Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Accidentul aviatic din Apuseni: Declaraţiile copilotului Răzvan Petrescu înainte de externarea din spital. Cum a trăit tânărul primele momente după prăbuşirea avionului

Publicat

Rănit grav în urma accidentului aviatic din Apuseni, copilotul Răzvan Petrescu a făcut o serie de declaraţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj unde a fost internat pentru o lună şi de unde va fi externat, după ce a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. În urma accidentului, acesta a avut ambele picioare fracturate.

„Starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil, consider că mă simt bine, a venit momentul în care pot fi externat”, a spus tânărul în vârstă de 23 de ani.

A trecut doar o lună, îmi amintesc ce s-a întâmplat şi înainte de impact şi după. Am avut un moment de inconştienţă după impact, m-am trezit undeva lateral stânga aeronavei, pe jos. Ţin minte că prima acţiune a fost să-mi evaluez starea de sănătate, am văzut că-mi pot mişca degetele de la picioare, dar aveam fracturi.

M-am gândit să mă îndepărtez cât pot, târându-mă pe zăpadă, am reuşit câţiva metri, fiindu-mi frică de o eventuală explozie a aeronavei.

Am primit foarte mult ajutor de la medicul Zamfir, care era în cea mai bună stare dintre cei răniţi, m-a ajutat foarte mult şi psihic şi fizic, mi-a spus ce este bine să fac sau nu, să nu mă mai mişc aşa de mult.

Imediat ce m-am îndepărtat de aeronavă, am încercat să sun la 112, dar din cauza telefonului, despre care să zic că nu e prea <deştept>, mi-a apărut conexiune nereuşită”, a spus Petrescu.

Potrivit acestuia, ulterior l-a sunat pe tatăl său, i-a spus ce s-a întâmplat şi l-a rugat să aplice protocolul, având în vedere că lucrează în domeniu. A mai relatat că aeronava era “în regulă” din punct de vedere tehnic, înainte de plecarea în zborul spre Oradea.

Susţine că nu poate spune foarte multe despre timpul scurs până la momentul în care a fost salvat, pentru că „nu realizam”. Despre pilotul Iovan, a precizat că nu a comunicat cu el după prăbuşirea avionului pentru că “era încarcerat în aeronavă”.

A mărturisit că, după ce se va recupera complet din punct de vedere al stării de sănătate, ia-r plăcea să meargă în vizită la moţii din Horea care l-au salvat şi să vadă locul accidentului “din picioare”. De asemenea, spune că doreşte să se întoarcă la manşa avionului, adică să continue activitatea.

Copilotul nu a dat mai multe informaţii despre circumstanţele producerii accidentului, pe motiv că ancheta este în acest caz este în desfăşurare.

Reamintim că, în urma accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. În accident au fost răniţi, pe lângă copilotul Răzvan Petrescu, şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime şi a pierdut un motor. Medicul Zamfir şi-a reluat activitatea după o săptămână.

De asemenea, medicul Sorin Ianceu a fost externat în 3 februarie, iar ceilalţi doi medici răniţi în accidentul aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, au fost externaţi a doua zi, ei fiind duşi cu o ambulanţă SMURD la aeroportul din Cluj, de unde au ajuns în Capitală cu aeronava Cessna Citation donată SMURD.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax