Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI LOCALE 2016: Autoritățile vor verifica electronic CNP-ul fiecărui alegător, pentru prevenirea votului multiplu

Publicat

alegeri senat uab Pentru prevenirea fraudelor, începând cu alegerile locale de anul viitor, alegătorii vor fi verificați electronic înainte de a-și exercita dreptul de vot. Prevederile sunt incluse într-un act normativ care va intra în vigoare sâmbătă, 23 mai. Potrivit acestuia, autoritățile vor verifica CNP-ul fiecărei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 349 din 20 mai și va intra în vigoare sâmbătă, 23 mai.

Actul normativ va înlocui, practic, legea actuală a alegerilor locale și va introduce totodată folosirea unui Sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Înainte de a vota, alegătorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secției de votare care se va ocupa de înscrierea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic.

”Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secției de votare, care înscrie codul numeric personal al alegatorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal”, potrivit legii.

În situatia în care alegătorul nu va figura în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, sistemul va semnala dacă persoana respectivă:

– are 18 ani;

– și-a pierdut dreptul de vot;

– este arondată la altă secție de votare;

– este omisă din lista electorală permanentă și are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective; nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reședință;

– și-a mai exercitat dreptul de vot la același scrutin.

Totodată, în baza verificărilor în sistem, după caz, alegătorul:

– va fi impiedicat să voteze, dacă nu are 18 ani sau dacă și-a pierdut drepturile electorale;

– va fi îndrumat către secția de votare la care este arondat, daca acesta s-a prezentat la secția greșită;

– va fi îndrumat către secția de votare unde a fost arondat conform reședinței, dacă acesta a solicitat să fie înscris în Registrul electoral cu adresa de reședință;

– va fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă este omis din lista electorală permanentă (dacă are domiciliul în raza teritorială a secției de votare respective și nu a cerut înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reședință);

– va fi lăsat să voteze, dacă îndeplinește condițiile legale și este înscris în lista electorală permanentă/copia de pe lista electorală complementară.

În situația în care apar probleme de funcționare ale sistemului informatic, votarea nu va fi suspendată sau întreruptă, prevede Legea nr. 115/2015: „alegătorii prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al sectiei de votare desemnat de președintele acestuia, care consemnează pe suport electronic sau de hârtie, după caz, codurile numerice personale ale alegătorilor și ora la care s-au prezentat la vot”.

De implementarea și gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal se va ocupa Autoritatea Electorala Permanentă, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale și al Institutului Național de Statistică. Acesta se va folosi de datele și informațiile din Registrul electoral, Registrul secțiilor de votare și listele electorale complementare.

Conform președintelui Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul Mihai Voicu, STS deja a achiziționat și testat echipamentele prin care alegătorii vor fi verificați înainte de a vota la alegerile locale.

În prezent, Codul penal prevede ca persoanele care votează de două sau mai multe ori riscă să fie pedepsite cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amenda și interzicerea unor drepturi. La fel pot fi pedepsiți și cei care votează deși nu au acest drept sau care introduc în urmă mai multe buletine de vot decât au dreptul. De asemenea, autoritățile pedepsesc și tentativa de fraudă.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax