Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF: Ultima zi pentru depunerea Declaraţiei 200. Ce rişti dacă nu îţi declari veniturile

Publicat

anaf ajfp finante alba

anaf ajfp finante alba Miercuri, 25 mai este termenul limită pentru depunerea Declarației 200 privind veniturile realizate în România în 2015,  în caz contrar amenda fiind cuprinsă între 50 și 500 lei, conform Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Formularul poate fi completat oricând online, prin accesarea Serviciului Privat Virtual. Alternativ, utilizând un certificat digital, formularul poate fi completat prin accesarea adresei www.eguvernare.ro, secțiunea „Depunere declarații. De asemenea, formularul completat pe hârtie poate fi trimis prin poștă, sau depus direct la registratura administrației fiscale în a cărei rază teritorială se află domiciliul contribuabilului.

Trebuie să completeze această declaraţie persoanele fizice care realizează în România, individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din:

– activităţi independente;

– cedarea folosinţei bunurilor;

– activităţi agricole, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real;

– piscicultură;

– silvicultură;

– transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise;

– operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare;

– jocuri de noroc.

„Declaraţia 200” se depune şi de către persoanele fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European care obţin venituri din activităţi independente din România şi optează pentru regularizarea impozitului în România, începând cu 1 iunie 2015.

Următoarele categorii de venituri sunt exceptate de la obligația menționării în „Declaraţia 200” privind venitul realizat:

– venituri nete determinate pe bază de norme de venit, cu excepția contribuabililor care au depus declarații privind venitul estimat/ norma de venit în luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate, conform legii;

– venituri cu impunere finală obţinute din:

drepturi de proprietate intelectuală;

activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepție veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfășoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistrați fiscal potrivit legislaţiei în materie;

activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

– venituri din arendarea bunurilor agricole;

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat şi impozitul este final;

– venituri sub formă de salarii şi venituri asimilate salariilor;

– venituri din investiţii, cu excepţia celor prevăzute la pct.6-7;

– venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;

– venituri din pensii;

– veniturile din activităţi agricole a căror impunere este finală;

– venituri din transferul proprietăţilor imobiliare;

– venituri din alte surse.

Formularul și instrucțiunile de completare se pot obţine de pe www.anaf.ro prin accesarea adresei sau direct de la sediul unităţilor fiscale.

Încălcarea obligației de depunere a “Declaraţiei 200 privind veniturile realizate din România” până la data de 25 mai inclusiv se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei.

Pentru a beneficia de avantajele utilizării mediului electronic, ANAF recomandă utilizarea „Spațiului Privat Virtual” pentru depunerea Declarației 200. Informaţii privind condiţiile de utilizare a „Spațiului Privat Virtual” sunt disponibile la următoarea adresă. Se pot obține informații şi telefonic de la Biroul central asistenţă telefonică a contribuabililor, la numărul de telefon: 031.403.91.60 sau de la biroul de asistență pentru contribuabili din cadrul AJFP Alba, telefon 0258.819825.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax