Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

2 iunie, Ziua Naţională pentru Adopţie: Peste 40 de copii din judeţul Alba au fost primiţi în familii noi, în ultimul an

Publicat

Începând din acest an, în România se sărbătoreşte Ziua Naţională pentru Adopţie, pe data de 2 iunie. În ultimul an şi cinci luni, în judeţul Alba, peste 40 de copii au avut şansa să fie primiţi în familii, în urma procedurilor de adopţie, după cum a declarat coordonatorul Biroului de Adopţii de la DGASPC Alba, Mihai Tonea.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială. Nu toţi copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există mulţi copii în grija asistenţilor maternali profesionişti sau în centre rezidenţiale, transmit reprezentanţii DGASPC Alba.

De cele mai multe ori lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste servicii suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor.

O parte din aceşti copii  au avut şansa de a se naşte pentru a doua oară prin adopţie şi au bucuria de a trăi alături de părinţi care ştiu să le dăruiască iubire şi care îi face să fie speciali.

„Copiii adoptabili nu au nevoie de părinţi perfecţi; ei au nevoie de adulţi care să-şi asume responsabilităţile de creştere şi îngrijire, dornici să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor. Profesioniştii DGASPC au obligaţia să identifice cea mai potrivită familie pentru fiecare copil adoptabil. Aceasta presupune ca fiecare familie care doreşte să adopte să fie evaluată de către profesionişti din punct de social şi psihologic. Chiar dacă oricine îşi poate dori un copil, nu oricine poate adopta. Există criterii şi cerinţe pe care legislaţia în vigoare le prevede, care trebuie îndeplinite pentru ca adopţia să se realizeze”, precizează reprezentanţii DGASPC ALba.

În perioada 1 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, DGASPC Alba a atestat un număr de 42 de persoane/familii apte să adopte. De asemenea, în decursul perioadei menţionate, instanţa de judecată competentă a hotărât deschiderea procedurii de adopţie pentru un număr de 54 de copii, încuviinţarea în vederea adopţiei pentru un număr de 20 copii, iar pentru 27  copii a hotărât încredinţarea în vederea adopţiei.

Pentru a marca această zi, DGASPC Alba prin Biroul Adopţii şi postadopţii organizează luni, 2 iunie, de la ora 17.30 o întâlnire la locul de joacă pentru copii – Kinder Joy din Sebeş, str. Dorin Pavel, nr.4.

La acest eveniment, care are ca scop principal sărbătorirea  adopţiei, sunt invitaţi să participe toţi copiii şi părinţii adoptivi de pe raza judeţului Alba. Copiii vor fi implicaţi în activităţi  specifice vârstei lor, iar părinţii vor discuta şi îşi vor împărtăşi din experienţele lor.

Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax