Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Klaus Iohannis: Nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic

Publicat

klaus iohannis presedinte Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seara că a semnat cele două decrete privind eliberarea din funcţie din funcţia de prim-adjunct SRI şi trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea şi s-a referit totodată la activitatea “serviciilor”.

Reamintim ca Florian Coldea a demisionat marţi din functia de prim-adjunct al SRI, iar şeful SRI a cerut trecerea sa în rezervă, deşi comisia de control internă a arătat că acesta nu a încălcat legea şi nici normele interne.

“În aceste zile s-a discutat mult în spatiul public, dar şi în Parlament despre serviciile secrete. Serviciile secrete sunt foarte importante pentru securitatea naţională. Ele îşi fac treaba şi, câteodată, opinia publică nu stie multe despre ce fac. (…) Vreau să sublinez câteva lucruri importante.

Pentru ca serviciile să-şi facă treaba bine şi pentru ca politicienii să-şi facă treaba bine e important să trasăm cel puţin 2 linii roşii.

Una – felul cum relaţionează serviciile cu politicienii şi politica. E bine ca serviciile să se amestece în politică? Trebuie foarte bine clarificat. Parerea mea e că nu e bine să fie lăsate serviciile să se amestece în politică.

A doua linie roşie trebuie să definească cât de mult şi cum se pot implica politicienii în viaţa serviciilor. Cum e cu politizarea serviciilor. Nici aceasta nu e bună. Dacă vrem servicii puternice, care îşi fac treaba bine, şi politicieni liniştiţi şi mulţumiţi cum relationează cu serviciile, e nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient şi transparent.

Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic.

Nu se poate ca politica unui partid să defineasca modul în care se face controlul parlamentar pe servicii. E nevoie de negocieri puternice între Putere şi Opoziţie. E nevoie să se implice şi unii şi alţii în aceste comisii”, a declarat Iohannis, la Cotroceni.

Potrivit preşedintelui, noul parlament are multa treabă în domeniul securităţii naţionale.

“Împreună cu consilierii mei am numărat încă o data şi am constatat că e nevoie de modernizarea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii nationale, care jumătate se referă la servicii. Iată un volum impresionant de muncă pentru Parlament, cu scopul de a îmbunătăţi sistemul de securitate naţională”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax