Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF a lansat aplicaţia Spaţiu Privat Virtual. Contribuabilii pot comunica online cu Fiscul. Despre plata cu cardul la administraţiile fiscale

Publicat

anafAplicaţia informatică “Spaţiul Privat Virtual” a fost lansată, luni, de Ministerul Finanţelor Publice . Este vorba despre un sistem informatic prin intermediul căruia contribuabilii vor putea comunica online cu administraţia fiscală.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul, disponibil acum în Bucureşti, va fi extins şi în alte zone ale ţării şi, de asemenea, la persoane juridice – care beneficiază în acest moment de acest sistem, dar contracost.

Potrivit lui Ponta, “de data asta chiar au crescut încasările la buget, iar Direcţia antifraudă a început să fie eficientă. Cea mai mare schimbare pe care vreau s-o văd e de a rămâne concentraţi pe partea pozitivă. Ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să-şi plătească taxele”

Serviciul se va extinde cu acces gratuit şi la persoanele juridice.

“În 10 zile se vine cu OUG pentru un sistem prin care să se poată face plata cu cardul în administraţiile fiscale”, a mai spus Ponta.

Reamintim că în cadrul proiectului pilot care se va desfăşura din septembrie până la sfârşitul anului, persoanele fizice vor putea solicita Fiscului informaţii în sistem electronic despre situaţia fiscală şi a contribuţiilor de asigurări sociale declarate de angajatori.

Comunicarea electronică între persoanele fizice şi Fisc se va efectua prin intermediul serviciului “Spaţiul privat virtual”, furnizat de sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va fi disponibil gratuit 24 din 24 de ore.

În cadrul programului pilot, ANAF va trimite automat deciziile de impunere anuală aferente veniturilor realizate din anul 2013 şi emise după 1 septembrie 2014, iar, la cererea contribuabilului va emite situaţia obligaţiilor fiscale de plată, foaie de vărsământ, precum şi situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori.

Pentru a accesa Spaţiul privat virtual, persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditaţi) sau cu nume şi parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.

Proiectul pilot implementat iniţial în Bucureşti şi Ilfov va fi dezvoltat, de anul viitor, la nivel naţional şi vor fi extinse categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre şi dinspre contribuabili, iar identificarea în sistem va putea fi realizată şi cu telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Spaţiul privat virtual va putea cuprinde documente precum declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, cereri adresate Fiscului pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, acte administrative fiscale, de executare şi alte acte emise de ANAF în executarea legii (decizii de impunere, notificări, somaţii), certificatul de atestare fiscală, adeverinţă de venit, dar şi registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani.

Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul “Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.

Prin serviciul „Spaţiul privat virtual” pentru perioada septembrie-decembrie, în care se va aplica proiectul pilot, se pot solicita documente emise de organul fiscal şi comunicate contribuabilului: decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu anul 2013 şi emise după data de 1 septembrie 2014.

La cererea contribuabilului:

– „Situaţia obligaţiilor fiscale de plată”;

– „Foaie de vărsământ”;

– „Situația contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori”;

Documente emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal:

– cerere privind „Situaţia obligaţiilor fiscale de plată;

– cerere privind „Foaie de vărsământ”;

– cerere privind „Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori”.

Categoriile de documente care privesc situaţia fiscală proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicării prin „Spaţiul privat virtual” sunt:

– declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică, potrivit legii;

– cereri adresate de persoana fizică organului fiscal pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală: cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale;

– acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificări, somaţii;

– documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit;

– registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani.

surse: tvr, mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax