|

Afaceri de sute de mii de lei, ”îmbobocite” din bugetul Primăriei Sebeș. Tei și alți copăcei, la ”numai” câteva sute de lei. Fiecare!

IMG_20170727_113948

Orașul cu cea mai mare problemă de poluare din județul Alba, a cumpărat în acest sezon plante în valoare de sute de mii de lei. Rulourile de gazon, pomii și florile au reprezentat în această primăvară și vară, încercarea primăriei Sebeș de a ”înverzi” orașul, o încercare de cosmetizare care a costat bugetul local sume mari de bani. Deși realizate prin intermediul platformei SEAP, achizițiile sunt departe de a fi o ”afacere bună” pentru oraș: majoritatea plantelor au costat mult peste valoarea de pe piața liberă.

Tei, Photinia fraseri (arbust ornamental), mușcate, gazon rulat și suporți pentru plante, sunt doar câteva dintre investițiile ”verzi” ale primăriei Sebeș, menite să atenueze, pe de o parte imaginea de oraș cu probleme de poluare, cu fabrici la marginea cartierelor, dar, pe de cealaltă parte, să-l arate pe noul primar Dorin Nistor ca un om activ, care din primul mandat schimbă fața orașului, indiferent de costuri.

Achizițiile s-au realizat prin intermediul platformei SEAP. Deși teoretic, utilizarea sistemului de licitații electronice ar fi trebuit să scadă prețurile, primăria a plătit mult mai mulți bani decât ar plăti cineva care ar cumpăra aceste plante de pe piața liberă, de pe siteurile unor furnizori.

De exemplu, cei 200 de tei cumpărați au costat fiecare 472 de lei (plus TVA), ne-au comunicat reprezentanții primăriei. În total, 94.400 de lei (plus TVA). Pe siteurile de profil, ținând cont de dimensiunea acestora (2,5 metri), teii pot fi achiziționați cu aproximativ 68 de lei (cu TVA inclus), sau mai ieftin, la cantități mai mari.

Potrivit unui document al primăriei, solicitat de alba24, în prețul plătit pe bucată intră și plantarea teilor, montarea unui suport și a unui furtun pentru udare. Cu toate acestea, o parte dintre tei au început să dea semne de uscare încă din toiul verii.

IMG_20170727_113809Contractul a fost atribuit firmei SC Bell Flower SRL, aceeași firmă de la care primăria a mai cumpărat 13.500 de metri pătrați de gazon, la prețul de 31,40 de lei metrul pătrat. Gazonul este de tipul ”rulou”, mult mai scump decât cel însămânțat și mult mai greu de întreținut ulterior din punct de vedere al costurilor. În total, pentru gazon, factura primăriei ajunge la peste 420.000 de lei (plus TVA) și include și lucrările de decopertare, montare gazon și administrarea unui îngrășământ. Contractul a fost valabil până în data de 30.08.2017.

În ceea ce privește arbuștii ornamentali plantați în fața Centrului Cultural ”Lucian Blaga”, prețul acestora ajunge la 480 de lei pentru fiecare dintre cele 25 de bucăți achiziționate. Arbuștii respectivi se numesc Photinia fraserii.

Photinia fraseriiPe siteurile care vând plante de acest fel, prețul unui asemenea arbust ajunge la 45 de lei, la o înălțime de 1,5 metri și un diametru de 30 de centimetri. Contractul a fost încheiat cu SC Boti Trans SRL.

Investițiile primăriei în spații verzi nu se opresc însă aici. Alte cheltuieli cu spațiile verzi, incluzând aici plante, lucrări de plantare și amenajare, însumează alte sute de mii de lei. Potrivit reprezentanților Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, de la începutul lui ianuarie și până la sfârșitul lunii mai, s-au achiziționat plante în valoare de 259.640 de lei (valoare care include și lucrările de plantare). Printre furnizori regăsim din nou Boti Trans SRL, cu 126.740 de lei, SC Oleander Garden SRL cu 132.900 de lei. La toate aceste sume se adaugă TVA.

Alte contracte pentru furnizarea de plante au fost atribuite către SC Bell Flower SRL – 26.977 lei, Grădina cu Flori – 16.393 lei, Gazonul – 2.168 de lei precum și către alți furnizori cu contracte de până la 1.000 de lei.

Suporți pentru flori de 320.000 de lei

IMG_20170727_112510Și pentru că nu toate florile stau în pământ, primăria a avut nevoie și de suporți. Au fost cumpărați de la o firmă care are ca principal obiect de activitate fabricarea de uși și ferestre din metal. Contractul a fost atribuit firmei SC VASIU KLASS PLUS SRL. Primăria a cumpărat, în baza acestui contract, 9 suporți ”fluture”, cu 3.490 de lei bucata, 636 de bucăți ”supradimensionat suporți flori” și 130 de arcade cu 8 suporți pentru flori la câte 1375 de lei. De asemenea, în baza aceluiași contrat, locuitorii Sebeșului pot admira în parcuri 60 de cutii metalice pentru flori (care imită lemnul), achiziționate la prețul de 990 de lei bucata. Cele 68 de coloane pentru suporții florilor, costă de asemenea. 595 de lei fiecare.

Suma totală plătită pentru suporții destinați amenajărilor florale și pentru montarea lor  trece de 320.000 de lei (la care se adaugă TVA), potrivit informațiilor furnizate chiar de reprezentanții primăriei prin directorul Serviciului Public de Amenajarea Patrimoniului Sebeș, Dorin Octavian Ordean.

 

 

URL scurt: http://alba24.ro/?p=594362avatar Publicat de pe 12 septembrie 2017 şi actualizat pe 13 septembrie 2017.
Publicat în ADMINISTRATIE, EVENIMENT.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Un comentariu pentru “Afaceri de sute de mii de lei, ”îmbobocite” din bugetul Primăriei Sebeș. Tei și alți copăcei, la ”numai” câteva sute de lei. Fiecare!”

  1. Da, e frumos, cu atat mai mult ca cat e mult mai usor sa te apuci de gradinarit decat de construit : drumuri, crese, gradinite, scoli si spitale.
    Ca daca vorbim de asfaltari, canalizari si poluare, dom primar nu mai intelege nimic. Atat il duce capul.

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Andreea Mezei: Buna seara. Preturile chiriilor nu le-am pus de la mine. Sunt luate de pe site-urile agentiilor...
  • eu: Buna. De ce Doamne va place sa exagerati? Daca tot va dati pareri despre imobiliare, inchiriati-mi si mie...
  • Havaiuleanul: Domnule Bopa, da ce doriti domnule, totul pe gratis? Cum domnule sa alergi pe havaje fara sa...
  • Popa: Hotie pe fata. Cum sa ceri pt. cursa populara (Cursa populara Selgors) de 2,8km, 50lei taxa de inscriere?!...
  • Milu: Care meteorologi? Habar n-aveau de ce se intampla, probabil sistemele de avertizare meteo nici macar nu erau...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI