Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 milioane de lei pentru căminele de bătrâni. Programul de interes național pentru finanțarea acestora, prezentat de Ministerul Muncii

Publicat

camin batraniProblemele legate de locurile insuficiente din căminele de bătrâni, listele lungi de aşteptare pentru acces la servicii de specialitate, personal şi finanţare sunt în atenţia Guvernului.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a publicat proiectul hotărârii de guvern privind aprobarea programului de interes naţional „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice”. Prin acest proiect, Executivul vrea să aloce 9 milioane de lei pentru căminele de bătrâni.

Scopul programului este creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoane vârstnice publice prin menținerea / redobândirea unei vieți active și sănătoase, precum și identificarea alternativelor de acordare a serviciilor de îngrijire personală pentru persoanele vârstnice aflate pe listele de așteptare în vederea internării în cămin.

Obiectivul general urmărește creșterea capacității căminelor pentru persoane vârstnice de a realiza și aplica planul individualizat de asistență și îngrijire / planul de intervenție al beneficiarului și scurtarea perioadei de soluționare a cererilor în așteptare, acordând prioritate identificării de soluții de acordare a serviciilor de îngrijire în comunitate/la domiciliu.

Proiectul prevede asigurarea de resurse umane de specialitate în vederea revizuirii planurilor individualizate de asistență și îngrijire/planul de intervenție pentru beneficiarii din căminele pentru persoane vârstnice. Totodată, se dorește implementarea măsurilor de recuperare/reabilitare funcțională (psihică și/sau fizică), de integrare/reintegrare socială,  cuprinse în  planul individualizat de servicii și încurajarea reabilității în vederea unei vieții active și independente. Prin proiect se mai urmărește implementarea managementului de caz pentru persoanele vârstnice aflate pe listele de așteptare ale căminelor pentru persoane vârstnice din perspectiva identificării unor soluții alternative de îngrijire la domiciliu sau în comunitate.

Astfel, printre efectele preconizate ale proiectului se numără scăderea cererilor în aşteptare pentru internarea în căminele de bătrâni, dar şi creşterea numărului de vârstnici internaţi în aceste cămine, autonomi din punct de vedere fizic şi psihic (pe fondul creşterii personalului de specialitate care îngrijeşte vârstnicii).

Proiectul mai propune creşterea ponderii personalului de specialitate din căminele pentru vârstnici de la 47% în prezent, la 60%, din numărul total al angajaţilor acestor cămine.

Potrivit Guvernului, solicitările autorităților administrației publice locale de a fi sprijinite în continuare pentru susținerea financiară în vederea funcționării căminelor pentru persoane vârstnice sunt justificate întrucât:

– Cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite de contribuția beneficiarului

Finanțarea centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice se realizează în principal din bugetul local, din contribuția beneficiarului şi/sau, după caz, a familiei acestuia și din bugetul de stat.

„Persoanele care realizează venituri și, după caz, susținătorii legali ai acestora au obligația de a contribui la costurile serviciilor sociale de care beneficiază, iar dacă nu au venituri şi nici susţinători legali care să datoreze întreţinerea acestora sau ale căror venituri nu permit asigurarea contribuţiei lunare, serviciile sunt asistate gratuit, costurile aferente fiind susţinute din bugetele publice.

Potrivit prevederilor art.25 din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în costul mediu lunar de întreținere stabilit de consiliul local în baza căruia se percepe contribuția persoanei vârstnice, nu sunt incluse cheltuielile cu personalul.

În consecință, chiar în situațiile în care persoana vârstnică plătește în întregime contribuția stabilită de consiliul local, cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

– Sumele alocate de la bugetul de stat sunt insuficiente

Potrivit prevederilor art. 18 alin. (5) din Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cheltuielile curente şi de capital ale căminelor pentru persoane vârstnice se asigură din venituri extrabugetare (inclusiv contribuția persoanei, donații, sponsorizări) şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

„Potrivit prevederilor art. 21 din aceeași lege, de la bugetul de stat se alocă fonduri pentru completarea veniturilor extrabugetare ale căminelor, atunci când resursele bugetelor locale devin insuficiente, precum și pentru alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

De exemplu, în anul 2013, numai 28% din veniturile căminelor pentru persoane vârstnice publice, din subordinea consiliilor locale proveneau din contribuția persoanei beneficiare, iar 13% din subvenții de la bugetul de stat. De asemenea, numai 17% din veniturile căminelor pentru persoane vârstnice publice, din subordinea DGASPC, proveneau din contribuția persoanei beneficiare, iar 5% din subvenții de la bugetul de stat.

– Personalul de specialitate este insuficient

„Din datele comunicate de autoritățile administrației publice locale, constatăm că nu toate cele 105 de centre publice îndeplinesc regulile minime privind structura organizatorică, numărul de posturi şi categoriile de personal reglementate de legislația aplicabilă (H.G.nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor – cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale și standardele minime de calitate).

Astfel, deși raportul un angajat la 2 beneficiari este îndeplinit, procentul de 60% personal de specialitate din total personal angajat al centrului nu este atins în totalitate. În medie, personalul de specialitate ar reprezenta nu mai mult de 47%”, se mai precizează în document.

Pentru susținerea măsurilor propuse, Guvernul vrea să aloce căminelor de bătrâni, în acest an, 9 milioane de lei.

sursa: mmuncii.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax