Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10 zile până la interzicerea fumatului în spaţiile închise. Exemple de locaţii, cine poate da amenzi şi cum se vor derula controalele „în teren”

Publicat

tineri

fumat_tigaraMai sunt 10 zile până când Legea antifumat, prin care nu se vor mai putea aprinde ţigări în spaţii închise, va intra în vigoare. De la mijlocul săptămânii viitoare, cei care nu respectă noile reguli riscă amenzi de până la 500 de lei – persoanele fizice sau până la 15.000 de lei – firmele, acestea din urmă riscând şi închiderea unităţii, la a treia abatere. În acest context, este util de ştiut cum se defineşte spaţiul închis în viziunea autorităţilor şi care sunt excepţiile, adică locurile în care se va putea fuma.

Autorităţile pregătesc şi un ghid de punere în practică a legii antifumat, elaborat după consultări între parlamentari, guvern şi patronii de localuri. În draftul instrucţiunilor de aplicare a Legii 15/2016, cunoscută ca Legea antifumat, sunt date exemple de spaţii închise, dar şi de spaţii în care se poate fuma.

Astfel, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea unor condiţii.

Definiţii din instrucţiuni

„Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat și private”, se arată în instrucţiunile aflate încă în aprobare.

Spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Spațiu închis de la locul de muncă se înțelege orice spațiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”, sunt definite spaţiile publice închise.

Spații publice sunt considerate orice spații accesibile publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sănătate, învățământ, alimentației publice, petrecerii timpului liber – cluburi, discoteci, restaurante, cafenele, pizzerii etc -, spațiile autorităților centrale și locale etc) sau destinate utilizării colective (de ex. pentru activități sportive, târguri, expoziții etc), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces”, potrivit documentului citat. Adică nu se va mai putea fuma în sediile de firme şi autorităţi publice, în cluburi, pe stadioane, la bazinele de înot închise, terase, grădini de vară sau alte construcţii sezoniere cu cel puţin doi pereţi.

Spaţiul închis este definit drept cel care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. În aprecierea caracterului de închis/ deschis al unui spaţiu, nu se va ţine cont de natura materialului din care sunt confecţionaţi pereţii şi/ sau tavanul/ plafonul/ acoperişul.

Oricare ar fi materialul folosit la construcţia pereţilor şi/ sau tavanului (zidărie, textil, lemn, perdea de aer, folie plastic, etc) şi oricare ar fi densitatea materialului (material perforat, etc), atâta timp cât există un tavan şi cel puţin 2 pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat ”spaţiu închis”.

În ceea ce priveşte caracterul temporar sau permanent al pereţilor sau spaţiului, atâta timp cât un element de construcţie poate îndeplini funcţia de ”perete” (limitează, separă sau izolează), spaţiul din care face parte va fi considerat ”spaţiu închis” chiar dacă elementul respectiv se poate plia, ridica, porni (perdea de aer), etc adică este perete doar temporar.

De asemenea, nu se va ţine cont de caracterul sezonier al unui spaţiu: atâta timp cât există un tavan şi cel puţin 2 pereţi, spaţiul respectiv va fi considerat ”spaţiu închis”.

Astfel, în exemplele de spații închise intră și corturile pentru nunți sau alte evenimente, cele pentru grădină, terasele localurilor închise cu sticlă sau cele cu paravane de protecție împotriva soarelui.

De asemenea, va fi interzis fumatul în sediile firmelor, inclusiv în spațiile din apartamente considerate ca locații în care se desfășoară activități economice (de exemplu o cameră în care sunt amenjate ateliere, magazine, frizerii etc), dar și în mașinile de serviciu, cele de taxi ori în scările de bloc, pe holurile şi în lifturile blocurilor. Aceeaşi situaţie este şi pentru chioşcuri ori corturi în care se comercializează, de exemplu, produse tradiţionale ori se desfăşoară evenimente.

Unde se poate fuma

Spațiile în care se va putea fuma, denumite generic „spaţii deschise” sunt cele care au un singur perete, indiferent din ce material, chiar dacă sunt acoperite (pe structuri de susţinere – stâlpi). Aici intră şi construcţiile gen „filigorie”, adică acelea care sunt acoperite şi au delimitare exterioară prin paravane perforate (tip gărduleţ, din lemn de exemplu).

În pensiuni, hoteluri şi hosteluri, fumatul va fi permis doar în interiorul camerelor închiriate de clienţi. Aceeaşi regulă se aplică şi în căminele pentru bătrâni şi alte spaţii cu destinaţie similară. Deţinuţii din penitenciarele de maximă siguranţă vor avea voie să fumeze în celule, cei din închisorile obişnuite se vor deplasa în spaţii special amenajate, la fel şi personalul administrativ.

Nu sunt considerate spații închise:

– spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);

– spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)

– spațiile deschise din aer liber.

Vezi şi Încă o lovitură pentru fumători. Cei care încalcă legea antifumat ar putea fi reclamați la o linie telefonică specială

politia locala alba iulia Controale: cum pot verifica poliţiştii şi jandarmii dacă s-a fumat într-un spaţiu în care acest lucru este interzis

Poliţiştii locali şi unităţile MAI sunt cele care vor putea derula controale în locaţiile în care este interzis fumatul şi vor putea da sancţiuni. Aceştia vor verifica:

– dacă spaţiile publice închise şi spaţiile inchise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare «Fumatul interzis» și folosirea simbolului internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală

– dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii

– dacă, în regulamentul de ordine interioară, a fost introdusă sancţionarea cu abatere disciplinara gravă a încălcării legii

– dacă este afişat nr. de telefon şi site-ul de internet la care cetăţenii pot sesiza încălcarea legii

– dacă este afişat numărul de telefon de la care se pot obține informații despre renunțarea la fumat (pentru a crește nivelul de informare a cetățenilor despre suportul oferit celor care doresc să renunțe la fumat, în contextul în care acest număr va fi prezent pe pachetele produselor din tutun începând cu luna mai 2016)

– dacă în spaţiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de ţigară

– dacă miroase a fum de ţigară.

Pot fi cercetate înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat

Pot fi achiziţionate şi utilizate aparate care măsoară obiectiv existenţa în spaţiile închise a reziduurilor din fumul de tutun (monoxid de carbon, particule solide cu dimensiuni mici).

Amenzi

bani Persoanele fizice vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru:

– permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;

– vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;

– comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;

– comercializarea produselor din tutun prin automate;

– vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;

– comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;

– folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

Sancţiunile pentru firme sunt:

– la prima abatere: amendă de 5.000 de lei;

– la a doua abatere: amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;

– la a treia abatere: amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax