Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alin Muntean, ofiţerul BCCO Alba Iulia cercetat de DNA în legătură cu dosarul Berbeceanu, pus la dispoziţia IPJ Alba. A început acţiunea penală

Publicat

pol

Poliţistul BCCO Alba, Alin Muntean, cercetat de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu dosarul Berbeceanu, a fost pus la dispoziţia IPJ Alba, începând de joi, 10 aprilie. În cazul acestuia s-a pus în mişcare acţiunea penală.

Ofiţerul de poliţie judiciară va desfăşura în continuare activităţile pe care le va decide conducerea IPJ Alba. Reamintim că Alin Muntean este cercetat de DNA, alături de procurorul şef Ioan Mureşan de la DIICOT Alba şi fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean.

Odată cu declanşarea acţiunii penale în cazul lui Muntean, acesta a devenit inculpat. Este acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă.

În 19 martie, DNA transmitea într-un comunicat că a început urmărirea penală în cazul şefului DIICOT Alba, Ioan Mureşan pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Potrivit DNA, „Suspectul Mureşan Ioan, procuror şef al DIICOT – ST Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu într-un dosar al DIICOT – ST Alba, prin aceea că:
a dispus, prin ordonanţa din 21.10.2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Berbeceanu Traian, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pentru mai multe infracțiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor
a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de alte persoane cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.
În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspectul Muntean Alin, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu ce îi reveneau, cu ocazia instrumentării aceluiaşi dosar al DIICOT – ST Alba, prin:
– obţinerea unor declaraţii de martor împotriva lui Berbeceanu Traian în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze),
– prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu Traian
– prin întocmirea în cursul anului 2013 a unor procese-verbale de investigare cu conţinut neverificabil, având caracter de inculpare, la adresa persoanei cercetate, folosite ulterior de procurorul de caz ca mijloace de probă,
– prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţărifaţă de alte persoane cercetate în cauză, cu scopul de a le determina să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian, aducând o gravă vătămare intereselor legale ale acestuia.

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora suspectul Cean Nicolaie, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, cu prilejul derulării anchetei penale iniţiate împotriva lui Berbeceanu Traian, în cursul anului 2013, a săvârşit acte de complicitate, constând în:
punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate,
– transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare
manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.
În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi, cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie.
Din Ordonanţa de efectuare a urmăririi penale faţă de suspecţi a reieşit următoarea situaţie de fapt:
În dosarul la care am făcut referire, instrumentat de DIICOT – ST Alba, ofiţerului Berbeceanu Traian i s-a imputat în esenţă că, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu ca şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, cu grad de comisar şef, deşi a avut cunoştinţă de săvârşirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, folosind informaţiile obţinute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenţia organelor de urmărire penală.
În acest sens, în sarcina ofiţerului s-a reţinut că a înţeles să-şi asigure apartenenţa la un cerc economico-financiar-politic menit să-i asigure continuitatea în fruntea instituţiei respective, inclusiv prin sponsorizări primite de la acest cerc pentru Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara.
De asemenea, în sarcina lui Berbeceanu Traian s-a reţinut implicarea într-un alt dosar înregistrat la DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, în sensul că ar fi atenţionat o persoană cu privire la percheziţiile ce urmau a se efectua în lunile mai şi octombrie 2012 atât la domiciliul acestuia, la societatea sa, cât şi a altor persoane implicate.
De asemenea, în ziua percheziţiei din octombrie 2012, s-a reţinut că maşina inculpatului Berbeceanu Traian ar fi fost observată staţionând în apropiere de societatea aparţinând persoanei atenţionate.
Sub un alt aspect, s-a reţinut în sarcina inculpatului Berbeceanu Traian că ar fi dat ajutor unui grup infracţional a cărui lider era folosit de ofiţer în interes propriu, pentru a controla alte grupuri infracţionale. În baza acestor elemente s-a dispus reţinerea, urmată de propunere de arestare preventivă a inculpatului Berbeceanu Traian pentru presupusă activitate infracţională de o amploare deosebită.
După punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Berbeceanu Traian din data de 24.10.2013, pe o perioadă de 24 de ore, acesta a fost prezentat Curţii de Apel Alba, cu propunere de arestare preventivă, în baza referatului întocmit de procurorul Mureşan Ioan, admisă de către instanţa de judecată.
Arestarea preventivă a fost prelungită, dar abia ulterior acestui moment procesual a rezultat că declaraţiile martorilor audiaţi în cauză se refereau fie la aspecte despre care aceştia susţineau că le-au aflat de la alte persoane, fie se contraziceau, fie relatau aspecte vagi, lipsite de concreteţe, fără relevanţă la nivel probator.

De asemenea, s-a constatat că s-a omis a se face referire la concluziile unei testări poligraf, care nu erau favorabile susţinerii acuzării.
Astfel, s-a înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile, de la 26.11.2013 la 25.12.2013 inclusiv.
Ca urmare a probelor administrate în prezentul dosar al DNA, a rezultat că, în luna august 2012 procurorul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Berbeceanu Traian, şef al BCCO Alba să îl numească pe ofiţerul Munteanu Alin şef al Serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor (SCFTSB) din cadrul BCCO Alba.
În urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu Traian a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie-decembrie 2010, în lucru la ofiţerul Munteanu Alin.
În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Munteanu Alin, Berbeceanu Traian a refuzat solicitarea procurorului Mureşan Ioan.
Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta.
Astfel, în acest context a rezultat că, începând cu luna mai 2013, în mai multe dosare de urmărire penală aflate pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba, procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi ofiţerul de poliţie judiciară Muntean Alin au direcționat declarațiile unor învinuiţi şi martori audiaţi în aceste cauze, fără legătură cu obiectul cauzelor şi fără existenţa vreunei sesizări scrise, către persoana lui Berbeceanu Traian, evidenţiindu-se o acţiune concertată pentru obţinerea, în orice mod, de date sau indicii privitoare la implicarea lui Berbeceanu Traian în fapte de natură penală.
Pentru a obţine acele declaraţii de la învinuiţi, ofiţerul Muntean Alin a facilitat persoanelor audiate, aflate în stare de arest preventiv, comunicarea cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate şi utilizarea unor telefoane mobile fără supraveghere.
O altă categorie de declaraţii ce au fost utilizate de Mureşan Ioan în susţinerea acuzării au constituit-o cele luate unor persoane aflate în relaţii vădite de duşmănie cu Berbeceanu Traian (persoane cercetate de acesta, persoane arestate în urma acţiunilor BCCO).
Acestea au fost completate de o serie de procese-verbale de investigaţii, întocmite preponderent în perioada august-octombrie 2013, de ofiţerul Muntean Alin, care era şi ofiţer de caz, conţinând aspecte neverificabile din perioada 2011-2012 privitoare la pretinse legături ale lui Berbeceanu Traian cu persoane cercetate, aspecte care, dacă ar fi fost reale, ar fi trebuit raportate în acea perioadă de către cei ce le-au cunoscut.
De asemenea, ofiţerul de poliţie Muntean Alin a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Berbeceanu Traian a unor informaţii către mediile infracţionale.
Referitor la învinuirea adusă lui Berbeceanu Traian, de a fi informat o anumită persoană despre percheziţia din 10.05.2012, a rezultat că postul telefonic menţionat de procurorul Mureşan Ioan în referatul cu propunere de arestare, ca fiind al persoanei atenționate nu aparţinea acesteia, ci era utilizat de o altă persoană.
În ce priveşte învinuirea de a fi informat aceeași persoană despre efectuarea, în data de 8.10.2012, a unei percheziţii domiciliare, referatul cu propunere de arestare întocmit de Mureşan Ioan conţine o expunere de date neconcludente pentru cauză.

Citește și Scrisoarea transmisă de Berbeceanu

A mai rezultat că martorii ar fi fost îndemnaţi să dea astfel de declaraţii defavorabile lui Berbeceanu Traian, cu promisiunea că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dându-li-se de înţeles că „nu vor mai avea probleme”.
Din actele prezentului dosar a mai rezultat că suspectul Cean Nicolaie, care până în vara anului 2013 a funcţionat ca procuror în cadrul DIICOT-ST Alba, a pus la dispoziţie procurorului anchetator Mureşan Ioan şi ofiţerului de poliţie Muntean Alin, în înţelegere cu aceştia, martori dispuşi să dea declaraţii împotriva lui Berbeceanu Traian şi a transmis către persoane ce urmau a fi audiate promisiunea că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu Traian, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; de asemenea, Cean Nicolaie a manipulat anumiţi martori prin furnizarea către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.
Celor trei persoane Mureşan Ioan, Muntean Alin Și Cean Nicolaie li s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”.
Procurorii DNA precizează că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeşte şi Dosarul Berbeceanu: Procurorul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, audiat la DNA Bucureşti

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. stat.de.drept?

    sâmbătă, 12.04.2014 at 01:44

    asa se intampla intr-un stat de drept?…. justitia i-si face treaba fara greseala. Pacat ca atunci cand interesele justitiei se incruciseaza cu cele ale procurorilor primeaza cei din urma. Sa le fie rusine si ar trebui condamnati exemplar, pentru ca au incercat sa distruga un mare OM. Au incercat sa doboare un simbol al dreptatii si corectitudinii, bine ca pana la urma adevarul a iesit la iveala. BRAVO Traiane, felicitari pentru ca nu te-ai dat batut si ai reusit sa arati ca adevarul TRIUMFA intotdeauna

  2. ggui

    sâmbătă, 12.04.2014 at 13:05

    Care justitie! aia care e ciuma societatii ? judecatorii fac pe ei de frica procurorilor in Republica procurorilor din romania! Oricum judecatorii sunt inamovibili pentru ca in mintea lor bolnava se cred D-zeu pe pamant si isi pot permite orice daca tot slugaresc pe cei aflati la putere ; numai prostii mai apeleaza la justitia din Alba unde parca s-a rasturnat carul cu ***** la tribunalul alba !!!!

  3. nela

    sâmbătă, 12.04.2014 at 14:19

    muresan mai are dosare confectionate in complicitate si cu alti procurori!dosare prin care distruge vieti din interese personale.

  4. doru

    sâmbătă, 12.04.2014 at 14:24

    abuzurile lui muresan nu s-ar putea face fara complici!cautatii dosarele din decembrie incoace in care nu apare el in fata ci chirila , coras si altii!

  5. justitiar

    sâmbătă, 12.04.2014 at 14:29

    dar danusia boicea care a vrut sa-l infunde pe berbeceanu si dupa arestare i-a creat o faima proasta? se stie in sistem ca e pe mana cu muresan.

  6. un eu

    sâmbătă, 12.04.2014 at 15:26

    cum v-am mai spus si cu alta ocazie hipopotamul are inca in spate foarte maare! asa ca om mai vedea!!

  7. Cucudindeal

    luni, 14.04.2014 at 10:24

    S-a spart buboiul! S- au pus cu cine e mai destept decat ei!Sa invinga dreptatea!!

  8. cucudinvale

    luni, 14.04.2014 at 13:27

    si ce daca hipopotamul are ,,spate taare,,, va pati-o si ,,spatele ala,,. deja nici politistii nu-l mai suporta si cum spune pasarea din deal ,,s-a spart buboiul,,. procurorii si judecatorii care au crezut ca fac cariera pe langa el cred ca tremura acum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax