Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADMITERE LICEU 2015: VINERI începe prima etapă de înscrieri. Cum se completează fişa pentru repartizarea la licee

Publicat

examen bacalaureat evaluare

examenVineri, 3 iulie, începe prima etapă de înscrieri pentru admiterea la liceu. După ce au aflat rezultatele finale la examenul de Evaluare Naţională, absolvenţii de clasa a VIII-a pot vedea la ce liceu au şanse să-şi continue studiile.

Admiterea la liceu se desfăşoară în trei etape, în perioada 3-15 iulie, 15-30 iulie, respectiv 1 august – 4 septembrie. Admiterea pentru învăţământul seral şi pentru cel cu frecvenţă redusă se desfăşoară în perioada 21-24 iulie.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2015: GHIDUL CANDIDATULUI. Cum se calculează media, numărul de locuri la licee şi criterii de departajare

În ceea ce priveşte admiterea elevilor la învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, înscrierile s-au desfăşurat în perioada 8-15 iunie. Candidaţii respinşi la etapa I de admitere în învăţământul profesional pot să se înscrie la etapa I de admitere în liceu. Admiterea în şcolile profesonale se desfăşoară tot în trei etape, în perioadele 8 iunie – 15 iulie, 20 august – 2 septembrie, respectiv 3-8 septembrie.

Vezi ADMITERE la şcoli profesionale de 3 ani în 2015: CALENDARUL şi precizări de la Ministerul Educaţiei

Citeşte şi ADMITERE la LICEU şi ŞCOLI profesionale 2015 în ALBA: GHIDUL candidatului. Locuri disponibile şi ultimele medii de intrare

Din primele rezultate la Evaluare Naţională, în Alba, 80,82% dintre candidaţi au obţinut medii peste 5, mai mulţi faţă de anul trecut, respectiv 75%. De asemenea, patru elevi de clasa a VIII-a au reuşit performanţa mediei 10. AICI, rezultatele după contestaţii.

Reguli şi recomandări pentru completarea fişelor de încriere la liceu:

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.

Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat.

Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.

Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.

Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.

Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în nici un fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.

În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă, scrie realitatea.net. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.

Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii – eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55.

Verifică cu atenţie codurile liceelor scrise pe fişă

Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişă martor” se transmite la şcoala de provenienţă.

În cele câteva zile rămase între introducerea fişei în computer şi data limită, diriginţii sunt cei care convoacă la şcoală toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate.

Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.

Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei și Cercetării Știinţifice.

După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.

Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie.

Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune.

Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învăţământul special şi a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplică prevederile specifice menţionate în prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Calculul mediei de admitere se face astfel:

media admitere

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

– media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a

– media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

– nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;

– nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;

– nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor Art.10, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

 

GHIDUL CANDIDATULUI 2015

LICEELE din Alba Iulia

Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia

Str. Octavian Goga, nr. 11, Alba Iulia, tel. 0258-811468, fax. 0258-811468

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera/ Profil/ Domeniul pregătirii de bază/ Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2014

Tehnologic / Servicii/ Economic/ 102 / 56 locuri din care 28 locuri intensiv engleză / 8,49

Tehnologic / Servicii / Comerţ / 101 /28 locuri /7,81

Tehnologic / Servicii / Turism şi alimentaţie / 103 / 56 din care: 28 locuri intensiv engleză şi 28 locuri intensiv franceză / 7,84

Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia

Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 11, Alba Iulia, tel. 0258-835164

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera/ Profil/ Domeniul pregătirii de bază/ Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2014

Teoretică / Real / Matematică-Informatică / 117 / 84 locuri din care: 28 matematică-informatică intensiv engleză, 28 matematică-informatică intensiv informatică, 28 matematică-informatică / 9,08

Teoretică / Real / Ştiinţe ale Naturii /118 / 28 locuri / 9,26

Teoretică / Uman / Filologie – bilingv Engleză / 115 / 28 locuri / 8,58

Teoretică / Uman / Filologie – bilingv Franceză / 116 /28 locuri / 7,21

Teoretică / Uman / Ştiinţe Sociale / 119 / 28 locuri / 8,88.

Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” Alba Iulia

Str. Tudor Vladimirescu , nr. 143, Alba Iulia, tel.0258-816065, fax. 0258-817811

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera / Profil / Domeniul pregătirii de bază / Cod /Nr. loc / Media ultimului admis 2014

Tehnologică / Tehnic / Electronică automatizări / 133 / 28 locuri / 3,18

Tehnologică / Tehnic / Fabricarea produselor din lemn / 134 / 28 locuri / –

Tehnologică / Tehnic / Mecanică / 135 / 28 locuri / 3,97

Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia

Str. Tudor Vladimirescu, nr. 39, Alba Iulia, tel.0258-816938, fax. 0258-811803

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Tehnologică /Tehnic /Construcţii, instalaţii şi lucrări publice /141 /28 locuri /3,64

Învăţământ seral

Filiera/ Profil/ Specializare / Cod / Nr. loc / Media ultimului admis 2014

Tehnologică / Tehnic / Construcţii, instalaţii şi lucrări publice / 28 locuri / –

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Str. Gh. Pop de Băseşti, nr. 2, Alba Iulia, tel. 0258-834102, fax. 0258-834102

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi Filiera /Profil /Specializare/ Domeniul pregătirii de bază /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Tehnologică /Tehnic /Industrie textilă şi pielărie /138 /28 locuri /5,36

Tehnologică /Tehnic /Materiale de construcţii /139 /28 locuri /4,09

Tehnologică /Tehnic /Chimie industrială /136 /28 /6,42

Tehnologică /Servicii /Estetica şi igiena corpului omenesc /137 /28 /6,91

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Str. Ştefan cel Mare, nr. 25, Alba Iulia, tel. 0258-835346, fax. 0258-832813

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Vocaţională /Sportiv /Baschet fete+handbal băieţi /- /28 locuri /-

Vocaţională /Sportiv /Mozaic (atletism, judo, haltere, înot, fotbal) /- /28 locuri /-

Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia

Str. Călăraşi, nr. 2, Alba Iulia, tel. 0258-812473. fax. 0258-812473

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Vocaţională /Artistic /Arhitectură, arte ambientale şi design /- /28 locuri /-

Vocaţională /Artistic /Arte plastice şi decorative /- /28 locuri /-

Vocaţională /Artistic /Muzică /- /28 locuri /-

Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia

Str. Păcii, nr. 4, Alba Iulia, tel. 0258-819869

Liceal Limba de predare: Limba maghiara

Învăţământ de zi Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Vocaţională /Teologic /Teologie romano-catolică /- /28 locuri /-

Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia

Str. B-dul Transilvaniei, nr.36A, Alba Iulia, tel. 0258-834890, fax. 0358-819474

Liceal Limba de predare: Limba română

Învăţământ de zi

Filiera /Profil /Specializare /Cod /Nr. loc /Media ultimului admis 2014

Teoretică /Uman /Filologie /190 /28 locuri /6,50

Vocaţională /Teologic /Teologie ortodoxa /- /28 locuri /-

Teoretică /Uman /Ştiinţe sociale /192 /28 locuri /6,99

Vezi INTEGRAL GHIDUL CANDIDATULUI 2015: Ghid_2015

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax