Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia participă la primul training din România destinat instruirii municipalităţilor pentru dezvoltarea transportului urban

Publicat

Agenţia Locală a Energiei Alba lansează primul training din România destinat instruirii municipalităţilor în vederea elaborării planurilor de mobilitate urbană durabilă. Proiectul BUMP (Boosting Urban Mobility Plans – Stimularea realizării Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă) la care participă Alba Iulia şi alte zece oraşe din România este implementat pe o perioadă de trei ani. Peste 20 de reprezentanţi ai muncipalităţilor participante vor urma trainiguri pentru dobândirea abilităţilor de elaborare a unor planuri de mobilitate urbană durabilă. Prin acest proiect se doreşte dezvoltarea transportului urban, care presupune reducerea poluării şi economisirea de carburanţi. În Alba Iulia aceste planuri vor fi realizate şi în funcţie de investiţiile pe care primăria le are în plan pentru următorii trei ani. La finalul implementării proiectului, respectiv 2017, minim patru planuri pilot de mobilitate urbană durabilă ar urma să fie dezvoltate în patru oraşe importante din România.

Directorul ALEA, Florin Andronescu a spus că aceste planuri de mobilitate urbană durabilă vor fi o condiţie obligatorie pentru administraţiile locale care vor să acceseze în viitor fonduri europene, în perioada 2014-2020 pentru domeniul transportului urban.

Ovidiu Romoşanu, specialist în domeniul mobilităţii durabile a spus că în Alba Iulia siguranţa circulaţiei a câştigat prin introducerea unor sensuri giratorii, fiind un mod de organizare al transportului în oraş.

Planurile de mobilitate urbană durabilă sunt o componentă importantă ale planurilor urbanistice ale oraşului. Directorul ALEA a precizat că în România nu există experienţă în acest domeniu, motiv pentru care se vor desfăşura trainiguri de formare pentru reprezentanţii celor 11 muncipalităţi din România – Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, București Sector 1, Cluj Napoca, Constanța, Oradea, Ploiești, Sighișoara, Târgu Mureș, Zalău.

Vor fi organizate trei sesiuni de traininguri: prima începe marţi, iar celelalte două se desfăşoară în lunile martie şi mai. Pentru înscrierea în acest proiect a fost nevoie de două persoane din cadrul municipalităţilor participante, respectiv una responsabilă cu managementul şi altă persoană cu transportul urban. Din Alba Iulia la aceste trainiguri trebuie să participe directorul AIDA, Dorin Nistor şi city managerul Alba Iulia, Nicolaie Moldovan.

„Ceea ce este foarte important în acest concept de training este cum oraşele trebuie să mobilizeze toţi factorii responsabili din transportul urban, serviciile de transport public, cei care au activităţi comerciale importante, toate instituţiile cu impact pe partea de transport într-un oraş”, susţine Florin Andronescu.

Pentru realizarea primului training din România destinat instruirii municipalităţilor în vederea elaborării planurilor de mobilitate urbană durabilă s-a alocat un buget de 90.000 de euro pe cei trei ani de implementare.

Agenția Locală a Energiei Alba este partenerul român al acestui proiect care are relevanță în România în special pentru orașele mijlocii sau mari oferindu-le un sprijin substanțial în realizarea unor asemenea planuri de mobilitate urbană durabilă.

Trainingul BUMP este finanțat prin Programul Intelligent Energy Europe-IEE şi își propune susținerea dezvoltării unor planuri de mobilitate urbană durabilă (SUMP) în aglomerări urbane europene, acțiune deosebit de importantă pentru dezvoltarea sustenabilă a acestor orașe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax