Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Administrația din Ocna Mureș, presată de locuitori să interzică depozitarea în groapa de gunoi a orașului a deșeurilor din alte localități

Publicat

Soluţia găsită de administraţia locală din Ocna Mureş pentru reglementarea utilizării gropii de gunoi din oraş şi, totodată, adunarea unor fonduri necesare închiderii acesteia în 2013 nemulţumeşte o parte dintre locuitori. Accesul mai multor oraşe la depozitarea deşeurilor în această locaţie, posibil printr-o reglementare recent adoptată de consilierii locali îngrijorează comunitatea.

Consiliul Local Ocna Mureş a aprobat, în septembrie, printr-o hotărâre Regulamentul de funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase din oraş. Ideea era ca modul de depozitare a deşeurilor să fie stabilit în aşa fel încât cei care au dreptul să utilizeze groapa de gunoi a oraşului să şi plătească pentru acest serviciu. Implicit, se creau şi câteva locuri de muncă, datorită faptului că „Salprest” aducea în această locaţie atât deşeuri din Ocna Mureş, cât şi din localităţile aparţinătoare. În aceste condiții, CL Ocna Mureș a adoptat o hotărâre prin care depozitarea gunoiului din alte orașe să poată fi făcută contra cost de operatorii de salubritate, potrivit Ocnamuresonline. Edilii orașului au estimat, astfel, venituri de aproximativ 1 milion de euro la bugetul local, bani care ar fi fost folosiți pentru diverse lucrări de întreținere în localitate.

În plus, groapa de gunoi trebuie desfiinţată la sfârşitul anului 2013, astfel că banii proveniţi din aceste servicii ar putea contribui la cheltuielile necesare acestei operaţiuni.

Însă locuitorii nu sunt de acord cu un punct din Regulamentul privind Accesul la serviciul de depozitare, prin care se permite depozitarea deşeurilor şi de către alte oraşe, comune sau sate din ţară.

Locuitorii cer limitarea accesului doar la oraşul Ocna Mureş şi localităţile aparţinătoare, prin schimbarea Articolului 7, cu textul „Toţi utilizatorii, persoane fizice sau juridice care au încheiat contracte de depozitare au garantat dreptul de a beneficia acest serviciu” cu „Toţi utilizatorii, persoane fizice sau juridice, care au încheiat contracte de depozitare au garantat dreptul de a beneficia acest serviciu. Este interzisă încheierea de contracte de depozitare şi depozitarea gunoiului de orice fel ce provine din unităţi administrativ – teritoriale, altele decât oraşul Ocna Mureş, a localităţilor componente şi satele aparţinătoare oraşului Ocna Mureş”.

Vă prezentăm un comunicat de presă al Primăriei Ocna Muteş, postat pe site-ul oficial al instituţiei:

„De ani de zile, groapa de gunoi a oraşului Ocna Mureş funcţionează fără a avea vreo reglementare în acest sens, depozitându-se haotic, fără discernământ, deşeuri de orice fel, periculoase sau nu, fără a exista vreun beneficiu în acest sens pentru comunitate.

În şedinţa din 27 septembrie 2012 s-a adoptat cu unanimitate de voturi, HCL 126/27.09.2012 prin care se stabileşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a depozitului de deşeuri nepericuloase a oraşului Ocna Mureş, aprobarea tarifelor de depozitare a deşeurilor nepericuloase, percepute în cadrul depozitului de deşeuri nepericuloase Ocna Mureş şi aprobarea Contractului de prestare a serviciului de depozitare a deşeurilor nepericuloase pe amplasamentul depozitului de deşeuri Ocna Mureş.

Acest regulament a fost adoptat în unanimitate, cu toate amendamentele, indiferent de culoarea politică a consilierilor locali care le-au propus, urmărindu-se eficientizarea acestei activităţi şi obţinerea de fonduri pentru a se realiza închiderea acestui obiectiv în 2013, fonduri necesare din surse proprii ale bugetului local.

Conform regulamentului adoptat, orice solicitare de depozitare de deşeuri nepericuloase din partea unei terţe părţi trebuie supusă aprobării Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, deci acest proiect, aprobat în unanimitate în şedinţa din 25.10.2012 nu a fost strecurat de nimeni, aşa cum se afirmă în articolul publicat, ci a fost o necesitate legal reglementată la nivel local.

Încasările ce se vor realiza prin depozitarea de deşeuri nepericuloase în depozitul din oraşul Ocna Mureş vor fi de circa un milion de euro, bani ce se vor reflecta în bugetul local şi vor fi utilizaţi pentru închiderea obiectivului în 2013, conform cerinţelor europene. De asemenea, gestionarea acestor deşeuri nepericuloase şi reglementarea în final după mulţi ani a activităţii depozitului de deşeuri a oraşului duce implicit la crearea câtorva locuri de muncă atât de necesare oraşului nostru.

De asemenea, organizarea acestei activităţi de depozitare de deşeuri nepericuloase urmăreşte înlăturarea oricăror speculaţii privitoare la faptul că se încasează sume importante de către anumite persoane pentru depozitarea de deşeuri şi din alte localităţi din afara oraşului. E posibil ca tocmai acest lucru, că sunt deranjate anumite afaceri subterane, la negru, să fie motivul virulenţei atacului spre o activitate legală, care urmăreşte strict aducerea de bani la buget şi de creare de locuri de muncă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Catalin

    joi, 01.11.2012 at 13:09

    Niciun eventual castig nu justifica ingroparea orasului in gunoi. Deja oamenii din zona sunt disperati din cauza mirosului pestilential si a resturilor imprastiate de vant.
    Ipoteticul milion de euro presupune depozitarea a aproximativ 180000 de tone de gunoi, ceea ce ar mari excesiv suprafata gropii de gunoi si, implicit, costurile de inchidere.

  2. Catalin

    joi, 01.11.2012 at 13:15

    In 2 doua zile, voluntarii Asociatiei Ocnamuresanul au strans aproape 300 de semnaturi pentru interzicerea depozitarii gunoaielor din alte orase in halda de gunoi din Ocna Mures. Initiatorii si-au propus sa adune 2500-3000 de semnaturi desi este nevoie doar de 615 semnaturi pentru initierea unei hotarari in CLOM.

  3. Pingback: Primăria Ocna Mureş concesionează serviciile de salubritate. Licitaţie publică de peste 4 milioane lei. Vezi precizări privind groapa de gunoi | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax