Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ordonanța prin care a fost introdusă plata CAS și CASS pentru contractele part-time la nivelul salariului minim, respinsă de Senat

Publicat

senat 2 Senatul a respins marți, în calitate de primă cameră sesizată, ordonanța de Guvern privind introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim.

Votul din plenul Senatului vine după ce și comisia de buget-finanțe a aceleiași Camere, condusă de social-democratul Eugen Teodorovici, a adoptat un raport de respingere a ordonanței la finalul lunii trecute. Senatul este prima camera sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților, scrie News.ro.

Guvernul a aprobat, în ședința din 20 iulie, o Ordonanță privind introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti CAS și CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim, excepție de la această prevedere făcând elevii, studenții și pensionarii.

„Vom lua în dezbatere un act normativ foarte discutat în ultimul timp, care implementează plata CAS și CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajații cu part-time. În fapt, devenise o practică și este astăzi o practică – angajații să fie ținuți cu part-time cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore și plătit diferența până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul„, a declarat premierul Tudose la începutul ședintei Executivului din 20 iulie.

El a precizat atunci ca studenții, pensionarii și elevii vor fi exceptați de la prevederile actului normativ. Tot printre exepții se află ucenicii în vârstă de până la 18 ani, persoanele cu dizabilități cărora li s-a recunoscut prin lege dreptul de lucra mai puțin de 8 ore pe zi sau cei care obțin venituri din mai multe contracte de munca dintre care unul cu norma întreagă.

La acest moment, din calculul guvernanților rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time.

Obligația de plată la acest nivel a contribuției la pensie și sănătate pentru contracte part-time este prevăzută, în noul program de guvernare, să fie introdusă din luna august a acestui an. Inițial, termenul avansat, prin programul de convergență trimis în primavară la Comisia Europeană, era luna iunie.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax