Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Analiză: România are şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată din UE, dar are o productivitate foarte scăzută

avatar

Publicat

teren agricolRomânia are a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările UE, fiind printre primii 10 exportatori mondiali de grâu şi porumb, potrivit unei analize a PwC. Totuși, țara noastră este însă insuficient mecanizată, afectată de fragmentarea proprietăţii agrare, lipsa capitalului şi a sistemelor de irigaţii, precum şi lipsa educaţiei profesionale a lucrătorilor agricoli. PwC România propune un set de măsuri complexe pentru îmbunătățirea productivității agrare. 

România este una dintre țările europene cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol, având a 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE, însă se confruntă cu un randament foarte scăzut al producției agricole, din cauza mai multor factori, arată o analiză a PwC România.

Astfel, România avea la nivelul anului 2013 o suprafață agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare, după cea a Franței (29 mil. ha), Spania (23,6 mil. ha), Marea Britanie (17,3 mil. ha), Germania (16,7 mil. ha) și Polonia (14,4 mil. ha), dar mai mare decât cea de care dispuneau Italia (13,1 mil. ha), Ungaria (5,3 mil. ha) sau Bulgaria (5,1 mil. ha).

60% din suprafața agricolă utilizată a României (8,2 mil. ha) o reprezintă terenul arabil, iar din această suprafață circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel se face că România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 în lume la exportul de grâu și locul 6 la exportul de porumb).

Deși cea mai mare parte a suprafeței cultivate este utilizată pentru cereale, acestea generează mai puțin de 25% din valoarea producției agricole totale (în valoare de 14.2 miliarde de Euro în 2015).

Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut al României a scăzut constant în ultimii 20 de ani. De la 22,6 în 1993 la sub 5% din PIB în 2015. Această scădere a venit pe fondul transformării structurale a economiei românești, de la o economie preponderent industrial-agrară, la una bazată în principal pe servicii.

Deși contribuția agriculturii la PIB este în scădere, România are în continuare cea mai mare pondere a sectorului agricol în structura PIB dintre toate țările din Uniunea Europeană, de 3 ori și jumătate mai mare decât media europeană. În plus, la nivelul anului 2014, agricultura angaja 27,3% din populația activă a României, de peste 6 ori mai mare decât media europeană de 4,4% din populația activă.

Ponderea forței de muncă din România ocupată în agricultură avea în 2014 o valoare destul de apropiată de cea înregistrată în 1992, deși ponderea agriculturii în PIB a scăzut de peste 4 ori în această perioadă, semnalând pierderi importante de eficiență. Practic, valoarea adăugată brută pe persoana ocupată în agricultură se ridică în anul 2013 la doar 18% din media Uniunii Europene, iar situația este și mai îngrijorătoare dacă ne raportăm la țările din Europa de Vest. Valoarea adaugată brută generată de o persoană ocupată în agricultură în România este de doar 7% din cea generată în Franța, respectiv 9% din cea generată în Spania.

Dacă luăm în considerare valoarea adăugată brută la hectar, România se situează tot pe una dintre ultimele poziții, această fiind în jur de 600 EUR/ha (2013). Prin comparație în țările din Europa de Vest valoarea adăugată brută la hectar depășește 1.000 EUR/ha.

Aproximativ 85% din totalul forței de muncă din agricultură este nesalariată – lucrând pe propriile exploatații agricole de subzistență. Prin contrast, ponderea medie a lucrătorilor nesalariați din sectorul agricol în UE este de 72%, iar în unele state chiar cu mult mai redusă (Spania- 50.%, Franța – 63.1%, Germania – 55.8% ).

„Țările cu cei mai mulți lucrători salariați în agricultură sunt cele care înregistrează și cea mai ridicată valoare adăugată brută generată la nivel de lucrător. Toate acestea conduc către problema fundamentală cu care se confruntă agricultura românească, și anume randamentul relativ mic al producției agricole”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România, coordonatorul studiului.

„Având în vedere suprafața agricolă vastă și rata de utilizare rezonabilă din România, este clar că randamentul producției este principalul factor limitator al sectorului agricol”, a adăugat Bogdan Belciu.

Randamentele României sunt în urma mediei europene cu 37.1% la producție de grâu și 49.3% la producția de porumb, iar România este depășită de multe țări din Europa Centrala și de Est la acest capitol.

Soluțiile propuse de PwC pentru îmbunătățirea productivității sectorului agricol din România

Experții PwC România au propus mai multe soluții pentru îmbunătățirea productivității agriculturii românești:

1. Optimizarea dimensiunii exploatațiilor agricole prin înregistrarea proprietăților în sistemul național de cadastru, îmbunătățirea modului de acordare a subvențiilor pentru exploatațiile mici, stimularea asocierii fermierilor, introducerea unei dimensiuni minime comerciale și a unor masuri fiscale țintite.

2.  Creșterea gradului de capitalizarea exploatatiilor agricole prin facilitarea accesului fermierilor la credite prin mecanisme de garantare a creditului agricol, stimularea utilizării sistemelor de irigații și modernizarea acestora, facilitarea accesului la fonduri europene și naționale relevante.

3.  Creșterea gradului de pregătire profesională a fermierilor prin modernizarea și promovarea învățământului profesional și tehnic agricol, creșterea gradului de implicare a tinerilor în agricultură prin implementarea unor scheme de susținere a acestora (sau facilitarea acces la fonduri europene relevante, oferirea de servicii adecvate de consultanță și formare profesională.

4. Reducerea evaziunii fiscale din sectorul agricol prin licențierea depozitărilor de cereal, optimizarea taxarii în sectorul agricol,  măsuri reglementare de reducere a evaziunii fiscale.

5. Dezvoltare rurală durabilă prin adoptarea ultimelor inovații din alte țări europene prin integrarea verticală și orizontală a activităților exploatațiilor și formarea de clustere rurale, promovarea fermelor ce pun accent pe impact ecologic redus și generare de energie sustenabilă, promovarea unor modele moderne de gestionare a fermelor pentru a crește valoarea adăugată în agricultură, prin metodologii de rotație sau diversificare a recoletelor dar și prin aplicații de IT sau de robotică, promovarea inovării prin colaborare între universități, entități publice și private.

„Prin implementarea unui astfel de set de măsuri, România ar putea să-și sporească producția totală de cereale cu aproximativ 70%”, a conchis Bogdan Belciu.

sursa: hotnews.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concert de excepție marca Vladimir Cosma la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

avatar

Publicat

Cel mai prolific dirijor si compozitor roman actual, Vladimir Cosma împreună cu orchestra și corul Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj Napoca, 170 de muzicieni, au oferit un regal muical de excepție la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia. Înainte de începerea spectacolului, primarul Mirea Hava i-a oferit dirijorului diploma ”Urbis Grates”.

Vladimir Cosma e unic. Și, mai mult și mai important decât orice, Vladimir Cosma E LA ALBA IULIA, pentru Sărbătoarea Muzicii în Anul Centenarului. Faptul în sine poate fi considerat, fără niciun fel de exagerare, un eveniment. Noi îl considerăm un privilegiu. Nu în fiecare an avem șansa să îl vedem “la lucru” pe cel mai prolific dirijor și compozitor român în viață. Muzică de film, sute de coloane sonore compuse, mii de concerte, zeci de premii și discuri de aur sau platină… cifrele îl definesc însă prea puțin pe Vladimir Cosma. Pentru că el nu doar compune muzică, el respiră muzică. El este muzica!

Duminică, de la 21.00 este MAMMA MIA, un musical ce a cucerit Broadway-ul și toată planeta, montat în România și cântat în română de cele mai bune voci românești. Musicalul „Mamma Mia!” cu: Mirela Vaida, Horia Brenciu, Cornel Ilie, Ernest Fazekas, Sebastian Seredinchi, Ecaterina Ladin, Ioana Sihota (Jazzy Jo), Ana Munteanu. Dirijor: Daniel Jinga. Magia versurilor și melodiilor ABBA pune în mișcare emoția acestei povești de dragoste, creând un show de neuitat.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Avocații români au celebrat la Alba Iulia contribuția profesiei lor la Marea Unire de la 1918

avatar

Publicat

Contribuția avocaților la realizarea Marii Uniri de la 1918, a fost celebrată la Alba Iulia de peste 300 de avocați din Baroul Alba  și colegi de la alte barouri din țară. În cadrul evenimentului a fost lansat și un volum omagial despre avocații care au luat parte la procesul de întregire a neamului românesc. 

Peste 300 de avocați ai Baroului Alba și de la alte barouri din țară, au fost prezenți sâmbătă, la Alba Iulia pentru a lua parte la conferința „Contribuția Avocaților la realizarea Marii Uniri”.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România și a avut ca și obiectiv sublinierea importanței avocaților în procesul de întregire al țării care a avut loc acum 100 de ani.

Sesiunea a fost condusă de președintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea și decanul Baroului Alba, avocatul Mihai Baco.

Un mesaj către unitate în an de Centenar a fost transmis și de reprezentanții autorităților locale prezente la eveniment, prefectul de Alba Dănut Hălălai, președintele Consiliului județean Ion Dumitrel și primarul Mircea Hava.

Reprezentanții justiției albaiuliene care au luat cuvântul pe scenă au fost vicepreședintele Curții de Apel Aurel Mocanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ilie Narița și procurorul general al  Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Ștefan Dan Cioancă.

Pe lângă comemorarea avocaților care au fost prezenți în 1918 la Marea Unire, în cadrul sesiunii au fost îmnânate plachete aniversare pentru întreaga carieră mai multor avocați din țară.

Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost lansarea volumului omagial „Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la realizarea Marii Uniri”, scris de avocații Mirel Ionescu și Lazăr Gruneanțu.

Cuvântul de încheiere a evenimentului a aparținut decanului Baroului Alba, Mihai Baco, care a anunțat că Baroul Alba va organiza în data de 29 iunie, cel mai important eveniment al anului pentru lumea justiția din Alba Iulia, conferința internațională „Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a drepturilor omului”. Eveniment la care sunt așteptate personalități importante ale justiției din țară dar și din străinătate.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de NOTE mai MICI după CONTESTAȚII la Evaluarea Națională în Alba. Doar 90 au crescut

avatar

Publicat

Peste 100 de note au fost mai mici în urma contestaţiilor la examenul de Evaluare Naţională 2018 la clasa a VIII-a în judeţul Alba, potrivit datelor transmise de IŞJ Alba. Cu note mai mari decât cele inițiale au fost doar 90 de elevi din totalul de 223 care au depus contestație.

La Limba Română, după contestaţii, au crescut 40 de note, cea mai mare creştere a fost de 1,40 puncte, de la 6,6 la 8.00. 5 note au rămas aceleaşi, dar au scăzut alte 44, cea mai mare descreştere, un punct, de la 4,7 la 3,7.

Și la Matematica numărul notelor scăzute este mai față de cele care au crescut. Mai exact au crescut 50 de note, cea mai mare creştere, de 0,9 punct, de la 4,85 la 5,75 si de la 6,9 la 7,80, iar note scăzute au fost 60, scăderea maximă a fost de 1,05 p de la 6,85 la 5,8 si de la 7,25 la 6,2.  23 de note au fost menţinute.

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat sâmbătă, în jurul orei 12.00, rezultatele finale la Evaluare Naţională 2087. Elevii de clasa a VIII-a din Alba pot vedea mediile ce vor conta pentru admiterea la liceu.

VEZI: REZULTATE finale EVALUARE NAŢIONALĂ 2018, în ALBA: Notele elevilor, după contestaţii, publicate de MEN

Din 29 iunie, încep înscrierile la liceu. În 9 iulie va avea loc repartizarea computerizată pe locuri la liceu.

Citeşte şi ADMITERE LICEU 2018 în ALBA: Calendar, locuri şi ultimele medii de intrare. GHIDUL candidatului

Vezi şi ADMITERE la licee de învăţământ DUAL şi profesional 2018 în ALBA: OFERTA completă pentru elevii de clasa a VIII-a

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE / FOTO: O mașină a luat foc pe Autostrada Sebeș-Sibiu. Trafic parțial BLOCAT pe A1

avatar

Publicat

Traficul pe Autostrada Deva-Sibiu este blocat, în zona Cristian, după ce o mașină care se afla în trafic a luat foc. Potrivit IPJ Sibiu, nu există victime. Traficul, la ora 19,00 este blocat total.

UPDATE: Ora 19:15. Traficul a fost deblocat parțial. Se circulă pe o singură bandă

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute

avatar

Publicat

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări vor risca o amendă de câteva sute de lei, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat. În plus, dacă din cauza filmatului alte persoane sunt puse în pericol, șoferii vor risca să-și piardă permisul auto pentru trei luni.

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată marți la Senat pentru dezbatere. Ca să se aplice, aceasta trebuie să treacă de Parlament și de șeful statului.

Concret, proiectul prevede introducerea unei amenzi pentru șoferii care folosesc telefoane mobile sau camere pentru a face filmări în timp ce se află la volanul mașinii. Aceasta va fi de două sau trei puncte-amendă, adică, în prezent, 290 sau 435 de lei, la care se vor adăuga și două puncte de penalizare.

Pe deasupra, dacă în timp ce filmează șoferul săvârșește o faptă care pune alte persoane în pericol, acesta va risca să-și piardă permisul auto pentru o perioadă de 90 de zile.

Bine de știut este că proiectul face referire la dispozitivele ținute efectiv cu mâna în timp ce sunt folosite, nu la cele care pot fi fixate pe bord sau pe parbriz, de exemplu.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate