Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

45 de zile de TRASEISM POLITIC: Ordonanța de Urgență a Guvernului privind migrația aleșilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

În decursul a 45 de zile, aleșii locali pot să opteze pentru ce partid doresc să facă parte fără să își piardă funcțiile obținute în alegeri. Asta prevede Ordonanța de Urgență a Guvernului care a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial. Ordonanța a fost adoptată în ședința de săptămâna trecută a Executivului, iar în expunerea de motive a actului normativ se arată că legislația actuală generează disfuncționalități în sensul în care nu oferă soluții legale pentru „rupturile politice” apărute pe parcursul mandatului autorităților locale.

„Ținând cont de faptul că autoritățile administrației publice locale se confruntă cu blocaje privind îndeplinirea condițiilor legale necesare validării deciziilor care să asigure stabilitate politică ca urmare a reorganizării unor partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, după caz, se impune armonizarea legislației specifice acestor categorii de aleși”, se mai arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare, „primarii, președinții consiliilor județene, consilierii locali și consilierii județeni, precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot exprima în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității naționale din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să își piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”.

Conform ordonanței, opțiunea alesului local trebuie să fie însoțită de acceptarea acestuia de către partidul sau organizația minorității naționale din care vrea să facă parte.

În termen de zece zile de la expirarea termenului prevăzut, situația centralizată a aleșilor locali va fi transmisă prefecților.

Totodată, în termenul legal de 45 de zile, candidații înscriși în liste și care nu au fost aleși sunt declarați supleanți în listele respective. În caz de vacanță a mandatelor de consilieri locali sau județeni aleși pe liste de candidați, supleanții vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscriși în liste, cu condiția confirmării în formă scrisă emise de către conducerea județeană a partidului căruia îi aparțin.

sursa: Agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax