Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF: Competențe speciale la Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți. Măsură pentru o mai bună administrare a sumelor datorate de aceştia

Publicat

anaf

anafANAF extinde sfera de competență a Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți. Va avea competenţe speciale în acest sens.

“Pentru o mai bună administrare a sumelor datorate de către persoane nerezidente cu titlu de cheltuieli judiciare și având în vedere atribuțiile Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, precum și dificultățile întâmpinate de organelle fiscale teritoriale în ceea ce privește recuperarea sumelor stabilite de instanțele competente, reprezentând cheltuieli judiciare datorate Statului Român de către cetățeni străini, dar si pentru administrarea obligațiilor reprezentând cheltuieli judiciare ANAF propune un nou proiect de ordin”, transmite ANAF, într-un comunicat de presă din 20 ianuarie.

Potrivit datelor comunicate de către Direcția Generală de Tehnologia Informației, în evidența fiscală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, sunt înregistrate 102 persoane fizice nerezidente care au realizat în anul 2015, venituri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, și 1084 persoane juridice străine care au avut obligația de a plãti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015, pentru anul 2016, potrivit sursei citate.

De asemenea, în cazul persoanelor fizice rezidente într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, care obțin venituri din activități independente din România și prezintă un certificat de rezidenţă fiscală și care optează pentru regularizarea impozitului pe venit, potrivit art. 226 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin proiectul de ordin se propune administrarea acestora de către Administrația fiscală pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.

Administrarea fiscală în cazul persoanelor fizice nerezidente, care nu au obligaţia desemnării unui împuternicit şi/ sau care efectuează tranzacţii prin intermediar, fie societate de administrare a investiţiilor, fie societate de investiţii autoadministrată (rezidenți fiscali români) și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare precum și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate sau din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, se face de către organul fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrat intermediarul, conform art. 7 alin. (2) din OPANAF nr. 3775/2015.

Totodată, în cazul persoanelor juridice străine care au obligația de a plăti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, competența pentru administrarea obligațiilor fiscale revine:

– pentru transferul proprietãților imobiliare situate în România, inclusiv din închirierea sau cedarea folosinței proprietãții sau a oricãror drepturi legate de această proprietate imobiliară, organului fiscal în a cărui rază teritorială este situată proprietatea imobiliară;

– pentru vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română, organului fiscal în a cărui rază teritorială se află societatea ale cărei titluri de participare sunt vândute/ cesionate;

– pentru exploatarea resurselor naturale situate în România, inclusiv vânzarea cesionarea oricărui drept aferent acestor resurse naturale, organului fiscal în a cărui rază teritorială se află exploatarea.

În vederea eficientizării administrării fiscale a contribuabililor nerezidenți menționați mai sus, prin prezentul proiect de ordin se propune acordarea competenței de administrare a persoanelor fizice nerezidente, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care obțin venituri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate sau din transferul aurului financiar, precum și a persoanelor juridice străine, care nu au pe teritoriul României un sediu permanent și care au obligaţia de a plăti impozit pe profit potrivit art. 38 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți, din cadrul Direcției generale regionale a finanțelor publice București.

Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media – cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

Prin scrisori la adresa poştală: Agenþia Naþionalã de Administrare Fiscală, str. Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 – la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;

Electronic la adresa de mail: relatiipublice@anaf.ro

Prin fax la numarul: 021-319.98.57.

Pentru a avea acces la informaþiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul INFO ANAF / Comunicate de presă aflat pe site-ul instituţiei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax