Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

17 noiembrie: Ziua internațională a studenților. Propuneri de la ANOSR pentru îmbunătăţirea programului de guvernare

Publicat

studenti UAB Data de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Cu această ocazie, ANOSR transmite propuneri pentru îmbunătăţirea programului de guvernare.

Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul ”Revoluției de catifea” din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Ziua internațională a studenților este în prezent marcată în țări precum Grecia, Republica Cehă și Slovacia. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineții un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii.

”ANOSR dorește să reînvie spiritul purtat de studenții de atunci; să acorde importanța cuvenită zilei de 17 noiembrie. Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluționat întreaga societate. Ca o subliniere a importanței pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în țară vor fi organizate diferite manifestații de către organizații studențești”, scria un articol publicat pe site-ul amintit, la 17 noiembrie 2009.

Totodată, ANOSR adresa studenților un apel pentru ”implicare activă în organizații și în structurile academice din comunitatea lor”, de a fi conștienți de puterea pe care o au, mulțumind ”tuturor celor care au luptat și luptă pentru drepturile lor, tuturor celor care au semnalat nedreptăți și au luptat pentru rezolvarea lor, celor care în prezent sunt promotorii mișcării studențești, celor care cred în drepturile studenților”.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își propune să aducă în atenția opiniei publice și a factorilor decizionali obiectivele studenților pentru viitorul României. Astfel, pe lângă o campania de consultare a studenților cu titlul „Sunt student și reprezint viitorul”, unde aceștia sunt invitați să răspundă la întrebarea „Cum arată România viitorului tău?”, ANOSR a analizat programul de guvernare propus de actualul guvern desemnat și a formulat o serie de propuneri pentru îmbunătățirea acestuia, apreciind faptul că, în prezent, obiectivele propuse în domeniile educație și tineret sunt superficial formulate, insuficiente și nu acoperă toate nevoile urgente ale acestor domenii.

Astfel, reprezentanții sudenților percep drept neoportun faptul că printre cele 10 priorități ale acestui program, una singură face referire la domeniul educațional și aceasta este plasată, poate nu întâmplător, în coada listei, considerând absolut necesară introducerea unei noi priorități care să vorbească despre promovarea unor politici de echitate și acces în învățământul românesc, în încercarea de a se asigura accesul neîngrădit la educație tuturor categoriilor sociale, sprijinind în mod deosebit elevii și studenții care provin din medii defavorizate.

De asemenea, ANOSR consideră necesară dezvoltarea unui program de guvernare mai complex, care să conțină mai multe obiective punctuale ce au legătură directă cu domeniile educație și tineret.

În domeniul dezvoltării și investițiilor, propun introducerea unui obiectiv care prevede susținerea îmbunătățirii infrastructurii academice, astfel încât aceasta să servească implementării unei paradigme moderne în ceea ce privește învățământul;

în domeniul educației:

– asigurarea unui cadru proprice, inclusiv din punct de vedere al finanțării, pentru implementarea unui învățământ centrat pe elev/student;

– îmbunătățirea actualelor politici și dezvoltarea unor noi politici de acces și echitate în vederea reducerii abandonului școlar/universitar și a îmbunătățirii participării la procesul educațional a categoriilor defavorizate;

– finanțarea corespunzătoare, în acord cu necesitățile sistemice, a învățământului, prin respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și alocarea a cel puțin 6% din Produsul Intern Brut al României pentru educație în anul 2016;

– susținerea eforturilor pentru adaptarea sistemului de învățământ superior românesc la cerințele Procesului Bologna;

– depolitizarea sistemului educațional.

În domeniul cercetării:

– stimularea participării studenților la procesul de cercetare, încă din ciclurile de licență și master.

– în domeniul dezvoltării sociale:

– dezvoltarea, echiparea și operaționalizarea rețelei de centre de orientare, informare și – consiliere profesională din mediile preuniversitar și universitar, pentru prevenirea alegerii unor trasee educaționale sau de carieră greșite de către beneficiari.

În domeniul culturii:

– stimularea participării tinerilor la viața culturală.

În domeniul tineretului:

– implementarea unui plan de acțiune în vederea realizării obiectivelor cuprinse în Strategia națională pentru tineret 2015-2020 și finanțarea corespunzătoare a acestora.

În domeniul IT:

– conectarea spațiilor publice (instituții, obiective turistice, parcuri etc.) la o rețea de internet wireless gratuit, disponibilă tuturor celor interesați fără nicio barieră.

ANOSR invită toți studenții din România să intre pe pagina de Facebook a Alianţei și să transmită gândurile lor cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților și răspunsurile lor la întrebarea „Cum arată România viitorului tău?”, folosim hashtagul #reprezintviitorul.

„Ziua Internațională a Studenților este un prilej de reflecție pentru viitorul nostru. Cu atât mai mult cu cât astăzi în România va fi votat un nou guvern, ne dorim ca studenții să se gândească preț de câteva minute la viitorul lor și să ne transmită ideile și viziunea lor. Reprezentăm viitorul, dar suntem obligați să ne și implicăm activ în construirea acestuia. Programul de guvernare propus de guvernul Cioloș este unul superficial, redactat în grabă, căruia îi scapă din vedere multe aspecte importante. De aceea am redactat o serie de propuneri prin care dorim să ne asigurăm că educația și tineretul vor fi priorități fundamentale pentru acest guvern și că putem spera la un viitor pe care îl merităm.” – Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR.

Vezi integral Pozitie_ANOSR_program_guvernare

sursă: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax