Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Adolescent din Alba Iulia, ”adoptat” pentru un an, în Mexic. Tudor Popa va studia la o școală privată din Puebla și va trăi într-o familie de mexicani

Publicat

20917069_1441107872647827_854836752_n ”Bienvenido a Mexico Tudor” scrie pe pancarta cu care o familie de mexicani îl întâmpină la aeroport pe tânărul din Alba Iulia care își va petrece următorul an de studiu în țara lor. Tudor Popa este elev la colegiul Horea Cloșca și Crișan, dar de câteva zile învață la o școală privată din Puebla, Mexic. Pentru aproape 10 luni, Tudor va trăi exact ca un adolescent mexican: va merge la școală, va învăța limba și se va adapta unui stil de viață complet diferit de cel cu care era obișnuit. Totul este parte a unui ”experiment” al Rotary, care încurajează și susține adolescenții să își petreacă un an de studiu pe un alt continent.

”Am luat decizia să particip într-un schimb de experiență în Mexic unde merg la școala numită „UPAEP”. Este o școală privată, foarte mare și frumoasă. În România sunt elev la HCC, la clasa de biologie-chimie, în clasa a X-a. Am ajuns în acest schimb prin Interact Alba și sunt foarte fericit” spune Tudor.

Adolescentul a plecat în orașul Puebla printr-un program al Rotary denumit ”Youth Exchange Programme” care se spune că ar fi apărut dintr-o glumă între doi rotarieni care nu mai știau cum să gestioneze relația cu copiii lor adolescenți și au decis să îi schimbe pentru un an.

20814179_1600561823308170_1129807011_n ”În această perioadă, copilul nu este un musafir, el este un membru al familiei adoptive, care îl tratează ca pe propriul copil. În vacanțe, de exemplu, merg împăreună. Fiecare copil care participă la aceste schimburi stă câte trei luni la o familie și schimbă în anul școlar respectiv minim trei familii” spune Ilie Sbuciumelea, președintele Rotary Club Alba Iulia.

După prima săptămână în care poate vorbi cu familia locală în altă limbă, copilul este obligat să învețe limba țării în care merge.

Nu este obligatoriu ca părinții săi să fie membri ai clubului Rotary, însă sunt totuși câteva condiții în care un tânăr trebuie să le îndeplinească pentru a fi susținut: să dorească acest lucru, familia sa să fie de acord, să aibă rezultate bune la școală și să fie capabil să facă față șocului cultural la care va fi supus.

20945355_1441107879314493_687060920_o Totodată trebuie să își asume respectarea unor reguli: să nu conducă mașină, să nu consume alcool, să nu consume droguri și alte câteva reguli pe care în mod normal i le-ar impune părinții dacă ar sta acasă. De asemenea, adolescenții care participă la aceste schimburi nu au voie să se îndrăgostească de adolescenți din țările în care merg, aceasta fiind considerată o problemă greu de gestionat chiar și de către părinții naturali.

”De mult timp am vrut să particip într-un asemenea schimb de experiență și am fost susținut de familie și prieteni. Deși părinții mei sunt triști că am plecat, se gândesc tot timpul la binele meu și le multumesc mult pentru asta! În Mexic locuiesc în orașul Puebla, un oraș foarte mare și frumos, unde găsești oameni minunați peste tot. Famila gazdă la care stau m-au așteptat la aeroport cu o bucurie și un zâmbet foarte foarte larg. Vorbesc cu ei în limba engleză până învăț limba spaniolă, dar mă descurc foarte bine. O să îmi petrec un an în Mexic și sper să fie cel mai bun an din viața mea, deși o să îmi fie dor de familia mea din România, de iubita mea și de prietenii mei” explică Tudor Popa.

Costurile pe care trebuie să le suporte familia unui tânăr care participă la acest program țin de achiziționarea biletelor de avion și ”ceva bani de buzunar”, cam tot atâția cât i-ar fi dat și dacă ar fi rămas acasă. Clubul Rotary local le asigură, de asemenea, o sumă de aproximativ 50-100 de euro lunar.

”Programul de schimb funcționează în general pe bază de reciprocitate, dar nu este obligatoriu. De luna viitoare, o adolescentă din Mexic va fi ”adoptată” de o familie din Alba Iulia și va învăța la un liceu de la noi din oraș. La nivel național, între 12 și 14 tineri de pe alte continente își petrec un an de studii în România. Pe parcursul acestei perioade, participă la un tur al țării noastre, în care vizitează cele mai frumoase locuri din România și la unul al Europei” spune Ilie Sbuciumelea, cel care de altfel, se și ocupă de aceste tururi.

De cealaltă parte, un număr similar de tineri români pleacă în țări precum SUA, Mexic, Brazilia, Taiwan, Noua Zeelandă sau Japonia. În ultimii ani, 11 adolescenți din Alba Iulia au participat la aceste schimburi, plecând în SUA, Brazilia și Mexic unde au lăsat o impresie extraordinară.

Tudor va rămâne în Mexic aproape 10 luni. Nu știe exact ce se va întâmpla în această perioadă, dar spune că este pregătit pentru orice șoc cultural. Deocamdată, a constatat că ”mâncarea este foarte picantă și este plin de fructe delicioase”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax