Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

26 martie: Soborul Sfântului Gavriil, cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria. Semnificaţia numelui

Publicat

Cel care a adus vestea cea bună Fecioarei Maria, care a vestit „taina cea din veac ascunsă”, vestitorul Întrupării Fiului lui Dumnezeu este Sfântul Arhanghel Gavriil. Acesta este pomenit de credincioşi în data de 26 martie, a doua zi după Buna Vestire.

Sfântul Gavriil este unul dintre cei şapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. El s-a înfăţişat şi lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Fecioarei Maria.

Tot Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus vestea cea bună şi Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana, că vor naşte o fată, pe Maica Domnului.

De asemenea, l-a însoţit pe Moise, în pustie, atunci când dreptul a scris Cartea Facerii. Tot el este cel mai de seamă dintre toate cetele îngeresti, el stând lângă Tronul lui Dumnezeu şi ducând omului cele mai mari veşti dumnezeieşti.

Troparul Sfantului Arhanghel Gavriil

Mai marele Voievod al Ostilor ceresti, rugamu-te pe tine noi nevrednicii. Ca prin rugaciunile tale sa ne acoperi pe noi, cu acoperamantul aripilor maririi tale celei netrupesti, pazindu-ne pe noi cei ce cadem cu deadinsul si strigam: Izbaveste-ne din nevoi ca un mai mare peste cetele puterilor celor de sus.

În afară de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail, Gavril şi Rafail şi a tuturor puterilor celor cereşti (8 noiembrie), arhanghelul Gavril este pomenit şi pe data de 13 iulie şi cu ocazia pomenirii icoanei athonite Axion estin (11 iunie).

Numele „Gabriel” (Gavril sau Gavriil) semnifică în limba ebraică Dumnezeu este puterea mea (latină: Sanctus Gabriel; italiană: San Gabriello; arabă: Djibril).

Tot pe 26 martie, sunt pomeniţi:

– Sfinţii Mucenici Motanus preotul şi Maxima, soţia lui;

– Sfinţii 26 de Mucenici care au pătimit în Goţia;

– Sfinţii Mucenici Codrat, Teodosie, Emanuil şi alti 40, din părţile Răsăritului;

– Sfântul Preacuvios Ştefan Mărturisitorul, egumen al Mănăstirii Triglia, din Bitinia;

– Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu din Srem;

– Sfântul Cuvios Malhu;

– Sfântul Cuvios Vasile cel Nou.

sursa: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax