Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

65 de accidente grave, peste 2000 de permise reţinute şi sute de dosare penale. BILANŢUL IPJ ALBA pe 2015

Publicat

DSCN6851 Anul trecut, în judeţul Alba, au fost înregistrate 65 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 9 persoane, au fost reţinute peste 2.200 de permise auto şi făcute cercetări în sute de dosare penale pentru infracţiuni în mai multe domenii. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba a prezentat, miercuri, bilanţul activităţii pe 2015.

În anul 2015, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost sesizate cu 11,87% mai puţine infracţiuni decât în anul 2014, fiind cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 6 ani. Poliţiştii au descoperit, în flagrant, cu 4,72% mai multe infracţiuni decât în anul 2014, transmite IPJ Alba.

Anul trecut, poliţiştii au intervenit pentru soluţionarea unui număr foarte mare de evenimente sesizate prin SNUAU 112, în peste 91% din cazuri intervenţia fiind realizată sub 15 minute.

La nivelul judeţului Alba, au fost organizate acţiuni punctuale privind principalele cauze generatoare de accidente grave de circulaţie, respectiv combaterea încălcării regimului legal de viteză, indisciplina pietonală, neacordarea priorităţii pietonilor şi depăşirea neregulamentară.

S-a înregistrat reducerea numărului accidentelor grave de circulație (-2), a persoanelor rănite grav (-12), a persoanelor rănite ușor (-16) dar s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor decedate (+11).

Vezi şi CRONICA NEAGRĂ a anului 2015 în ALBA. Cele mai grave ACCIDENTE care au produs tragedii pe şosele din judeţ

DSCN6849 Totuşi, în mediul urban s-au produs 65 accidente grave de circulaţie soldate cu decesul a 9 persoane, rănirea gravă a 61 persoane şi rănirea uşoară a 21 persoane. Principalele patru cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, depăşirea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

Poliţiştii rutieri au constatat 48.565 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 21.848 contravenţii, din care 127 pentru viteză de peste 50 km/h. Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.261 permise de conducere şi au fost retrase 1.414 certificate de înmatriculare.

Efectivele de poliţie rutieră au ridicat în vederea confiscării material lemnos, fier, cupru, ţigări şi alte bunuri, în valoare totală de 52.831 lei.

Infracţiunile comise cu mare violenţă sesizate și constatate în anul 2015 reprezintă 0,2% din totalul infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate scăderi la toate infracţiunile care fac parte din această categorie.

Criminalitatea contra patrimoniului înregistrează în 2015 o scădere cu 19,48% faţă de anul 2014. Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, au fost înregistrate 15 dosare penale şi au fost soluţionate 7, în cadrul cărora au fost cercetate 23 de persoane.

Au fost recuperate 5 monede Koson din aur din Italia, Olanda, 5 stateri din aur de tip Koson din Polonia, Belgia, 7 monede stater din aur de tip Lysimach din Germania, Spania, 2 tabulae din bronz, sustrase în 2002, conţinând legile municipale (Constituţia) oraşului Troesmis (com. Turcoaia, jud. Tulcea), estimate la peste 100.000 Euro, din Marea Britanie şi două loturi de podoabe dacice din argint, din Germania.

Pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economico-financiară, în anul 2015 au fost cercetate 541 de persoane. Poliţiştii de investigare a fraudelor au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care 4 de amploare, cu percheziţii în 18 judeţe.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 58 de dosare complexe.

Comparativ cu anul 2014 infracţionalitatea stradală a înregistrat o scădere cu 4.32% faţă de anul 2014, dintre acestea infracţiunile contra patrimoniului au scăzut cu 9,76%, iar cele contra persoanei au scăzut cu 4,91%.

În 2015, în mediul rural, criminalitatea a scăzut cu 11%, comparativ cu anul 2014.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în anul 2015, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „Scutul Pădurii 2015”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia. Au fost aplicate 407 sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 5.715 metri cubi material lemnos, cu 1.981 metri cubi mai mult decât în 2014. În urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 212 dosare penale şi au fost soluţionate 180.

În 2015 au fost identificate 191 de persoane urmărite naţional sau internaţional care posedau mandate de arestare preventivă sau de executare a pedepsei închisorii.

Citeşte şi MOST WANTED de ALBA: 111 INFRACTORI, suspecți și dispăruți din judeţ, daţi în urmărire generală. Câţi au fost prinşi

În cursul anului 2015, a fost dispusă măsura urmăririi naţionale faţă de 128 persoane, dintre care: 33 pentru sustragerea de la executarea pedepsei cu închisoarea; 10 pentru sustragerea de la executarea unor mandate de arestare preventivă; 5 posesoare a unor mandate europene de arestare, emise de alte state;   3 posesoare a unor sentinţe penale; 77 de persoane dispărute.

De asemenea, în cursul anului 2015 au fost identificate 82 de persoane, din care 53 minori şi 29 majori, dispărute sau plecate voluntar de la domiciliu.

La finalul anului 2015, în evidenţa IPJ Alba se aflau 117 persoane urmărite naţional (69 cu mandat de executare a pedepsei închisorii, 5 cu mandate de arestare preventivă, două cu mandat european de arestare, două cu sentinţe de internare în centre speciale de reeducare pentru minori şi 39 de persoane dispărute) din care 51 persoane urmărite şi la nivel internaţional.

Au fost înregistrate 174 persoane cu măsuri preventive dintre care 121 control judiciar și 53 arest la domiciliu şi au încetat 169 măsuri neprivative de libertate a controlului judiciar şi 50 de măsuri privative de libertate a arestului la domiciliu.

Au fost formulate, către instanţele competente, 32 de sesizări privind încălcarea obligaţiilor stabilite inculpaţilor, iar în 12 cazuri măsura iniţială dispusă a fost înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă.

La începutul anului 2015, au fost stabilite două priorităţi de prevenire: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Pe parcursul anului au fost iniţiate şi implementate 2 proiecte și 11 campanii de informare şi prevenire, cu temele: prevenirea accidentelor rutiere, creşterea gradului de informare a minorilor sub 14 ani, părinţilor şi cadrelor didactice, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile; în vederea abordării unui comportament preventiv pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de furt din locuințe, conştientizarea pietonilor şi motocicliştilor asupra necesității respectării normelor rutiere; promovarea profesiei de polițist și a ofertei educaționale a unităților de învățământ specializate din cadrul M.A.I. şi altele.

DSCN6843 La şedinţa de prezentare a bilanţului, alături de şeful IPJ Alba, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, au ceilalţi reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului, şefii de servicii şi compartimente,  şefii poliţiilor municipale şi adjuncţii acestora, şefii poliţiilor orăşeneşti, şefii secţiilor de Poliţie Rurală şi şefi ai posturilor comunale de poliţie.

În calitate de invitaţi au participat subprefectul judeţului Alba, preşedintele Consiliului Judeţean şi reprezentanţi ai parchetelor de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Parchetul Tribunalului Alba, Parchetul Judecătoriei Alba Iulia şi ai Direcţiei Judeţene Alba a Serviciului Român de Informaţii.

La această şedinţă au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, D.G.A.- Serviciul Teritorial Alba, Serviciului pentru Imigrări Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Centrului Medical Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasile

    joi, 11.02.2016 at 19:40

    Foarte putin pentru neregulile care se fac an trafic,mai multa inplicare si curaj dom politisti,facetiva datoria!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax