Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE la INM şi în magistratură 2014: Peste 60 de candidaţi înscrişi din judeţul Alba. Calendarul examenelor

Publicat

Licenţiaţii în Drept au avut timp până în 22 iulie să se înscrie la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, ce se desfăşoară în perioada august – octombrie 2014 şi la care sunt disponibile 160 de locuri de auditori de justiţie. De asemenea, în aceeaşi perioadă, are loc şi concursul de admitere în magistratură pentru 26 de posturi de judecători şi procurori, unul dintre ele fiind la Judecătoria Aiud. Din judeţul Alba, s-au înscris peste 49 de candidaţi pentru concursul la INM şi alţi 14 la magistratură.

Listele cu candidaţii înscrişi vor fi făcute publice în perioada următoare.

Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) se organizează pentru ocuparea a 160 de locuri de auditori de justiţie, din care 80 sunt alocate pentru funcţia de judecător şi 80 pentru procurori. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justiţie vor opta, în ordinea mediilor şi în raport cu numărul posturilor, pentru una dintre cele două funcţii, de judecător sau procuror.

Condiţiile de înscriere la concurs cuprind, printre altele, cetăţenia română, domiciliul în România, capacitate deplină de exerciţiu, licenţiere în drept, fără antecedente penale sau cazier fiscal, apt din punct de vedere medical şi psihologic.

Prima etapă din examen este eliminatorie, respectiv testul grilă cu 100 de întrebări, câte 25 din drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Fiecare răspuns corect valorează un punct şi sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7.

Tot eliminatoriu este şi testul grilă de verificare a raţionamentului logic – 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile şi 20 de întrebări supuse pretestării în condiţii de concurs, care nu se punctează. În această etapă intră candidaţii admişi la testul grilă anterior, de verificare a cunoştinţelor juridice. Vor fi admişi candidaţii care răspund corect la minimum 30 de întrebări din cele 100 care se punctează.

Nota la prima etapă se calculează în raport cu următoarea pondere: 70% – testul grilă de verificare a cunoştinţelor juridice şi 30% – testul grilă de verificare a raţionamentului logic.

Sunt admişi în etapa a II-a, în ordine descrescătoare a notelor, candidaţii în limita numărului dublu de locuri scoase la concurs dacă acesta este mai mare de 100 (în cazul sesiunii din acest an, 320 de candidaţi).

A doua etapă de examen este inteviul care constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Nota minimă de promovare a interviului este 7.

Nota de la concurs se calculează prin suma notelor de la cele două etape, în care 75% este luată în considerare nota de la prima etapă şi 25% interviul.

Calendarul concursului de admitere la INM:

31 august: probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal

14 septembrie: test de verificare a raţionamentului logic

26 septembrie – 5 octombrie: interviu

În perioada 1 iulie – 16 octombrie se desfăşoară şi concursul de admitere în magistratură, pentru ocuparea a 26 de posturi de judecător la judecătorii şi 10 posturi de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii. Pentru admiterea în magistratură, candidaţii trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani. Celelalte condiţii sunt similare admiterii la INM, la fel şi derularea examenelor.

Calendarul concursului de admitere în magistratură:

31 august: probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal

14 septembrie: test de verificare a raţionamentului logic

6-14 octombrie: interviul

Pentru concursul de admitere în magistratură, din cele 26 de posturi disponibile, doar unul este în judeţul Alba, de judecător, la Judecătoria Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax