|

12 noiembrie: Vechiul port tradițional din Feneș – Zlatna, reconstituit, va fi prezentat la căminul cultural din sat. Lansare de carte şi film documentar

afis ZlatnaPortul tradițional din satul Feneș, zona Zlatnei, Munții Apuseni, port de secol XIX, aflat astăzi pe cale de dispariție, a fost reconstituit și va fi redat comunității în cadrul unui eveniment organizat special cu această ocazie, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la ora 17.00, la Căminul Cultural din sat.

După aproape un secol în care portul local al Feneșului a fost modificat și influențat în mod constant de porturile altor comunități din zona Apusenilor și nu numai, oamenii din Feneș și-au recâștigat, în sfârșit, adevăratul port tradițional. Portul de sărbătoare, atât bărbătesc cât și femeiesc, a fost reconstituit după metodele specifice vremii în care era purtat, cu materii prime și tehnici de lucru originale.

Piesele vestimentare au fost realizate chiar de câteva femei iscusite, membre ale comunității satului, care au învățat meșteșugurile caracteristice de la strămoșii lor: țesutul, cusutul, prelucrarea lânii, cojocăritul.

Povestea portului tradițional din Feneș și întregul proces de realizare al portului sunt descrise cu lux de amănunte în cartea „Portul tradițional din zona Zlatnei”, scrisă de Petruța Pop și Adina E. Curta, iar imagini din timpul reconstituirii portului au fost imortalizate în cadrul unui film documentar cu același titlu.

Întregul proces a fost posibil prin implementarea proiectului cultural „Reconstituirea portului tradițional din zona Zlatnei – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, un proiect care are ca obiective creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume tradiționale.

Sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 17.00, la Căminul Cultural din Feneș va avea loc prezentarea celor două costume, femeiesc și bărbătesc, vor fi lansate cartea și filmul documentar care prezintă în detaliu procesul de reconstituire al costumelor, iar în finalul evenimentului va avea loc un tradițional joc de prinderea postului Crăciunului, cu muzică, dans, plăcinte și alte bunătăți.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=528215avatar Publicat de pe 12 noiembrie 2016 şi actualizat pe 12 noiembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, Cultura.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • maya: PSD s-aude?!
  • om: Mult as vrea si eu asta, Iulia!
  • Apocalipsa lui Rika: cat mai mult daca se poate sa ploua cu gheata cat oul de strut ! nu e pacat sa strica tot in...
  • Cris: Pacat ca nu era nimeni la volanul masinii negre sa treaca peste el cat s-a prefacut „victima”. Ar...
  • Mario: Bună ziua. Am și eu o întrebare, dacă am lucrate 9 luni în ultimii 2 ani,am o problema și nu am mai putut sa...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI