Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Administraţia prezidenţială: Deocamdată, nu ne aflăm în situaţia de a schimba Guvernul. PSD a anunţat o nouă şedinţă CexN

Publicat

sedinta guvern grindeanu 1 În încercarea de a rezolva situaţia fără precedent în care premierului i-a fost retras sprijinul politic, dar acesta refuză să demisioneze, liderul PSD, Liviu Dragnea a anunţat că va convoca din nou Comitetul Executiv Naţional. Potrivit acestuia, vor fi negocieri cu ALDE, pentru nominalizarea noului premier. De partea cealaltă, după ce a primit o scrisoare de la PSD privind situaţia actuală de la Guvern, Administraţia Prezidenţială transmite că încă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru vacantarea funcţiei de premier.

UPDATE: Liderii PSD se reunesc joi, de la ora 14:00, la sediul central al partidului din Kisellef, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a stabili calea „consituţională” de urmat, în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu refuză să demisioneze, iar ei nu-i pot înainta preşedintelui Klaus Iohannis o nouă propunere de premier. Social-democraţii iau în calcul inclusiv excluderea lui Sorin Grindeanu sau depunerea unei moţiuni de cenzură.


„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE prin care anunță că au retras sprijinul Executivului. Președintele a luat act că a apărut o nemulțumire în actul Guvernului și că se dorește schimbarea întregului cabinet”, a precizat Mădălina Dobrovolschi, joi, într-o conferință de presă.

Vezi şi PSD și ALDE i-au retras sprijinul politic premierului Grindeanu

Ea a făcut referire la articolul 106 din Constituție, care precizează că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.

“Deocamdată, nu ne aflăm în nici una din situaţiile menţionate. Când funcţia de premier va deveni vacantă fie prin demisie sau prin motiune de cenzură, preşedintele va declanşa procedurile constituţionale pentru desemnarea unui candidat de premier. Dacă Guvernul va fi demis, presedintele va urma cu celeritate pasii procedurali. Preşedintele solicită rezolvarea urgentă a crizei interne din coaliţie. E strict responsabilitatea partidelor. Preşedintele garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri”, a precizat Dobrovolschi.

„Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură, nu mai are Guvern. S-a decis ca orice membru PSD care ar intra într-un Guvern care nu mai are susţinerea PSD să îşi piardă calitatea de membru. Un prim-ministru e legitim cât timp are sprijinul politic al formaţiunilor care l-au votat”, a spus, miercuri, Liviu Dragnea. Acesta a precizat că au redactat o adresă oficială pentru preşedintele Klaus Iohannis, cu propuneri.

De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu i-a îndemnat pe membrii Guvernului la „responsabilitate”, avertizând că demisiile miniştrilor intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act.

„Îi îndemn pe miniştri la responsabilitate. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act. Aceasta este procedura”, a spus Grindeanu.

Reamintim că Grindeanu a pus condiţia garanţiei oferite de Iohannis că va pune în locul său un premier PSD.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că dacă ar fi rămas în funcţie actualul cabinet ar fi făcut în mod sigur schimbări, dar nu în această formă.

Dacă majoritatea miniştrilor au spus că demisionează dacă partidul le cere acest lucru, sunt şi membri de Cabinet care au rămas iniţial pe poziţii.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineaţă, că îşi îndeplineşte atribuţiile până în ultima clilpă şi că este ministru independent.

„Un guvern, indiferent de ce etapă funcționează, are două componente, se sprijină pe doi piloni. Un pilon politic, sprijinul alianței majoritare, și un pilon juridic, pe care îl conferă Parlamentul. Eu încă fac parte dintr-un guvern. Un guvern care am văzut că ieri a pierdut suportul politic, dar care are suportul juridic. Când se retrage sprijinul politic se retrage implicit sprijinul politic pentru fiecare membru al guvernului, chiar dacă e membru de partid sau independent. Sigur, voi respecta deciziile care vor fi luate pe cele două componente, politică și juridică”, a declarat Tudorel Toader, joi dimineață.

Apoi şi-a anunţat demisia, pe Facebook, „Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiţiei!”, a scris acesta.

Duminică, Klaus Iohannis va pleca spre Berlin pentru vizita oficială de trei zile în Germania, unde se va întâlni cu Angela Merkel. Apoi pleacă direct la Bruxelles pentru Consiliul European de vară. Aşadar, toată săptămâna viitoare, Iohannis lipseşte din ţară, ceea ce va îngreuna procedura privind demisiile miniştrilor.

surse: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax