Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Albaiulianul primar într-o comună din Spania lucrează fără salariu, pentru comunitate. A fost votat de majoritatea localnicilor

Publicat

542120_100376603432482_1452644600_n Albaiulianul Aurel Truţă, primul primar român din Spania, nu este remunerat pentru munca depusă în administraţie. Acesta a fost ales să conducă o comunitate mică, de doar 111 persoane, care locuiesc într-o comună din nordul ţării. Aurel Truţă a plecat din Alba Iulia în urmă cu aproape 17 ani pentru a duce o viaţă mai bună.

Citește și Primul român care a ajuns PRIMAR în Spania este din Alba Iulia. Aurel Truță a plecat din România acum 15 ani la cules de măsline

Aurel Truță a plecat de pe meleagurile natale în urmă cu aproape 17 ani, pentru a-și încerca norocul peste hotare. La 24 de ani, acesta și-a îndreptat pașii spre Peninsula Iberică, însă nu s-a gândit niciun moment că va ajunge vreodată edil al unei localități spaniole. A început culegând măsline, iar mai apoi a muncit în domeniul hotelier, experiență care l-a ajutat să-și deschidă propria afacere, un cafe-bar căruia i-a pus numele ”Apulum”, în amintirea orașului care i-a dat atâtea satisfacții, dar pe care s-a văzut nevoit să-l părăsească în urmă cu mulți ani.

Mai apoi a înființat o firmă de construcții în Madrid, unde încet-încet și-a făcut o reputație, fiind solicitat cu lucrări în mai multe localități din provincia Palencia, printre care și Paramo de Boedo, unde de altfel s-a stabilit cu familia.

Nu a trecut mult timp și Aurel Truță a câștigat încrederea locuitorilor și chiar a politicienilor din zonă. Românul a fost desemnat de reprezentanții Partidului Popular (PP) să reprezinte formaţiunea politică la alegerile locale din 24 mai în calitate de candidat la Primăria Paramo de Boedo.  Pe vremea cât s-a aflat în România, primarul a fost membru al Partidului Ecologist. Truță nu a apucat să-și facă vreo campanie electorală înainte de alegeri, ci doar a vorbit cu câțiva locuitori. În ziua alegerilor, din cele aproape 80 de persoane cu drept de vot din localitate, 53 au pus ștampila pe român.

„Am realizat lucrări de construcţii în Cantabria şi de la început mi-a plăcut nordul Spaniei, pentru clima şi oamenii de aici. Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge primar în Paramo de Boedo, dar am primit propunerea de a conduce lista PP-ului cu puţin timp înainte de prezentarea candidaturilor pentru alegerile locale. (…) Am primit 53 de voturi din 81 şi majoritatea provin de la localnici. M-au votat spaniolii pentru că în comună nu locuiesc alţi români. Sunt înregistraţi câţiva români, dar în realitate, trăiesc în alte localităţi. Un român, coleg de-al meu, ar fi trebuit să voteze, dar printr-o eroare informatică nu a fost trecut în registrul electoral”, afirmă primarul comunei Paramo de Boedo, Aurel Truţă.

Populaţia a crescut faţă de momentul când acesta a fost ales primar, în 2015, cu 13 locuitori. Comuna are o suprafaţă de 28 de kilometri pătraţi şi este amplasată la o altitudine de 864 de metri.

Primarul nu este remunerat pentru munca în administraţie şi nici nu mai poate participa cu firma sa la lucrări de construcţii finanţate din fonduri publice. Cu toate acestea, Aurel Truţă a decis să se ocupe de administrarea comunei şi îşi alocă o zi sau două pe săptămână pentru a fi în primărie.

13445812_800731586730310_6623546868069370736_n De când a fost ales primar, Aurel Truţă a demarat lucrări de reabilitare la reţeaua cu alimentare cu apă, modernizare a parcurilor pentru copii, precum şi la clădirile aflate în proprietatea primăriei.

„Imaginea românilor din regiunea Palencia este mai bună acolo unde suntem cunoscuţi personal, dar existau şi aici prejudecăţi cu privire la compatrioţii noştri. Cu timpul însă, toată lumea a început să ne cunoască şi să vadă realitatea”, mai spune primarul român din Spania.

sursa: adevărul.ro

Foto: Facebook (Aurel Truță)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax