Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Alba sub lumini de Oscar”: Secţiune de Film introdusă ca parte de concurs. Workshop-uri gratuite, expoziţie de pictură, fotografii de peisaj la podgoriile şi Castelul de la Jidvei

Publicat

alba sub lumini de oscar Workshop-uri gratuite, ocazia de a afla de la profesionişti mai multe despre fotografie şi film. Aşa se poate rezuma ediţia a II-a a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”, care se va desfăşura în acest an la Alba Iulia şi Jidvei, în perioada 25-30 mai.

Iubitorii de fotografie şi film din România pot să se înscrie pentru a participa gratuit la cursurile teoretice şi practice, care sunt susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, pe alba.vslo.ro.

Cei care doresc să participe la concursul de fotografie al festivalului trebuie să trimită un portofoliu până în 13 mai. În acest an, fotografii vor avea acces la două zone noi din Alba Iulia, care nu au mai fost fotografiate la nivel profesional, respectiv Parcul Dendrologic şi pista de biciclete de pe Dealul Mamut.

Castelul de la Jidvei şi podgoriile din zona Târnavelor sunt alte două obiective turistice din Alba, care vor ajunge „pe mâna” fotografilor înscrişi la festival.

În acest an, valoarea premiilor este de 6.500 de euro, iar premiile vor fi acordate pentru cele mai bune fotografii şi cele mai inspirate producţii de film scurt în care vor fi prezentate zone sau obiective turistice din Alba.

„Alba sub lumini de Oscar” este şi în 2015 provocarea lansată iubitorilor de fotografie şi film din România de a descoperi potenţialul turistic extraordinar al judeţului Alba şi de a-l surprinde în instantanee sau scurtmetraje care în final vor fi premiate.

Prezent la Alba Iulia pentru o conferinţă de presă pentru anunţarea celei de-a doua ediţii a evenimentului dedicat artei vizuale, directorul festivalului, Cătălin Rudolf, a spus că noutăţile faţă de ediţia anterioară sunt secţiunea de Film, care vine cu proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram şi expoziţia de pictură a lui Daniel Prapone, un artist stabilit în Germania, care este şi o premieră pentru festivalurile de la Alba Iulia şi Vamă.

Înscrierea tuturor celor care doresc să participe la work-shop-urile organizate în cadrul festivalului şi la concursurile de fotografie şi film este gratuită. Festivalul se desfăşoară timp de o săptămână, în perioada 25 – 30 mai, cursurile teoretice şi practice urmând a avea loc la Alba Iulia şi Jidvei.

Acesta a mai precizat că printre invitaţii din acest an se numără Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel, Marek Czarencki, deţinătorul a şapte premii British Awards pentru fotografie arhitecturală, Mihai Moiceanu, unul dintre cei mai buni forografi de landscape, Cătălin Săvulescu specialist în fotografia documentară, Nicolae Cosniceru pentru fotografia low light, Marius Moga Senior, unul dintre specialiştii în arta vizuală din Alba Iulia.

„După succesul înregistrat la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” 2014, ne propunem să permanentizăm acest eveniment. „Alba sub Lumini de Oscar” NU este un festival pentru albaiulieni, este un eveniment cultural şi artistic care aduce Alba Iulia şi judeţul Alba în atenţia României! În acest an diversificăm conceptul şi am introdus o secţiune de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea, am adăugat evenimentului alte două elemente de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone – Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram”, a spus Cătălin Rudolf.

Secţiunea FOTOGRAFIE a festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiectele:

fotografia arhitecturală – lector Marek Czarencki, vor fi fotografiate 6 clădiri de interes istoric pentru Alba Iulia, care la final vor fi prezentate într-o expoziţie şi vor avea ataşate un text bine documentat

fotografia de peisaj – lector Mihai Moiceanu, podgoriile şi castelul de la Jidvei sunt atracţiile turistice pentru acest subiect

fotografia documentară – lector Cătălin Săvulescu

fotografie low light – lector Nicolae Cosniceru, ce înseamnă Alba Iulia pe timp de noapte

lumina în fotografie – lector Cătălin Rudolf.

Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM va cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un reportaj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba, precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus.

Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

catalin rudolf „Unul dintre scopurile acestui festival şi al celui de la Vamă este să ridic arte vizuale precum, pictura grafica, filmul, la nivel de artă pentru ca oamenii să înţeleagă într-un final că arta contează în România, iar românii sunt extrem de buni în ceea ce înseamnă artă. Din păcate, dacă aş lua fiecare lucru în parte, forografia este la coada clasamentului. Fotografii sunt priviţi ca nişte oameni care fac poze pe la nunţi”, a mai adăugat Cătălin Rudolf.

În acest an, administraţia locală a avut şi două dorinţe pentru „Alba sub lumini de Oscar”, mai exact fotografierea a două zone care nu au fost „traficate” vizual în concursul din 2014, Parcul Dendrologic din Alba Iulia şi pista de biciclete de pe Dealul Mamut, „două repere in extenso la ceea ce oferă Alba Iulia din punct de vedere turistic, iar noi le vrem consacrate”, a spus Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.

Reprezentantul Primăriei Alba Iulia a precizat că „fotografia a fost unul dintre instrumentele cu care Alba Iulia s-a exprimat şi şi-a afirmat identitatea ultimilor ani. „Alba sub lumini de Oscar” este o completare mai mult decât fericită, pentru dorinţa noastră de expansiune, când vine vorba de imagine. Este cea ce substituie cuvintele despre Alba Iulia şi Cetatea Alba Carolina”.

Acesta a mai spus că fotografii realizate anul trecut la „Alba sub lumini de Oscar” sunt o carte de vizită „sănătoasă” pentru oraşul nostru şi au văzut „lumina zilei” în reviste precum Inside, Wizz Magazine, în broşurile de prezentare ale oraşului, la târgurile de turism şi în interviuri pentru ziarul online Wall-Street.

Înscrierile la cursurile practice şi teoretice din cadrul festivalului sunt gratuite, iar doritorii pot găsi detalii şi formularele de înscriere accesând linkurile:

https://alba.vslo.ro/

https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

Pentru a vedea cum s-a desfăşurat în 2014 ASLO puteţi accesa linkul:

https://vimeo.com/103575239

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax