Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de peste 24.000 de lei date de DSVSA Alba, după controale la magazine, localuri, producători de miere, târguri sau depozite. NEREGULI constatate

Publicat

dsvsa alba sanitar veterinar Zeci de comercianţi de produse alimentare, de animale vii, de miere, localuri ori depozite de alimente au fost verificate de Direcţia Sanitar-Veterinară Alba. Inspectorii DSVSA Alba au adunat amenzi de peste 24.000 de lei, după controalele din luna iulie.

Potrivit DSVSA, după controale la târgurile de animale din Vintu de Jos și Zlatna, unde au fost verificaţi 52 de comercianţi de animale vii și 21 comercianti de produse alimentare, a fost dată o amendă de 600 de lei, pentru comercializarea animalelor fără documente sanitar-veterinare. Controalele din târguri au fost derulate împreună cu poliţişti de la IPJ Alba.

Nici „Târgul de fete”de pe Muntele Găina și Zilele orașului Cîmpeni nu au fost ocolite de inspectori. Au verificat, pe parcursul acestor manifestări, 32 de comercianţi de produse alimentare şi au dat şase amenzi, în valoare totală de 3.600 lei. Abaterile pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: nerespectarea normelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind neîntreținerea spațiilor de comercializare a produselor alimentare și a ustensilelor de lucru (spații și ustensile de lucru neigienizate), potrivit DSVSA Alba.

De asemenea, în vederea prevenirii si combaterii ilegalitătilor în domeniul producerii şi comercializarii mierii de albine au fost efectuate 15 controale pe întreg lanţul de producţie, depozitare și comercializare a mierii, alături de reprezentanţi ai Direcţiei de  Monitorizare Inspectii si Verificare, Control, Compartiment Alba din cadrul MADR. Au fost verificaţi producători de miere, magazine specializate, supermarketuri şi comercianţi de miere din pieţe şi târguri, pentru a vedea dacă respectă declararea corectă a originii mierii, etichetarea conform legislatiei a mierii şi cerinţele de trasabilitate. Au fost aplicate cinci amenzi în cuantum de 3000 lei și 2 avertismente pentru etichetarea necorespunzatoare a mierii. Totodată au fost prelevate și un număr de 5 probe de miere pentru a fi analizate din punct de vedere fizico-chimic si al prezentei de reziduuri de antiotice şi sulfamide, mai transmite DSVSA Alba.

Tot în iulie au fost verificate şi două unităţi care produc, depozitează şi distribuie alimente destinate pentru ajutorarea persoanelor defavorizate în cadrul Programului Operaţional pentru Ajutorarea persoanelor defavorizate (POAD).

În cadrul acestor controale s-a urmărit: modul de respectare de către operatori a condiţiilor generale și specifice de igienă, respectarea bunelor practici de productie, precum si aplicarea procedurilor bazate pe principiile HACCP si a cerintelor privind transportul produselor alimentare destinate persoanelor defavorizate. Pentru lipsa autorizatiilor sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport au fost aplicate două sanctiuni în cunatum de 1.440 lei.

În domeniul alimentaţiei publice au fost verificate 46 unităţi care produc, prepară, servesc şi comercializeaza produse alimentare.

Pentru deficienţele constate în timpul controalelor au fost aplicate operatorilor alimentari, din domeniul alimentației publice si comercializării cu amănuntul a produselor alimentare un număr de 25 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.840 lei şi 3 avertismente.

Abaterile de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru care au fost aplicate aceste sancţiuni sunt: nerespectarea temperaturii de păstrare a  produselor alimentare conform indicatiilor stabilite de către producători, expunerea la comercializare a produselor alimentare cu ambalaj deteriorat și cu elemente de identificare nelizibile, neîntreținerea spațiilor de prelucrare a produselor alimentare și a ustensilelor de lucru (spații și ustensile de lucru neigienizate), monitorizarea incompletă a temperaturii pentru spațiile frigorifice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax