Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Ziua Regalităţii: Un liceu din Alba Iulia va primi numele Reginei Maria. Principele Radu, invitat special la eveniment

Publicat

Principele Radu al României va fi prezent la evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Regalităţii la Alba Iulia, în 15 octombrie. În aceeaşi zi Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia va primi un  nume nou, Liceul de Arte „Regina Maria”. Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia transmit că a fost convenită semnarea unui protocol între Casa Regală a României, cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, pentru stabilirea unui calendar de activităţi ce se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an, “ca expresie a susţinerii şi recunoaşterii publice reciproce”. În acest context, aceştia susţin că data de 15 octombrie trebuie menţinută în seria celor mai importante evenimente ale oraşului.

Familia Regală a României va atribui Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba numele de Liceul de Arte “Regina Maria”. Astfel că în prezenţa majestății Sale Principele Radu, va fi dezvelită noua placă a instituţiei de învăţământ din Alba Iulia. Evenimentul face parte din programul pregătit cu ocazia Zilei Regalităţii la Alba Iulia.

Casa Regală a României, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba au convenit asupra semnării unui protocol care să definească rolul important pe care îl joacă oraşul pe plan regional, naţional şi european. Prin acest protocol se va stabili pe perioadă de 10 ani modul de colaborare dintre cei trei parteneri, cu schiţarea un calendar de activităţi ce se vor desfăşura în luna octombrie a fiecărui an, ca “expresie a susţinerii şi recunoaşterii publice reciproce”.

Temele propuse implică diverse domenii de activitate (educaţie, cultură, turism, diplomaţie) şi se concretizează prin organizarea unor evenimente la nivelul municipiului Alba Iulia, ca ”expresie a susţinerii Casei Regale a României pentru obiectivele de dezvoltare locale, judeţene şi regionale şi în bună măsură ca apreciere a actorilor locali faţă de sprijinul şi vizibilitatea conferite judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia de către Casa Regală a României”.

“Alba Iulia şi-a consacrat de-a lungul istoriei poziţia de oraş capitală: Capitală a Prinicipilor Transilvani, Capitală a Unirii, Capitala Încoronării. Marcând momentul istoric de mare însemnătate – Încoronarea Familiei Regale la Alba Iulia – oraşul şi-a afirmat o identitate complexă, de certă poziţionare între marile oraşe europene strâns legate de Casele Regale.

Loialitatea, statornicia, tăria, răspunderea, iubirea, generozitatea – simbolurile Casei Regale sunt elemnte ce contribuie la păstrarea cursului firesc al vieţii istorice și patrimoniului ancestral din orașul Unirii.

Alba Iulia a fost, este şi va continua să fie un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă, pe lângă conştiinţa unui un trecut comun şi dorinţa unui viitor construit pe elemente fundamentale redutabile.

Devotamentul neîncetat de care Familia Regală a României a dat dovadă pentru naţiunea română, interesul constant și preocuparea pentru oameni, exemplul oferit românilor în ceea ce priveşte respectarea unor principii fundamentale precum libertatea, dreptatea, toleranţa și democrația sunt doar câteva din principalele considerente pentru care data de 15 octombrie trebuie menţinută în calendarul celor mai importante evenimente ale oraşului”, au transmis reprezentanţii Primăriei.

Programul propus pentru 15 octombrie 2013 este:

Ora 11.30 sosire ASR Principele Radu al României la Alba Iulia – Liceul de Arte „Regina Maria”

– dezvelirea plăcii cu denumirea Liceul de Arte „Regina Maria”

– înmânarea accept Casa Regală a României pentru denumirea şcolii

– înmânare insigne de rever către corpul profesoral

– speech-uri: iniţiatori, istorici, ASR Principele Radu

Ora 12.30 deplasare ASR Principele Radu al României de la Liceul de Arte „Regina Maria” la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

– semnare protocol în Sala Unirii: Casa Regală a României, Consiliul Judeţean Alba, Primăria municipiului Alba Iulia

– lansare/prezentare carte: Regina Maria, Regele Ferdinand

– speech-uri.

Ora 19.00 concert în onoarea Familiei Regale „Regal de Toamnă” la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Alba Iulia are o semnificație aparte pentru monarhie. În anul 1922 a avut loc ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria, moment care a consfințit importanța istorică a orașului și rolul de capitală istorică, iar Regele Mihai I poartă titlul de Mare Voievod de Alba Iulia.

Vezi AICI povestea simbolurilor regale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Pingback: Şedinţă extraordinară la Consiliul Local Alba Iulia. Buget de 15.000 de lei pentru Ziua Regalităţii | Alba24

  2. Pingback: MARŢI: “Regal de toamnă”, spectacol susţinut de Opera Comică Bucureşti la Alba Iulia, de Ziua Regalităţii. Intrarea este gratuită, pe bază de invitaţii | Alba24

  3. gogu

    marți, 15.10.2013 at 08:02

    si pe vremea regalitatii malaxa umbla cu gemantanul cu bani pe la palatul regal ; de unde credeti ca au invatat parsivii zilelor noastre ?

    • Pipo

      marți, 15.10.2013 at 12:02

      Mai Gogule, l-ai uitat pe Auschnit (cel a carui casa a transformat-o Becali in palat). Doar astia doi primeau contracte pe banii tarii. Tot asa e si astazi. Primesti contractul si sari cu cotizatia ca de nu ti-l anuleaza. Metode fanariote dar bune pentru cei de la putere.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax