Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM: Rata şomajului în judeţul Alba, 5,29%, la sfârşitul lunii octombrie. Peste 9000 de persoane nu au loc de muncă

Publicat

ajofm loc de munca Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a făcut publică situaţia persoanelor aflate în șomaj la sfârşitul lunii octombrie. Potrivit raportului, un număr total 9.102 persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba, dintre care 2.476 sunt şomeri indemnizaţi, iar 6.626 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, fără a beneficia de drepturi băneşti.

Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii octombrie este de 5,29%.

Comparativ, rata şomajului la finele lunii septembrie a fost de 5,07%, iar în august a fost de 5,40%, în scădere faţă de luna precedentă (5,88%) şi faţă de iunie (7,18%),

Numărul persoanelor cuprinse la măsuri active în luna octombrie a fost de 3.367. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 551 persoane, din care 395. persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 156 persoane în locuri de muncă pe perioadă determinată. După prima mediere a muncii, şi-au găsit loc de muncă 269 persoane.

În perioada 1 – 31 octombrie un număr total de 2.155 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională. În acelaşi interval, s-au organizat, la solicitarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, un număr total de 59 programe de formare la care au fost înscrise 1.069 persoane, din care şomeri 1.030, iar 39 persoane au suportat contravaloarea cursurilor fiind persoane ocupate.

Informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 88 absolvenţi, din care 39 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 88 absolvenţi încadraţi, 14 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării (500 lei).

În luna octombrie 2015 a beneficiat de stimulente financiare pentru mobilitate patru persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceaste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei) şi o persoană s-a încadrat într-o localitate la o distanţă mai mare de 50 de km faţă de domiciliul stabil (a primit o primă de instalare egala cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă).

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 42 şomeri, din care 27 sunt femei.

La categoria persoane cu vârsta de peste 45 ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale şi persoane care mai au 5 ani până la pensie, în luna octombrie 2015 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 309 şomeri.

De asemenea, au fost încadrate în muncă patru persoane cu handicap, fără subvenţionarea locului de muncă, respectiv o persoană cu subvenţionarea locului de muncă.

Activitatea prin reţeaua EURES

În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba funcţionează compartimentul EURES. Consilierul EURES specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă:
– obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE;
– servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate;
– informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.

Din activitatea desfaşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienta informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante în prevenirea fenomenului migratiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale.

Referitor la activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, în luna octombrie 2015, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 15 persoane, din care 4 femei, ţările cele mai solicitate fiind Germania, iar ocupaţiile cele mai vizate, cele de electrician și stivuitorist. Din cauza faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. În luna octombrie 2015 nicio persoană nu a comunicat despre obţinerea unui loc de muncă în străinătate.

Protecţia drepturilor cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi sistemele de securitate socială

În perioada 1 octombrie – 31 octombrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a primit de la persoane fizice interesate 5 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1/U002, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state (1 pentru Germania, 1 pentru Italia şi 3 pentru Spania). Pentru certificarea legată de membrii familiei ai unei persoane aflate în şomaj, care trebuie luaţi în considerare la calculul prestaţiilor, în cadrul AJOFM Alba au fost primite 6 solicitări pentru care s-au completat formularele E302/U006, fiind eliberate pentru Spania. S-au mai eliberat 2 formulare U009 pentru confirmarea prezentării în urma exportului prestațiilor de șomaj din Germania în România, un formular U013 pentru confirmarea prezenței în urma exportului prestațiilor de șomaj din Portugalia în România și s-a primit un formular U015 pentru aprobarea prelungirii perioadei de export din Portugalia în România.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj

În perioada 1 octombrie – 31 octombrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a cheltuit următoarele sume de bani, pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă:
– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 27.714 lei;
– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 32.440 lei
– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 206.689 lei;
– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 1.500 lei;
– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 12.000 lei
– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă –69.483 lei;
– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 76/2002 – 1.927 lei;

Pentru măsurile pasive s-au facut plăţi astfel:
– indemnizaţii de şomaj, plăţi compensatorii – 1.086.322 lei
– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 345.262 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax