Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Absolvenţii care au minimum 16 ani pot primi INDEMNIZAŢIE de ŞOMAJ timp de şase luni. Detalii de la AJOFM

Publicat

elevi

eleviTinerii în vârstă de minimum 16 ani, care au absolvit instituţii de învăţământ, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, pentru o perioada de şase luni, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă în maxim 60 de zile de la data absolvirii.

Potrivit AJOFM Alba, absolvenţii pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu au reuşit să se încadreze în muncă şi:

– nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului;

– nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, respectiv 500 lei.

Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Citeşte şi Indemnizație de șomaj pentru absolvenți: Tinerii trebuie să se înregistreze la AJOFM în termen de 60 de zile de la absolvire

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după expirarea celor 60 de zile, pentru persoanele înregistrate, la solicitarea acestora.

Indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Absolvenţii care se înregistrează în evidenţa agenţiei ca persoane în căutarea unui loc de muncă, pot beneficia de:

– servicii gratuite de mediere a muncii, de informare şi consiliere profesională sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unui activităţi independente;

– servicii gratuite de formare profesională;

– prima de încadrare ca absolvent (500 lei) dacă se încadrează în interval de 12 luni de la data absolvirii;

– prima de încadrare dacă se încadrează la mai mult de 50 km de localitatea de domiciliu;

– prima de instalare dacă se încadrează în muncă într-o localitate alta decât cea de domiciliul stabil.

Acte necesare: actul de identitate în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţă din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie, adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Maria

    joi, 22.09.2016 at 06:58

    Daca am 30 de ani si am absolvit Scoala Postliceala Sanitara la zi, la fara taxa, mai pot beneficia de indemnizatia de somaj pentru absolvire a acestor studii? Vad ca pe nicaieri nu se specifica la conditii de acordare a somajului pentru absolventi, varsta maxima ce trebuie indeplinita.
    Va multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax