Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

AFACEREA „VETERANUL CĂLĂTOR”: Transporturi fictive de milioane lei, decontate de mai multe firme din Alba

Publicat

Mai multe firme de transport din judeţul Alba au făcut milioane de lei de pe urma decontării de către stat a unor călătorii fictive făcute în baza tichetelor pentru veterani de război.

O fraudă de peste 3 milioane lei este pe punctul de a provoca un cutremur în mediul transportatorilor din judeţul Alba. Mai multe societăţi de transport călători din judeţ, în decurs de un an, au decontat călătorii false ale veteranilor de război şi ale văduvelor veteranilor de război. Afacerea ar fi fost descoperită de Garda Financiară, care în prezent investighează acest caz împreună cu mai multe instituţii ale statului.

Potrivit unor surse din sistem, mecanismul era următorul: Asociaţiile Veteranilor de Război din judeţele Alba, Arad, Timiş, Bihor şi Suceava solicitau Ministerului Transporturilor bilete de călătorie pe baza listelor cu membrii care au, conform legii, dreptul la călătorii gratuite pe mijloacele de transport în comun. Se pare că o mare parte din aceste bilete, în loc să ajungă la beneficiarii de drept, erau predate în alb direct la firmele de transport călători din Alba.

Aici, biletele erau completate cu numele membrilor asociaţiilor (cu acelaşi scris şi acelaşi pix) şi se completa cea mai lungă rută de transport pe care firma avea licenţă, care, evident, era şi cea mai scumpă. Media unei astfel de călătorii “efectuate” este de peste 300 km. Majoritatea curselor bănuite că sunt fictive sunt pe rutele Câmpeni – Suceava, Câmpeni – Arad, Câmpeni – Timişoara, Câmpeni – Bucureşti. Trasee cu destinaţii identice sunt şi cu plecare din Abrud. Au fost alese oraşe de plecare fără acces la reţeaua feroviară, pentru că legea stipulează întâietatea transportului pe calea ferată pentru astfel de călătorii subvenţionate.

Se pare că este vorba de aproape 40.000 de tichete de călătorie, însoţite de documentaţia aferentă, care au fost prezentate la Trezoreria din Alba, de unde firmele de transport îşi recuperau banii „cheltuiţi” cu deplasările fictive ale veteranilor.

Au fost descoperite bilete completate cu acelaşi scris, iar numele beneficiarilor erau diferite. Pe de altă parte, unii transportatori aveau trecute în evidenţe curse zilnice cu circa 50 de veterani de război, pe trasee foarte lungi.

Afacerea este oarecum similară cu rambursările de TVA, pentru restituirea unor asemenea sume având competenţe de verificare, în mod normal, compartimente specializate ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Este posibil ca acest mecanism de fraudare a statului să fie practicat şi în alte judeţe ale ţării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax