Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alegeri parlamentare 2016. VOT cu urna mobilă în Alba. Cum votează deţinuţii de la Penitenciarul Aiud şi pacienţii de la Spitalul Judeţean Alba

Publicat

urna mobila Duminică, 11 decembrie şi persoanele care nu se pot deplasa la secţiile de votare, din cauze medicale, deţinuţii din penitenciar, cei aflaţi în arest preventiv sau la domiciliu ori pacienţii din spitale pot să-şi exprime opţiunea la alegeri, prin folosirea urnei mobile.

Până la ora 10.00, duminică, votaseră cu urna mobilă, în judeţul Alba, 29 de persoane, iar până la ora 10.50, 62 de persoane.

La Penitenciarul Aiud, până la ora 10.00, votaseră 10 persoane private de libertate dintre cele 120 care-şi exprimaseră intenţia în acest sens. De la ora 9.00, la penitenciar a fost disponibilă urna mobilă de la secţia de votare nr. 52 la care a fost arondată unitatea.

Reprezentanţii Penitenciarului Aiud au transmis că, din cele 806 persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Aiud în data de 9 decembrie 2016, 140 îndeplinesc cumulativ condiţiile pentru exercitarea acestui drept, 126 au declarat că doresc să voteze, iar 14 au refuzat să îşi exercite acest drept, dând declaraţie în acest sens.

Cabinele de vot au fost amplasate într-un spaţiu din incinta unităţii. S-au luat măsuri necesare pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului, potrivit reprezentanţilor penitenciarului.

Potrivit art. 1, alin. (1) din Deciziei Biroului Electoral Central nr. 72/D/21.10.2016, “persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care au domiciliul sau reşedinţa în judeţul sau în municipiul Bucureşti, după caz, pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere, votează prin intermediul urnei speciale”.

În acest sens, persoanele private de libertate îşi pot exercita dreptul de vot dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

– au vârsta peste 18 ani;

– sunt cetăţeni români;

– au acte de identitate valabile;

– nu li s-a interzis acest drept prin hotărârea judecătorească definitivă de condamnare;

solicită în scris preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, că doreşte să îşi exprime dreptul de vot prin intermediul urnei speciale;

– au domiciliul stabil în raza teritorială a secţiei de votare unde se află locul de deţinere.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, 149 de pacienţi şi-au exprimat intenţia de a vota cu urna mobilă.

Pot vota prin intermediul urnei speciale persoanele care au depus cereri scrise, însoțite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile.

Reamintim că potrivit art. 3 alin (3) din Legea nr. 115/2015: „dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ – teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz”.

Cine poate vota prin utilizarea urnei speciale (mobile)

Cetăţenii cu drept de vot din circumscripţia electorală care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În cazul cetăţenilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unităţile medicale unde se află internaţi, după caz.

Persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Procedura de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central.

În aceste condiții pot vota numai persoanele care sunt înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale în care au loc alegeri.

Vezi şi ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Toate informaţiile pentru VOTUL din 11 decembrie. GHIDUL alegătorului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax