Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

1-6 august: A treia ediție a taberei de tulnic MOTZart. Artiști, ucenicii și învățăceii se vor alătura celor care știu să facă lemnul brazilor din Apuseni să cânte

Publicat

26 Între 1 și 6 august are loc a treia ediție a taberei de tulnic MOTZart organizată de Uniunea Munții Apuseni și Fundația Mircea Florian în munții Apuseni cu scopul de a a salva de la dispariție acest instrument străvechi și a crea o nouă generație de interpreți.

Evenimentul va începe pe 1 august la Bucium Poieni și va continua până duminică, 6 august, într-un circuit care va include reperele obligatorii legate de meșteșugirea tulnicului și arta interpretării, dar și să pună în valoare, an de an, locuri aparte și mai puțin știute în care acest instrument a fost folosit.

Semnalele și cântatul la tulnic s-au făcut dintotdeauna în natură, iar această ediție include locuri și zone de o frumusețe aparte din Munții Apuseni, incluzând cu egală grijă Arieșul Mare și cel Mic, dar și zona Munților Trascăului.

De la Detunata, unde va fi și “turnul de control” al acțiunii, artiștii invitați, prietenii, ucenicii și învățăceii se vor reuni și vor poposi în multe locuri cu și de poveste, precum Pătrăhăițești – satul ultimilor meșteri care mai cunosc secretul facerii tulnicelor de calitate -, Mogoș, Vidra, cascada Pișoaia, peștera lui Zamolxes, casa memoriala a lui Avram Iancu și biserica de la Subpiatră.

Loc de popas, școală și atelier cheie a fost și rămâne Câmpeni, inima Țării Moților și locul din care Mariana Gligor, cea mai mare tulnicăreasă din țară rămâne sufletul oricărei acțiuni cu bătaie lungă menită să transmită arta interpretării din generație în generație. Cu fiecare an și cu fiecare ediție, noi artiști profesioniști sau copii dornici să ducă mai departe o tradiție unică se alătură celor care vor ști să facă lemnul brazilor din Apuseni să cânte.

Inițiativa face parte din proiectul MOTZart, dezvoltat de artistul multimedia Mircea Florian în parteneriat cu Uniunea Munții Apuseni, pornind de la idea că arta moților, reprezentată în primul rând de tulnic, este universală și genială și reprezintă o fereastră către lume, prin care moții să vadă și să fie văzuți… și auziți.

“De 15 ani de când sprijinim, facem cunoscut și promovăm tulnicul, ne bucurăm de multele realizări și de pașii făcuți în susținerea cauzei acest instrument străvechi românesc. Am făcut să i se audă glasul în multe colțuri ale României și la Paris și Berlin. Însă mai este o cale lungă și anevoioasă înainte, pe care ne dorim să o parcurgem având alături de noi și mai mulți entuziaști iubitori și păstrători ai tradițiilor românești“ – spune Mircea Florian, inițiatorul și continuatorul acțiunilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax