Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Albaiulienii vor beneficia în curând de sistem de trasport metropolitan. AIDA-Transport Local va reduce subtanţial timpul pierdut de cetăţeni în trafic

Publicat

Albaiulienii vor beneficia în curând de transport metropolitan. Este vorba despre un proiect de modernizare a serviciilor de transport public, prin transformarea traseelor judeţene din zonele periurbane ale municipiului, în traseele de transport public intercomunitar. AIDA Transport Local va asigura şi dezvolta serviciile de transport public prin curse regulate în toate localităţile membre şi netranzitând alte unităţi administrativ-teritoriale. Acest lucru înseamnă reducerea timpului pierdut de către cetăţeni.

În prezent, transportul judeţean nu este atractiv pentru populaţia din comunele limitrofe, deoarece nu se parcurg zonele de interes din municipii, iar oprirea se face în autogări – puncte nodale situate întotdeauna în zonele periferice, cu pierderi însemnate de timp pentru utilizatori. În majoritatea cazurilor, timpul pierdut pentru călătoria din autogară pâna la serviciu sau la şcoală este la fel de mare ca timpul necesar pentru deplasarea din comună până la autogara centrului regiunii. Din acest motiv, în locul deplasării cu autobuzul, cetăţenii din comunele periurbane aleg deplasarea cu automobilul, conştienţi că vor trebui să se lovească de traficul din municipiu, aglomeraţie şi poluare, aspecte ce pot fi diminuate prin trecerea la transportul public local intercomunitar.

Prin intermediul AIDA Transport Local, cetăţenii din  localităţile membre (în prezent, Alba Iulia, Ciugud, Sântimbru, Ighiu, Cricău, Galda de Jos şi Întregalde) vor putea fi transportaţi cu economii considerabile de timp. Mijloacele de trasport vor putea intra în municipiu pe arterele cu trasee urbane şi vor opri în orice staţie. Fiecare comună membră în asociaţie îşi va aproba graficele de circulaţie, introducerea de curse noi sau prelungiri de traseele şi se vor elimina dezechilibrele actuale dintre centru şi aria limitrofă, vor apărea fluxuri de călători, în prezent inexistente, dinspre centru înspre zona periurbană.

Pachete tarifare atractive pentru călători

AIDA Transport Local va permite integrarea tarifară pentru utilizarea pe teritoriul asociaţiei intercomunitare a unui singur tip de legitimaţie de călătorie pentru toate mijloacele de transport public local (card de mobilitate urbană). Vor exista reduceri tarifare la deplasările combinate, în care se utilizează cel puţin 2 mijloace de transport pentru a ajunge la destinaţie.

Între avantajele acestui sistem de transport se numără şi reducerea excluderii sociale, deoarece oferă oamenilor posibilitatea să se deplaseze fără automobil la locul de muncă, la şcoală sau la cumpărături. În Europa există în prezent 120 de regiuni sau zone metropolitane recunoscute. Datorită multiplelor avantaje pe care le prezintă, sistemele de transport public urban în aceste zone metropolitane au fost constituite în urmă cu mai bine de 20 de ani.

În AIDA-TL, pentru 30% din traseele propuse a fi transformate din trasee judeţene în trasee locale înseamnă o restabilire a situaţiei existente înainte de 1989. Conform nevoilor de transport ale populaţiei din comunele Ciugud şi Sîntimbru, din 1984 acestea au fost deservite de trasee de transport local care au făcut parte din sistemul de transport public din municipiul Alba Iulia până în 2001, când, prin modificarea legislaţiei şi împotriva voinţei comunităţilor, au fost transformate în trasee judeţene.

Consilierii locali au votat, vineri, prelungirea contractului de concesiune încheiat cu Societatea de Transport Public Alba, cu încă nouă luni, până la organizarea AIDA – Transport Local

În asociaţie au fost înscrise încă patru administratii publice locale: Ighiu, Cricău, Galda de Jos şi Întregalde. Finalizarea procedurilor de organizare a asociaţiei intercomunitare va mai dura cel puţin 2 luni.

În raportul de specialitate prezentat consilierilor este specificat faptul că autoritatea judeţeană de transport poate elimina din programul judeţean de transport traseele care urmează a fi incluse în programul de transport public local din cadrul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Astfel, pentru a putea organiza AIDA – Transport Local este necesară adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Alba pentru retragerea din programul judeţean a traseelor judeţene care deservesc cele patru localităţi.

Doar după adoptarea acestei hotărâri în CJ, se va aproba regulamentul-cadru de funcţionare a serviciului public de transport local, studiul de oportunitate şi caietul de sarcini pentru organizarea licitaţiei în vederea delegării gestiunii. Ţinând cont că aceste formalităţi vor mai dura încă minim 2 luni, s-a votat prelungirea contractului de concesiune încheiat cu cu STP Alba, care va funcţiona în continuare pe rutele stabilite.

Reamintim că iniţiativa de extindere a AIDA în domeniul transportului public de călători s-a manifestat pentru prima dată în 2009, iar în 2010 mai multe consilii locale au format Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local. Administraţiile locale din Alba Iulia, Ciugud şi Sântimbru au reuşit chiar să obţină modificarea legislaţiei, astfel încât proiectul să poată fi aplicat cu succes pe o arie cât mai largă. Edilii celor trei unităţi administrative au dorit sprijinirea navetiştilor şi integrarea sistemului de transport în comun din municipiul resedinţă de judet în cel regional, care urmează să fie implementat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax