Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Actorul Ion Besoiu s-a stins din viață, la vârsta de 85 de ani

Publicat

ion_besoiu_58321-1600x1200 Îndrăgitul actor Ion Besoiu s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Ion Besoiu a murit, miercuri dimineață, la Spitalul Fundeni, din București. Actorul urma să împlinească 86 de ani la 11 martie. 

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, și și-a dedicat zeci de ani din viață teatrului și filmului românesc.

Ion Besoiu a jucat, în anii ’70, în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu timp de 16 ani, a după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”. Ulterior, timp de 12 ani a fost directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri de teatru ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu celebre sunt, printre altele, „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste” și „Lumini și umbre”.

Ion Besoiu a mărturisit, într-un interviu pe care l-a acordat pentru Formula As că nu și-a mai dorit să se întoarcă în teatru după tragedia din Colectiv.
De asemenea, spunea că sfârșitul vieții nu-l sperie.

“Nu mă mai interesează să mă întorc în teatru după tragedia din Colectiv deoarece clădirea în care jucam avea bulină roşie. Nu mai am destulă energie, sunt mai uzat fizic. Psihic, nu! Încep fiecare zi, cu aceeaşi dorinţă de a trăi cât mai mult. În urmă cu ceva timp am filmat pentru televiziune piesa “Livada cu vişini”, în regia lui Alexander Lustig, şi atunci cred că a fost momentul în care m-am îmbolnăvit. S-a declanşat un puseu de tensiune foarte puternic, a trebuit să stau trei luni de zile în spital.

De atunci încerc să fiu mai răbdător cu mine. Frigul mă disperă, gheaţa mă face să alunec. Nu mai e ca altădată. N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate”, declara regretatul actor Ion Besoiu în interviul respectiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. maya

    miercuri, 18.01.2017 at 17:40

    un ardelean al nostru! Dumnezeu sa-l ierte !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax