Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Alba Iulia nu atrage nici ”la ofertă” marii investitori. De zece ani, Primăria le oferă, fără succes, teren și utilități gratuite

Publicat

Inaugurare VCST Nicio investiție nu s-a concretizat, în ultimii ani, pentru Zona de Dezvoltare Economică Alba Iulia, cu toate că încă din 2007 Primăria Alba Iulia oferă teren gratuit celor care doresc să își dezvolte afacerile de peste 1,5 milioane de euro, în municipiu.

Chiar dacă oferta este una tentantă și reprezentanții municipalității spun că au toată deschiderea pentru a aduce investitori în reședința județului Alba, companiile nu se prea înghesuie. În schimb marile companii multinaționale preferă să bage sute de milioane de euro la Sebeș sau chiar la Blaj, orașe a căror populație este la mai puțin de jumătate decât cea a municipiului Alba Iulia.

Interes din partea companiilor atât românești cât și străine există însă, până în prezent, fiecare tentativă a rămas doar la nivel de discuție.

Autoritățile spun că motivul principal pentru care marii investitori fac cale întoarsă și refuză să facă afaceri la Alba Iulia ar fi lipsa forței de muncă bine calificată.

harta industriala, terenuri gratuite alba iulia Zona de Dezvoltare Economică Alba Iulia se află în imediata apropiere a şoselei de centură, pe DJ 107 spre Drâmbar, în zona „Râtu Mare”, cu parcele care se întind pe o suprafaţă de 34,21 ha, respectiv zona „Râtu Mic”, de 13,855 ha. Aici, cei care doresc să își dezvolte afaceri în zonă primesc teren gratuit. În ultimii 10 ani, singurele companii care au investit sunt Supremia Grup ( care și-a mutat capacitățile de producție de la Sîntimbru) şi  belgienii de la VCST care au deschis o fabrică de componente auto în 2013.

De atunci Alba Iulia nu a mai avut parte de niciun mare investitor, iar terenurile gratuite oferite de Primărie au rămas libere. În schimb la nici 15 km, în Sebeș, un municipiu cu populație 30.000 de locuitori, în ultimii ani investițiile străine au ajuns la sute de milioane de euro. La Sebeș, investitorii nu au primit teren gratuit și nici facilitățile pe care le oferă Alba Iulia.

Alba Iulia ”la ofertă”

Modelul a fost inspirat de mai multe realități similare din Occident, din Italia, Germania, unde gândirea a fost orientată cu următoarea perspectivă: administrațiile locale să pună la dispoziția investitorilor teren, să rămână proprietar, investitorii trebuie să edifice construcții și spații auxiliare necesare desfășurării activității, dacă se hotărăsc să-și vândă afacerea sau din varii motive nu merge afacerea și o vând, cei care o dobândesc primesc terenul în aceleași condiții, deci tot gratuit. Scopul nostru era să-i scutim de investiția lor inițială în achiziția terenului sau în plata unei redevențe pentru ocuparea terenului, dar nu i-am scutit de plata față de bugetul local pe construcții”, spune city managerul municipiului Alba Iulia, Nicușor Moldovan.

Primăria se angaja să pună la dispoziție toate utilitățile necesare dezvoltării unei afaceri, asta pe lângă teren. Aceste facilități par să nu fi fost suficiente pentru investitori. Interes a existat spune Nicușor Moldovan, peste 20 companii și-au manifestat intenția de veni în zonă, însă din varii motive nu s-a concretizat niciun contract.

Pe lângă criza economică din 2009 care i-a făcut pe mulți să renunțe la investiții, problema pe care o pun majoritatea celor care ar dori să-și dezvolte afacerea aici este lipsa forței de muncă calificată. Pe lângă aceste probleme, investitorii par să fie destul pretențioși și au în vedere mai multe aspecte atunci când decid să-și dezvolte o afacere în alt oraș sau altă țară.

Principala reticență și principala problemă pe care au ridicat-o, dincolo de anii de criză, a fost legată de disponibilitatea forței de muncă și nivelul ei de calificare. Am avut chiar și investitori care s-au uitat și la serviciile conexe, de la sănătate la educație. Pornind de la ce fac în timpul liber până la relațiile de mobilitate, cât sunt de aproape aeroporturile, autostrada, cât de mult o să întârzie cu construcția autostrăzii. S-au uitat și pe profilul școlilor, liceelor din oraș și ceea ce pregătesc. Au cerut planuri și strategii de dezvoltarea forței de muncă într-un interval mare de timp”, spune Nicușor Moldovan.

City managerul orașului a mai declarat că primăria a avut toată disponibilitatea și tot interesul pentru orice înseamnă o nouă investiție în zonă.

Le-am spus celor interesați că noi, ca și administrație, nu le luăm bani pe teren, le punem autobuzul la poartă, în momentul în care vă definiți nevoia de utilități, dacă este necesar să amenajăm un drum de incintă interior, putem să îl facem, dacă sunt necesare unele avize vorbim pentru ele să nu vă țină în vria birocrației, este maximul de disponibilitate” a precizat Moldovan.

În ceea ce privește problema forței de muncă calificate, primăria a oferit clădirile pentru deschiderea Școlii profesionale duale și extensia Universității Tehnice.

Cu toate acestea, mare parte din teren a rămas gol și încă îi așteaptă pe cei interesați.

Citește și Mitul ”EXPLOZIEI demografice” de la Alba Iulia DESFIINȚAT de statistici. Numărul populației, rotunjit cu cei plecați la muncă afară »

 Vrei să investești?

Potrivit hotărârii de Consiliul Local Alba Iulia din 26 iunie 2007, investitorii trebuie să treacă şi peste un mic „test”, respectiv trebuie să prezinte anumite informaţii legate de activitatea firmei, numărul de locuri de muncă care vor fi create prin noua afacere şi de asemenea prezentarea viitoarei investiţii.

Una dintre cerinţe este şi prezentarea CV-urilor unor persoane care vor fi implicate în noua afacere, dar cu toate astea consilierii locali nu s-au gândit să ceară şi un cazier fiscal.

Toate aceste detalii sunt punctate de la 5 la 20, în funcţie de cerinţă:

Descrierea firmei (15 puncte)

– vor fi furnizate informaţii cu privire la firmă – istoria companiei, parteneri, fondatori, echipamente şi utilaje, facilităţi, sedii, vaduri comerciale, parc auto deţinut, etc.

– activităţi economice desfăşurate în prezent

– pentru informaţii suplimentare, o adresă web

Echipa si managementul firmei (10 puncte)

– o scurtă prezentare a echipelor/oamenilor/departamentelor din firma solicitantă, a modului de organizare şi a echipei de management

– cel puţin 3 CV-uri ale persoanelor cheie implicate în derularea afacerii vor fi ataşate

Cifra de afaceri în ultimii 3 ani, prezentată pe fiecare an în parte (5 puncte)

Prezentarea viitoarei investiţii ce urmează a se realiza în Alba Iulia (20 puncte)

– (maximum 3 pagini) inclusiv previziuni financiare ale veniturilor/ cheltuielior ce urmează a fi realizate

Suprafaţa solicitată municipiului Alba Iulia (5 puncte)

Valoarea investiţiei defalcată pe capitole principale componente (15 puncte)

Număr de locuri de muncă estimate a fi create (10 puncte)

Afectează activitatea economică propusă factorii de mediu? (10 puncte) Dacă da, descrieţi ce politici investiţionale de ameliorare şi protecţie vor fi promovate.

Durata de materializare a investiţiei (10 puncte)

Hotărârea de CL adoptată în 2007 mai arată că „terenul dat în folosinţă gratuită unei firmei care investeşte cel puţin 5 milioane euro în active corporale fixe va putea fi vândut direct acesteia, dar nu mai devreme de finalizarea investiţiei, la preţul pieţei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax