Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Albaiulienii îşi pun bani deoparte pe timp de criză. Economiile din conturile bancare ale persoanelor fizice din Alba au crescut cu 127%, în ultimii patru ani

Publicat

Arşi la buzunar de scumpirile repetate la utilităţi, combustibil şi alimente, dar şi îngrijoraţi de nesiguranţa locului de muncă şi de instabilitatea cursului valutar, albaiulienii au preferat să-şi ţină bani pentru „zile negre” şi în acest sens au apelat la diferite instrumente de economisire bancare. Aceasta este concluzia desprinsă după o scurtă analiză asupra valorii economiilor din conturile de la bănci ale persoanelor fizice din Alba, în ultimii patru ani, de criză. Din 2008 până în 2012, acestea au crescut cu 127%.

În luna august 2008, valoarea tuturor depozitelor bancare în diferite valute, echivalate în lei, potrivit datelor BNR, era de 591.336.000 lei – bani depuşi în conturi de persoane fizice din Alba. Patru ani mai târziu, în 2012, aceasta a ajuns la 1.341.000.000 lei. O creştere de 127%, într-o perioadă financiară dificilă, ce a redus mult posibilităţile de creştere economică a populaţiei. Datele au fost prezentate într-o analiză Econtext, care arată că nivelul de creştere de economiilor a fost de 130%, la nivel naţional.

În ţară, au fost înregistrate creşteri de valori ale depozitelor deschise de persoane fizice la diferite instituţii bancare chiar de 192%, cum este cazul locuitorilor din Bistriţa-Năsăud şi al celor din Mehedinţi. De asemenea, judeţul Gorj se află pe locul trei într-un top al sumelor care s-au înmulţit în conturile populaţiei, cu un procent de 180%, urmat de Satu-Mare, cu 177%, Argeş şi Sălaj, cu câte 175%. La polul opus se află Giurgiu, cu „doar” 92%.

Desigur, am putea ţine cont şi de faptul că valorile cele mai mari ale acestor depozite pot fi ale oamenilor de afaceri care şi-au deschis conturi de economisire în nume personal, dar, chiar şi aşa, cifrele arată că albaiulienii au ales să fie prudenţi, mai degrabă decât să cheltuie sume importante.

Sursa: econtext.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax