Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Afacere cu vaci din rasa Angus, o alternativă pentru agricultura tradiţională. Vizita specialiştilor Camerei Agricole Alba şi fermierilor, la Şona

Publicat

IMG_0342 Specialiștii Camerei Agricole Județene Alba au continuat seria întâlnirilor cu producătorii agricoli din judeţ, la Șona. Vizita a fost organizată la iniţiativa inginerului Gheorghe Anghel, de la Centrul de consultanţă agricolă locală, care a dorit să le prezinte o alternativă la agricultura tradițională, și anume ferma cu vaci de carne din rasa Angus. Cel care a prezentat modul în care se dezvoltă afacerea a fost Cornel Folea, proprietarul a 16 capete de bovine din rasa menţionată.

Acesta deține o proprietate și în arendă o suprafață de pășune suficientă pentru ca în doi ani să-și dubleze efectivul de animale. A mărturisit că s-a hotărât să investească în această afacere după ce s-a documentat bine în privința caracteristicilor rasei.

Carnea bovinelor Angus are un gust fin şi consistent, este fragedă şi marmorată, foarte căutată în gastronomia de vârf şi în sectorul premium. Bovinele sunt crescute şi îngrăşate liber pe păşune, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru carnea de vită de calitate. Producţia de carne din furajare naturală pe păşune este mai economică şi mai utilă din punct de vedere ecologic.

În acest fel managementul este mai simplu iar costurile mai scăzute faţă de îngrijirea convenţională. Despre avantajele creşterii şi îngrăşării vacilor din această rasă, Cornel Folea a punctat următoarele: vaca Angus este o rasă rustică cu trăsături naturale alese, temperament liniştit, docilă, longevivă, fără coarne, culoare roşu sau negru. Foarte robustă, extrem de adaptabilă la condiţiile de mediu, rezistă la frig excesiv, umiditate şi căldură, nu necesită adăposturi sofisticate. Păşunează toată perioada anului: iarbă verde şi uscată. Vârsta la prima montă este 14 – 15 luni (minim 350 kg), vârsta la primul viţel 24 – 27 luni. Prolifică: 1 viţel pe an. Randament crescut de îngrăşare a viţeilor doar din laptele mamei şi iarba de pe păşune.

Cornel Florea speră ca pe baza creşterii cererii de carne din producţie naturală, preţul cărnii de vită premium va înregistra o creştere semnificativă în viitor.

Fermierii prezenti au fost foarte receptivi la cele prezentate şi împreună cu specialiştii CAJ au făcut un calcul simplu şi rapid.

Dacă un fermier obţine 3000 de l lapte de vacă şi îl vinde cu 1 leu/l , înseamnă că obţine 3000 de lei după o vacă de lapte. Un viţel Angus la 500 de kg, dacă îl vinzi cu minimum 10 lei/kg, ajungi să încasezi 5000 de lei; deci o sumă mai mare decât banii obţinuţi din lapte, iar munca e mult mai uşoară la vaca de carne.

Astfel de întâlniri organizate de către CAJ Alba au loc săptămânal în diferite zone din judeţ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax