Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Afaceri de sute de mii de lei, ”îmbobocite” din bugetul Primăriei Sebeș. Tei și alți copăcei, la ”numai” câteva sute de lei. Fiecare!

avatar

Publicat

IMG_20170727_113948

Orașul cu cea mai mare problemă de poluare din județul Alba, a cumpărat în acest sezon plante în valoare de sute de mii de lei. Rulourile de gazon, pomii și florile au reprezentat în această primăvară și vară, încercarea primăriei Sebeș de a ”înverzi” orașul, o încercare de cosmetizare care a costat bugetul local sume mari de bani. Deși realizate prin intermediul platformei SEAP, achizițiile sunt departe de a fi o ”afacere bună” pentru oraș: majoritatea plantelor au costat mult peste valoarea de pe piața liberă.

Tei, Photinia fraseri (arbust ornamental), mușcate, gazon rulat și suporți pentru plante, sunt doar câteva dintre investițiile ”verzi” ale primăriei Sebeș, menite să atenueze, pe de o parte imaginea de oraș cu probleme de poluare, cu fabrici la marginea cartierelor, dar, pe de cealaltă parte, să-l arate pe noul primar Dorin Nistor ca un om activ, care din primul mandat schimbă fața orașului, indiferent de costuri.

Achizițiile s-au realizat prin intermediul platformei SEAP. Deși teoretic, utilizarea sistemului de licitații electronice ar fi trebuit să scadă prețurile, primăria a plătit mult mai mulți bani decât ar plăti cineva care ar cumpăra aceste plante de pe piața liberă, de pe siteurile unor furnizori.

De exemplu, cei 200 de tei cumpărați au costat fiecare 472 de lei (plus TVA), ne-au comunicat reprezentanții primăriei. În total, 94.400 de lei (plus TVA). Pe siteurile de profil, ținând cont de dimensiunea acestora (2,5 metri), teii pot fi achiziționați cu aproximativ 68 de lei (cu TVA inclus), sau mai ieftin, la cantități mai mari.

Potrivit unui document al primăriei, solicitat de alba24, în prețul plătit pe bucată intră și plantarea teilor, montarea unui suport și a unui furtun pentru udare. Cu toate acestea, o parte dintre tei au început să dea semne de uscare încă din toiul verii.

IMG_20170727_113809Contractul a fost atribuit firmei SC Bell Flower SRL, aceeași firmă de la care primăria a mai cumpărat 13.500 de metri pătrați de gazon, la prețul de 31,40 de lei metrul pătrat. Gazonul este de tipul ”rulou”, mult mai scump decât cel însămânțat și mult mai greu de întreținut ulterior din punct de vedere al costurilor. În total, pentru gazon, factura primăriei ajunge la peste 420.000 de lei (plus TVA) și include și lucrările de decopertare, montare gazon și administrarea unui îngrășământ. Contractul a fost valabil până în data de 30.08.2017.

În ceea ce privește arbuștii ornamentali plantați în fața Centrului Cultural ”Lucian Blaga”, prețul acestora ajunge la 480 de lei pentru fiecare dintre cele 25 de bucăți achiziționate. Arbuștii respectivi se numesc Photinia fraserii.

Photinia fraseriiPe siteurile care vând plante de acest fel, prețul unui asemenea arbust ajunge la 45 de lei, la o înălțime de 1,5 metri și un diametru de 30 de centimetri. Contractul a fost încheiat cu SC Boti Trans SRL.

Investițiile primăriei în spații verzi nu se opresc însă aici. Alte cheltuieli cu spațiile verzi, incluzând aici plante, lucrări de plantare și amenajare, însumează alte sute de mii de lei. Potrivit reprezentanților Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș, de la începutul lui ianuarie și până la sfârșitul lunii mai, s-au achiziționat plante în valoare de 259.640 de lei (valoare care include și lucrările de plantare). Printre furnizori regăsim din nou Boti Trans SRL, cu 126.740 de lei, SC Oleander Garden SRL cu 132.900 de lei. La toate aceste sume se adaugă TVA.

Alte contracte pentru furnizarea de plante au fost atribuite către SC Bell Flower SRL – 26.977 lei, Grădina cu Flori – 16.393 lei, Gazonul – 2.168 de lei precum și către alți furnizori cu contracte de până la 1.000 de lei.

Suporți pentru flori de 320.000 de lei

IMG_20170727_112510Și pentru că nu toate florile stau în pământ, primăria a avut nevoie și de suporți. Au fost cumpărați de la o firmă care are ca principal obiect de activitate fabricarea de uși și ferestre din metal. Contractul a fost atribuit firmei SC VASIU KLASS PLUS SRL. Primăria a cumpărat, în baza acestui contract, 9 suporți ”fluture”, cu 3.490 de lei bucata, 636 de bucăți ”supradimensionat suporți flori” și 130 de arcade cu 8 suporți pentru flori la câte 1375 de lei. De asemenea, în baza aceluiași contrat, locuitorii Sebeșului pot admira în parcuri 60 de cutii metalice pentru flori (care imită lemnul), achiziționate la prețul de 990 de lei bucata. Cele 68 de coloane pentru suporții florilor, costă de asemenea. 595 de lei fiecare.

Suma totală plătită pentru suporții destinați amenajărilor florale și pentru montarea lor  trece de 320.000 de lei (la care se adaugă TVA), potrivit informațiilor furnizate chiar de reprezentanții primăriei prin directorul Serviciului Public de Amenajarea Patrimoniului Sebeș, Dorin Octavian Ordean.

 

 

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
2 Comentarii

2 Comments

 1. avatar

  gradinar

  miercuri, 13.09.2017 la 18:19

  Da, e frumos, cu atat mai mult ca cat e mult mai usor sa te apuci de gradinarit decat de construit : drumuri, crese, gradinite, scoli si spitale.
  Ca daca vorbim de asfaltari, canalizari si poluare, dom primar nu mai intelege nimic. Atat il duce capul.

 2. avatar

  Marius Iovan

  joi, 22.03.2018 la 13:23

  Asfaltările, canalizarile, iluminatul public, etc….le lăsăm pentru mandatele viitoare!!
  Ruuusiniiicaaaaa!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Parcare „după bunul plac” la Alba Iulia. Cum și-a lăsat un şofer maşina, lângă un supermarket

avatar

Publicat

Un nou exemplu de parcare „după bunul plac” a fost surprins la Alba Iulia. Cei care s-au aflat marți, în jurul orei 13:50, în parcarea unui supermarket din municipiu au putut observa o maşină pe care şoferul a lăsat-o, nestingherit, de-a latul pe locul de parcare.

Parcările unor şoferi din Alba sunt demne de „premiat”. Cam asta putem spune despre situaţia surprinsă în imagini de un cititor Alba24, în parcarea unui supermarket din Alba Iulia.

Autoturismul a fost surprins marți, în jurul orei 13:50, uitat de șofer „de-a latul” pe locul de parcare.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: Conferință la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”

avatar

Publicat

Istoricul Ștefania Dinu, a susținut marți 17 iulie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, conferința „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri”. În cadrul conferinței a fost evidențiată activitatea reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial, de la loialitatea faţă de cauza Aliaţilor la organizarea şi buna funcţionare a serviciului de ambulanţe destinate frontului, de la încurajarea răniţilor şi bolnavilor la prezenţa permanentă în mijlocul soldaţilor, alături de regele Ferdinand.

Contribuția Reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial și loialitatea sa față de cauza în care Aliații erau implicați a fost detaliată pe larg de către Directorul general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni și totodată istoricul Ștefania Dinu.

În cadrul unei conferințe ce a avut loc marți 17 iulie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Ștefania Dinu a prezentat dăruirea Reginei, cu care a organizat și a asigurat buna funcționare a serviciului de ambulanțe destinate frontului.

Totodată a evidențiat și prezența efectivă a Reginei în rândul răniților și al muribunzilor, și cum aceasta mergea pe front și încuraja oștenii alături de soțul său, regele Ferdinand.

Nu a fost omisă din prezentare nici momentul intrării familiei regale în Capitală sau prezența reginei Maria la Conferința de Pace de la Paris.

Conferința omagiază  și 80 de ani de la trecerea în neființă a Reginei Maria la data de 18 iulie 1938.

Istoricul Ștefania Dinu a precizat că, expoziția la Alba Iulia este una temporară, deoarece ea va merge și în alte muzee din Transilvania și chiar va acea caracter internațional, fiind în tratatative cu reprezentanții unui muzeu din Roma.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sensuri unice noi, după reorganizarea circulaţiei rutiere, la Alba Iulia. Detalii de la Primărie

avatar

Publicat

Primăria Alba Iulia transmite detalii despre reorganizarea recentă a circulaţiei rutiere în municipiu. Este vorba despre instituirea a trei noi sensuri unice, pe străzi din oraş.

Arterele vizate sunt Nicolae Titulescu (parcarea BRD), Lucian Blaga (zona Pensiunii „Preciosa”) şi Traian.

Astfel, dacă aveţi drum prin centrul oraşului, reţineţi că, dacă veniţi cu maşina pe strada Mihai Viteazul, dinspre intersecţia cu Octavian Goga sau intersecţia cu I.I.C Brătianu, nu puteţi intra pe străzile Lucian Blaga sau Nicolae Titulescu.

Pe strada Traian, este sens unic dinspre intersecţia cu strada Basarabiei, cu acces interzis dinspre Munteniei (sensul de mers dinspre intersecţia Ferdinand-Munteniei-Traian).

Vă reamintim şi alte reorganizări ale traficului rutier la Alba Iulia, din ultima perioadă:

Vezi şi SENS UNIC pe strada Gladiolelor din Alba Iulia. Se circulă dinspre Bulevardul Transilvaniei

Vezi Modificări de circulaţie pe strada Brădişor

Vezi Sensuri unice pe străzile Avram Iancu, B.P. Haşdeu

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 3 milioane de lei pentru reamenajarea parcului din Cîmpeni. Alei, aparate de sport și grup sanitar

avatar

Publicat

Parcul din Cîmpeni va fi renovat cu 3 milioane de lei. Se vor schimba mobilierul, spațiul de joacă, se vor monta aparate de fitness și se va construi un grup sanitar. Administrația locală a scos deja la licitație lucrările, iar acum se așteaptă depunerea ofertelor.

Potrivit proiectului, locaţia este în intravilanul orasului Cîmpeni, pe strada Avram Iancu, cu o suprafaţă totală de 11.1940 mp, cu rețele de utilităţi.

Se propun: noi trasee pietonale, acces auto controlat, separare zone verzi de cele pavate, crearea unei piaţete pentru diferite activităţi, crearea de zone decorative, spaţii de joacă, eliberarea unor zone ocupate cu arbori vechi şi înlocuirea lor cu specii de talie mică, arbustive sau floricole, grup sanitar public.

Având în vedere că acest obiectiv este compus din lucrări în valoare estimativă de 2.776.713,14 lei și dotări în valoare estimativă de 387.555,77 lei, ofertantul va face dovada că în ultimii 5 ani, calculați până la data limita de depunere a ofertelor, a dus la bun sfârșit lucrări similare cu cele care fac obiectul procedurii de achiziție, a căror valoare cumulată a fost de cel puțin 2.776.713,14 lei, fără TVA, la nivelul a cel mult două contracte.

Pentru proiectul a cărui valoare este de 3.164.268.91 de lei, cei interesați pot depune ofertele până la data de 30 iulie.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă. Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte strategia pentru prevenirea bolilor de risc

avatar

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu cere Ministerului Sănătății să prezinte viitoarea să prezinte viitoarea strategie  privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România.

Analiza ministerului Sănătății arată că acum există risc de discontinuitate pentru 13 molecule – în special la medicamentele ieftine sau la cele oncologice. S-au luat deja măsuri pentru rezolvarea situației. Ministerul Sănătății acționează preventiv pentru asigurarea aprovizionării pieței din România cu medicamente ieftine astfel încât bolnavii, în special cei bolnavi de cancer, să poată beneficia de cele mai noi medicamente în domeniu și în timp real.

Am formulat mai multe întrebări către Ministerul Sănătății prin care îi rog, la cererea cetățenilor, să prezinte viitoarea strategie de privind tratarea și prevenirea formelor severe de cancer, diabet și alte boli cu factor mare de risc în România. Mă interesează să știu că acești bolnavi vor beneficia de toate medicamentele de care au nevoie, subvenționate și pe perioadă nelimitată.

Taxa de clawback este în analiza unei comisii special constituite la minister care, în câteva zile, va face propuneri ce vor intra în dezbaterea publică. În acest context se lucrează deja la corecția prețurilor medicamentelor, proces care va fi finalizat la 1 Octombrie și care urmărește prioritar să prevină/împiedice dispariția din piață a medicamentelor ieftine.

O altă măsură este achiziția regională centralizată pentru anumite produse farmaceutice – cele cu preț mai mic sau cele cu număr mai redus de solicitări- astfel încât să fie asigurat tratamentul continuu al pacienților.

Acolo unde anumite medicamente lipsesc temporar se aplică soluția înlocuirii cu tratament cu aceeași substanță activă, dar sub altă denumire. În situația în care această soluție nu este posibilă Ministerul va recurge la achiziția în regim special.

Tot acest set de măsuri, inclusiv unele de natură coercitiv-contractuală – urmăresc ca distribuitorii și producătorii să fie prezenți pe piața românească astfel încât românii să găsească medicamentele de care au nevoie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate