Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

15 octombrie: După 90 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria, trenul regal va ajunge din nou în Gara Alba Iulia

Publicat

Alba Iulia a devenit în urmă cu 90 de ani centrul unui eveniment de răsunet internațional care a pus încă o piatră de temelie la istoria românilor: Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria. După 9 decenii de la acest moment simbolic, Alba Iulia este din nou gazdă pentru Familia Regală, iar în 15 octombrie în orașul-cetate vor ajunge din nou coroanele, sceptrul și cele două mantii regale purtate de Ferdinand și Maria.

Administrația locală își propune să reconstituie, după 90 de ani, momentul Încoronării, iar evenimentul nu va fi lipsit de fastul și strălucirea acelor vremuri. În jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia va intra din nou trenul regal, același tren care i-a adus în cetate, în urmă cu 9 decenii, pe Ferdinand și Maria. În continuarea evenimentului, oaspeții cu sânge albastru – principele Radu, principesa Margareta și principele Nicolae – vor participa la un Te Deum, urmând ca apoi să verniseze expoziția compusă din obiecte de o valoare culturală inestimabilă.

În incinta Sălii Unirii, vizitatorii vor putea admira coroana regelui Ferdinand, dar și a Reginei Maria, aceasta din urmă fiind realizată integral din aur provenit în urma unei donații din partea unui proprietar al unei mine din Apuseni. Atât coroana reginei, cât și mantia regelui au fost confecționate în Franța și reprezintă un vârf al artei interbelice. Tot în cadrul expoziției, vor putea fi admirate și mantia reginei, precum și sceptrul Regelui Ferdinand, cărți poștale, monede dar și alte obiecte de valoare istorică reprezentative pentru marele moment.

Cele două coroane  au mai fost scoase din București, unde sunt ținute, doar în anul 2008, când au fost aduse tot la Alba Iulia. Pentru transportul acestor obiecte aparținând patrimoniului Casei Regale, a fost impusă o asigurare de aproximativ 10.000 de euro care, din fericire, va putea fi acoperită. Valoarea totală a obiectelor ce vor putea fi admirate în cadrul expoziției din 15 octombrie este estimată la peste 15 milioane de euro.

În programul evenimentelor ce vor marca ziua de 15 octombrie, administrația locală și județeană intenționează să includă și un spectacol de mânuire arme, de fanfară dar și un moment realizat de angajații Muzeului Unirii care, îmbrăcați în ținutele vremii, vor încerca să reconstituie momentul Încoronării. Mai mult, autoritățile locale încearcă să reconstituie, special pentru această zi, baldachinul sub care s-a rânduit alaiul încoronării. Toate manifestările se vor desfășura în perimetrul Cetății, pe strada Mihai Viteazul și vor fi pecetluite cu un maiestuos foc de artificii. Programul complet al evenimentelor se află încă în lucru și va fi comunicat în cel mai scurt timp de organizatori.

Reconstituirea zilei de 15 octombrie la Alba Iulia, după 90 de ani la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria reprezintă o inițiativă a Primăriei Alba Iulia, Consiliului Județean Alba, Instituției Prefectului Alba, Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Casei Regale și al Muzeului Național de Istorie al României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: Alba Iulia se trasformă, încet, într-un adevărat oraș cultural. Află ce evenimente ne vor mai scoate din casă în perioada următoare | Alba24

  2. stoicarodica2010

    miercuri, 10.10.2012 at 21:33

    Emotii extraordinare incearca inimile romanilor insetati de Monarhie,de Regele Mihai si de Casa Regala a Romaniei .Multumesc Casei Reg!ale pentru bucuriile care ni le fac.
    .Trenul Regal va transporta pe Altetele Lor Regale iar visurile noastre se vor transforma in realitate.Traiasca Regele Mihai!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax