Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

24 mai – 7 iunie: „Primul meu film documentar”, atelier pentru liceeni, la Blaj. Înscrieri, până în 7 mai

Publicat

atelier film documentar liceeni Atelierul „Primul meu film documentar”, atelier de film pentru liceeni, ajunge în Blaj. La acesta vor pot participa un număr de 20 de liceeni pasionați de film, dornici să învețe etapele realizării unui documentar și curioși să exploreze spațiul urban al orașului Blaj. Pe durata atelierului, participanții vor învăța să folosească o cameră de filmat în scopuri cinematografice şi să înțeleagă mai bine orașul și comunitatea din care fac parte.

Atelierul „Primul meu film documentar” se adresează liceenilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani care se pot înscrie la atelier prin completarea acestui formular până la data de 7 mai 2017. Formularul de înscriere este disponibil aici.

„Primul meu film documentar” constă într-o serie de cursuri practice destinate formării de abilităţi în domeniul cercetării de teren, documentării sociale, precum și în domeniul vizualului (tehnici și metode de filmat, editat și fotografiat) și vine în continuarea unui model de educație nonformală pe care ViraFilms și Asociația Vira l-au dezvoltat în ultimii patru ani și care presupune implicarea activă a tinerilor în problemele comunității.

Durata medie a unui atelier este de două săptămâni şi presupune pentru participanţi sesiuni zilnice de interacţiune cu grupul şi echipa de tutori (4-6 ore), dar şi lucru individual (2-3 ore). Participarea liceenilor la ateliere este gratuită, iar echipamentul şi alte resurse necesare sunt asigurate prin intermediul Asociaţiei VIRA şi a partenerilor săi.

Prin atelierele de film documentar destinate liceenilor, tinerii participanţi îşi dezvoltă un set complex de competenţe ce ţin de analiza şi înţelegerea universului din imediata apropiere, precum şi de reprezentarea vizuală a unui subiect din această sferă. În urma fiecărui atelier rezultă un număr de patru până la şapte filme documentare de scurtmetraj, realizate în întregime de liceeni şi orientate spre subiecte inspirate din propria viaţă sau comunitate. Toate filmele sunt înscrise într-un circuit de proiecţii publice, deopotrivă în cinematografe, şcoli, spaţii comunitare şi culturale.

Ce fac participanţii la atelierul de film documentar?

  • Planifică, filmează şi editează un film documentar de scurt metraj despre oraș
  • Pregătesc un storyboard, conştientizând importanţa felului în care o poveste trebuie spusă
  • Deprind tehnici de filmare
  • Utilizează tehnici non-lineare de editare
  • Lucrează creativ cu un grup de colegi
  • Ajută la propagarea unor poveşti din comunitate

Ce abilităţi îşi formează şi dezvoltă participanții?

  • Învaţă să folosească o cameră de filmat profesională
  • Învaţă să folosească programe de editare video
  • Descoperă un alt mod de a privi filmele şi de a înţelege procesul care stă în spatele lor
  • Se conectează cu lumea înconjurătoare printr-o mai bună cunoaştere a orașului și comunităţii din care fac parte
  • Își dezvoltă creativitatea şi empatia
  • Exersează lucrul în echipă şi îşi îmbunătăţesc comunicarea
  • Exersează planificarea unui proiect şi dezvoltarea unui concept
  • Descoperă noi tipuri de activităţi ce le captează interesul

Ce se întâmplă după un atelier de film documentar?

  • Filmele participanţilor sunt înscrise într-un circuit de proiecţii publice, deopotrivă în cinematografe, şcoli, spaţii comunitare şi culturale
  • Filmele participanţilor sunt înscrise în competiţii de profil (festivaluri de film)
  • Filmele participanţilor sunt publicate pe platforma www.atelieredefilmdocumentar.ro şi sunt promovate în vederea utilizării în procesul educaţional
  • Participanţii sunt incluşi în reţeaua de absolvenţi ai atelierelor având oportunităţi precum: participarea la viitoare ateliere VIRA în calitate de asistenţi, îndrumare şi sprijin pentru participarea la cursuri sau ateliere similare din ţară, îndrumare privind formare de specialitate în domeniul vizualului
  • Participanţii sunt îndrumaţi şi primesc sprijin pentru dezvoltarea unor iniţiative proprii în domeniul vizualului (proiecte proprii de film), educaţiei (organizarea de cluburi şcolare de film) sau socialului (campanii de informare pe teme de interes precum combaterea discriminării, promovarea toleranţei etc).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax