Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Music & Film Festival: Grigore Leșe, Fanfara Transilvania, Vrelo și proiecții de filme mute acompaniate cu muzică live

Publicat

A treia ediție Alba Iulia Music & Film Festival va avea loc între 4 și 7 septembrie și va aduce nu doar filme și muzică, ci și invitați speciali, momente de stand-up comedy și piese de teatru. Festivalul se deschide cu un spectacol marca Grigore Leșe care a făcut senzație în marile capitale ale Europei, dar și în America Latină sau Asia.

Folclorul românesc și din Balcani prinde viață în noi forme, în care elemente tradiționale se îmbină cu aranjamente muzicale contemporane.

În plus, anul acesta, o zonă specială din curtea Palatului Principilor va fi transformată într-un spațiu de relaxare, cu hamace și mobilier urban inedit, disponibil spectatorilor pe tot parcursul celor patru zile de festival.

Ca în fiecare an, intrarea la evenimentele din program este gratuită.

Grigore Leșe va deschide cea de-a treia ediție a Alba Iulia Music & Film Festival, în seara de joi, 4 septembrie, cu spectacolulObârșii”, care vine în Alba după reprezentații la Viena, Paris, Bruxelles, Berlin, Roma, dar și Shanghai sau Morelia (Mexic).

Spectacolul „Obârșii” reconstruiește prin sunet satul arhetipal românesc și ne amintește de vremea când muzica nu era doar utilitară, ci avea valențe magice, de protecție, însoțind omul în momentele fundamentale ale vieții. Chiar în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, „doctorul în muzică” Grigore Leșe s-a dovedit un ambasador al culturii românești: „Acest spectacol este o adevărată ceremonie de purificare, care duc sala într-un fel de vis, în care granița dintre existență și fantastic a dispărut. Un joc de voci deosebit, alături de instrumente tradiționale, a făcut publicul să considere România o parte din ființa sa”, scria presa mexicană.

Grigore Leșe va fi însoțit pe scenă de patru voci excepționale din România, dar și de invitatul special Amir Heidarkhodaee, care interpretează la setar persan, tambur și voce.

Vineri, 5 septembrie. Alba Iulia Music & Film Festival aduce pe scenă Fanfara Transilvania, un grup format din artiști care au muzica în sânge, care transmit pasiunea lor pentru valorile tradiției și comunității de la tată la fiu. Prin instrumente lor de alamă, muzicienii însuflețesc mulțimea și transmit o energie debordantă, într-un spectacol care include piese tradiționale românești, ritmuri balcanice, dar și prelucrări din muzica ușoară sau folclorul țigănesc, alături de compoziții proprii.

 

 

 

 

 

Un moment ieșit din tipare se anunță spectacolul Vrelo, o trupă din Serbia care îmbină fusion rock cu ritmuri punk și dub. Vrelo explorează și transpune folclorul popoarelor slave în ritmuri contemporane, păstrând autenticitatea vechilor elemente vocale în orchestrații și puneri în scenă moderne. „Vibrația și energia lor sunt extraordinare! Sunetul puternic de chitară și prezența scenică a celor șase fete carismatice ne-au impresionat”, spunea despre Vrelo realizatorul BBC Nile Rodgers.

Filmele mute acompaniate de o trupă live au devenit o marcă a Alba Iulia Music & Film Festival. Una din propunerile acestui an este filmul „Metropolis” (Danemarca, 1927), considerat unul din cele mai influente filme mute din istorie și păstrat în arhiva „Memoria lumii” a UNESCO. Primul lung-metraj SF realizat vreodată, „Metropolis” prezintă o societate distopică și divizată, în care un profet mediază neînțelegerile dintre clasa muncitoare și proprietari, demonstrând că „mâinile și capul nu se pot înțelege dacă nu intervine inima”.

Filmul va fi acompaniat de Abator Industries, un colectiv de instrumentiști cunoscuți pentru proiecte muzicale cu diferite, care au explorat genuri diverse precum funk, dub, indie, rock, jazz și muzica electronică. Aceeași trupă va rămâne alături de public pentru concertul „Cats in the rain”, un moment de căutare a autenticului în emoții, sunete și povești. Trupa descrie concertele “Cats in the Rain” ca o „interpretare dramatică a bizareriilor emoționale cărora ne supunem cu experiența fiecărei zile – muzica la granița între lounge, jazz, teatru, rock, doină și world music”.

Alba Iulia Music & Film Festival, singurul eveniment de acest gen din România, propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri. Alba Iulia Music & Film Festival este organizat de Asociația Film și Cultură Urbană, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia.

În 2013, peste 8.500 de persoane au participat la evenimentele din program.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax