Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Judeţean Alba câștigă în instanță o „bătălie” din „războiul” cu transportatorii. Va putea începe licitația de atribuire a traseelor

Publicat

cj alba, conducere Consiliul Judeţean Alba a câştigat definitiv procesul deschis de o firmă privată de transport călători care a solicitat anularea unei hotărâri adoptate în 2012 referitoare la regulamentul şi caietul de sarcini al programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019. Decizia pronunţată la Curtea de Apel Cluj permite CJ Alba să înceapă demersurile privind organizarea licitaţiei de atribuire a traseelor de transport public.

Decizia definitivă a fost pronunţată la Curtea de Apel Cluj-Napoca în 24 martie 2017.

Firma care a solicitat anularea hotărârii nr. 197 din 27 noiembrie 2012 este SC Transgilyen SRL, societate cu care Consiliul Judeţean Alba este în conflict juridic de mai mulţi ani. Firma a intentat procesul la Tribunalul Cluj şi a obţinut, în decembrie 2013, suspendarea hotărârii CJ Alba referitoare la regulamentul şi caietul de sarcini al programului de transport călători pentru perioada 2013 – 2019, ceea ce a făcut imposibilă atribuirea noilor trasee de călătători de la nivel judeţean. Prin urmare, administraţia judeţeană a adoptat ulterior mai multe hotărâri prin care a prelungit programul de transport existent până la 1 mai 2013.

De menţionat că, la Tribunalul Cluj, firma privată a obţinut anularea hotărârii din noiembrie 2012, dar decizia a fost schimbată integral la Curtea de Apel:

Decizia definitivă de la Curtea de Apel Cluj-Napoca: Admite rercursul declarat de pârâţii Judeţul Alba şi Consiliul Judeţean Alba împotriva sentinţei civile nr. 3492 din 18.11.2016 pronunţată în dosarul nr. 10815/117/2013 al Tribunalului Cluj pe care o casează, în tot, în sensul că rejudecând cauza, respinge ca inadimisibilă cererea de chemare în judecată. Respinge recursul promovat de reclamanta Transgilyen SRL împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă intimata Transgilyen SRL la plata în favoarea recurentului J.A. a sumei de 200 lei cheltuieli de judecată în recurs. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24 martie 2017.

Decizia pe fond de la Tribunalul Cluj: Respinge excepţia de inadmisibilitatea acţiunii raportată la interesul reclamantei de a formula o acţiune în contencios administrativ. Admite acţiunea în contencios administrtaiv. Dispune anularea HCJ Alba nr. 197/27.11.2012 privind aprobarea Reg.Caietului de Sarcini şi Programul de Transport Public Judeţean de Persoane prin curse regulate pentru perioada 01.05.2013-30.06.2019 în judeţul Alba. Dispune reducerea cheltuielilor de judecată privind onorariul avocaţial la 9000 lei. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 9050 lei reprezentând onorariu avocaţial şi taxa de timbru.

Soluţia definitivă permite Consiliului Judeţean Alba să înceapă demersurile privind atribuirea traseelor de călători aşa cum au fost reglementate prin hotărârea din noiembrie 2012. Scandalul din transportul public judeţean de persoane datează din anul 2008. Trei firme au contestat licitaţia organizată atunci de Consiliul Judeţean şi au câştigat procesele în instanţă.

În 2012, CJ Alba a fost obligat să reia procedura de atribuire pe mai multe trasee, însă acest lucru nu s-a întâmplat decât parţial. În 2015, două firme au obţinut daune de circa 200.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi de peste 100.000 de lei din partea preşedintelui instituţiei pentru neexecutarea sentinţei din 2012. Pe lângă aceste procese, trei firme private au solicitat, tot la instnţe din Cluj, daune administraţiei judeţene pentru pierderile pe care le-ar fi suferit în perioada cât nu au realizat transportul public de călători pe traseele respective. Man Tours SRL solicită 8,1 milioane de lei, Arion Trans SRL vrea 1,8 milioane de lei şi Transgilyen SRL cere 3,1 milioane de lei – „daune interese compensatorii”. Pe lângă aceste sume, s-au cerut şi daune morale de 110.000 de euro total. În momentul de faţă, două procese se află pe rolul Tribunalului Cluj, în fază de realizare a unor expertize. Cauza iniţiată de Arion Trans s-a finalizat la instanţa de fond, Consiliul Judeţean având câştig de cauză.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax