Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF ar putea acorda contribuabililor termen limită de 30 de zile pentru plata obligațiilor sau prezentarea de acte doveditoare. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

anaf

anafCodul Fiscal ar putea fi modificat astfel încât contribuabilii să beneficieze de un termen de 30 de zile lucrătoare atunci când trebuie să se prezinte la ANAF cu acte doveditoare, potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie.

„Dacă o lege lasă loc de interpretare, aceasta va fi interpretată de fiecare parte într-un mod favorabil ei. Dacă o lege lasă portițe, acestea vor fi folosite cu siguranță. Dacă pentru greșelile cetățeanului Statul și-a făcut tot felul de mecanisme de forță, pentru haiduciile instituțiilor sale există prea puține mecanisme de autocenzură. Și cunoaștem destule cazuri de funcționari cu apucături de zapcii, de instituții cu tendințe gestapoviste. Rămâne, așadar, în sarcina legiuitorului să nu lase loc de dispută între părți. Pentru a proteja cetățeanul de abuzul de putere al acestor instituții de control se impune ca textul legii să fie la fel de limpede ca apa unui izvor, la fel de precis ca mecanismul unui ceas”, susține inițiatorul propunerii, senatorul Cristian Bodea, în expunerea de motive.

Astfel, proiectul de lege oferă cetăţenilor un termen rezonabil, de 30 de zile lucrătoare, atât în cazul taxelor și impozitelor stabilite de Fisc, cât și în cazul în care trebuie să își exprime un punct de vedere cu privire la o decizie luată de organul fiscal.

Potrivit documentului, „ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, dar nu mai mult de 30 de zile lucrătoare, pentru a da posibilitatea contribuabilului/plătitorului să își exercite dreptul sau să își îndeplinească obligația. Termenul poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal”.

De asemenea, înaintea luării deciziei, „organul fiscal este obligat să asigure contribuabilului/plătitorului un termen de 30 de zile lucrătoare, în care își poate exprima punctul de vedere cu privire la faptele și împrejurările relevante în luarea deciziei”.

Alte două articole, conțin același termen de 30 de zile atât pentru organul fiscal care cere să i se pună la dispoziție înscrisuri, cât și pentru cetățeanul care trebuie să dovedească, în același interval de timp, cu acte sau fapte, ce anume a stat la baza declarațiilor sau cererilor sale la Fisc.

Propunerea legislativă așteaptă avizele de la Guvern și Consiliul Legislativ pentru a intra la vot.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax