Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

28 aprilie: Ziua Mondială a Siguranței și Sănătății la locul de Muncă. Peste 3.900 de accidente de muncă înregistrate în România, în 2015

Publicat

itm alba 2Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă este marcată la 28 aprilie. În acest an, tema centrală a campaniei este „Stresul profesional – provocare colectivă”. În România, numărul accidentelor de muncă a scăzut în ultimi doi ani, ajungând la un total de 3.955 anul trecut. De asemenea, în 2015 au fost înregistrate un număr de 158 de decese, rezultate ca urmare a accidentele de muncă, potrivit inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit joi, 28 aprilie, la ora 9.00, cu inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, pentru a discuta și a marca „Ziua mondială a siguranței și sănătății la locul de muncă”.

În cadrul întâlnirii, a fost abordat subiectul protecției lucrătorilor în România, dinamica, măsurile și planurile de prevenție a accidentelor de muncă, astfel încât securitatea și integritatea fizică și psihică a lucrătorilor să fie, și în continuare, o prioritate a angajatorilor și a instituțiilor statului cu atribuții în domeniu.

Data de 28 aprilie marchează, totodată la nivel mondial, ziua în care mișcarea sindicală comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedați sau răniți”.

În acest context, conducerea celor două instituții a transmis un mesaj de solidaritate cu persoanele și familiile afectate de accidentele de muncă și, în același timp, și-au exprimat determinarea de a accelera implementarea planului comun de acțiuni pentru ca evenimentele de acest fel să se diminueze, mai ales că statisticile recente în domeniu arată că numărul accidentelor de muncă în România a scăzut considerabil.

„În discuțiile pe care le-am avut cu domnul Bratu, încă din prima zi a mandatului de ministru, am subliniat importanța acțiunilor Inspecției Muncii, astfel încât incidența accidentelor de muncă să se reducă. Vreau să subliniez că vom colabora și vom fi parteneri ai agenților economici, concentrându-ne pe caracterul de prevenție a controalelor inspectorilor de muncă. Întărirea colaborării cu alte instituții ale statului, în efortul de a proteja lucrătorii de orice fel de abuzuri și neajunsuri la locul de muncă este o altă prioritate acțiunilor pe care le întreprindem deja. Nu în ultimul rând, suntem hotărâți să întărim rolul României în Uniunea Europeană, prin colaborarea cu instituțiile de profil, schimbul de bune practici și consolidarea cadrul legislativ european în privința securității și sănătății în muncă”, a transmis ministrul muncii, Dragoș Pîslaru.

La rândul său, inspectorul general de stat Bratu a declarat că potrivit statisticilor OIM, anual se produc 2,3 milioane de decese cauzate de accidente de muncă și boli profesionale. Peste 300.000 dintre ele au drept cauză accidentele de muncă. Aceeași organizație estimează că în fiecare zi au loc aproximativ 6.400 decese din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, iar aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămați la locul de muncă.

În România, numărul accidentelor de muncă a scăzut în ultimi doi ani. Numărul total al acestora a fost de 4.244 în anul 2014, comparativ cu un total al accidentelor de 3.955 în anul 2015. Totalul deceselor rezultate ca urmare a accidentele de muncă a fost de 309 în anul 2014 și 158 în anul 2015.

În acest an, tema centrală a campaniei este <Stresul profesional – provocare colectivă>. Responsabilitatea pentru determinarea măsurilor de combatere a stresului aparține angajatorului, dar aplicarea și punerea în practică se face cu participarea și cooperarea lucrătorilor”, a spus inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu

În fiecare an, la data de 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă, pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Evenimentul reprezintă o campanie de sensibilizare în vederea focalizării atenției internaționale asupra tendințelor emergente în domeniul securității și sănătății în muncă și cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax