Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

2 aprilie, Ziua internaţională a cărţilor pentru copii. Este ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen

Publicat

povesti andersen În fiecare an, pe 2 aprilie se sărbătoreşte Ziua internațională a cărților pentru copii. Data coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen. Scriitorul danez, născut pe 2 aprilie 1805, la Odense, este cel care a încântat generații de copii cu povești precum: „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetița cu chibrituri”, „Rățușca cea urâtă”, „Mica sirenă”.

iua internațională a cărților pentru copii a fost inițiată în 1967. La nivel internațional, în fiecare an, este patronată de o țară membră a International Board on Books for Young People (IBBY). Aceasta alege o temă și invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume. Numește, de asemenea, un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile. IBBY este o organizație non-profit, fondată la Zurich, în Elveția, în 1953, și reprezintă o rețea internațională de oameni, angajată în a aduce împreună cărțile și copiii.

În 2015, evenimentul este patronat de Emiratele Arabe Unite. Posterul a fost creat de artista și ilustratoarea Ashley Bryan. Tema aleasă pentru această zi promovează conceptul: „Mai multe culturi — o singură poveste”. În mesajul său, scriitoarea Marwa Al Aqroubi subliniază „Vorbim multe limbi care provin din medii diferite și cu toate acestea ne împărtășim aceleași povești”, potrivit site-lui IBBY.

Manifestările pentru promovarea cărții și a lecturii includ activități în școli și biblioteci publice, articole în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax