Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ANCHETE.ALBA24: Motivarea condamnării României la CEDO în Dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

Publicat

Conţinutul deciziei prin care Statul Român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor despăgubiri şi cheltuieli de judecată în valoare de 25.000 de euro în favoarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia a fost publicat în Monitorul Oficial. Obiectul procesului a fost neacordarea dreptului de proprietate asupra Bibliotecii „Batthyaneum”.

Procesul a fost iniţiat în 2003, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis definitiv că Biblioteca „Batthyaneum” şi Institutul de Astronomie pot fi retrocedate Arhiepiscopiei Romano-Catolice, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 13 din 1998. Pentru ca dreptul de proprietate să fie constituit oficial, trebuia să fie formată o comisie care să pună în posesie instituţia de cult. Această comisie nu s-a constituit nici până în prezent, astfel încât clădirea a rămas în continuare în proprietatea statului român şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României.

Vezi cum motivează CEDO condamnarea României pe Anchete.Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. vitanis

    sâmbătă, 13.04.2013 at 15:41

    Un sinistru personaj al celui de al treilea Reich, unul din conducatorii nazisti, spunea la un moment dat ca nemtii sunt o natiune de hoti. Nu degeaba, spunea el, una din primele opere literare germane poarta titlul Hotii (Schiller – Die Räuber 1871). Sigur ca cea mai mare parte a nemtilor nu ar fi de acord cu maresalul Reichului. Nu am argumete pentru a sustine nici zicerile lui Goring, nici pe cele ale oponentilor sai. Am insa suficiente argumente ca zicerea respectiva se cuvine a fi pusa in carca romanilor. Da, romani sunt un popor de hoti. Pe ce ma bazez?
    1. Pai nu au furat romanii, sau, ma rog, inaintasii lor sute de tone de aur pe care lau dus la Roma? Si asta inca de la inceputurile erei crestine. Roma, mareata Roma, s-a refacut economic si militar cu aurul furat de inaintasii romanilor.
    2. Nu au furat mereu romanii animalele, fetele si granele pamantului pe care le-au dat hunilor, tatarilor si altor venetici care s-au nimerit pe aici?
    3. Nu au furat romanii peschesul si tributul pe care l-au dus la Stambul? S-au construit palate marete pe malurile Bosforului cu ceea ce au furat de-a lungul timpului romanii. Nu au furat romanii baietii si fetele de pe aceste meleaguri pentru a le da otomanilor? Baietii au ajuns ieniceri in armata sultanilor, fetele au ajuns cadane in haremurile acestora.
    3. Nu au furat romanii tezaurul pe care l-au dus la Moscova? Tot spre Moscova au plecat si uriasele despagubiri de razboi furate de romani. Dupa ce, mai inainte granele si petrolul acestor locuri, furate de romani, au intretinut armata lui Hitler. Se pare ca nu toate acestea au fost platite hotilor de romani.
    4. Numai pamantul si cladirile nu au putut fi duse. Si acestea au fost furate de romani, dar nu au putut fi duse de aici. Ele au ramas aici. Si pentru ca au fost furate, iar hotii de romani au fost prinsi, ca orice hoti, romanii trebuie sa dea inapoi ceea ce au furat. Si datul acesta inapoi a fost numit retrocedare. De peste 20 de ani fiecare guvern care guverneaza peste acesti hoti, se simte obligat sa dea o lege a retrocedarii. Sa se retrocedeze pamanturile si cladirile din acest spatiu. Daor cei care le revendica au venit cu ele, cu pamanturile si cladirile de aiurea, le-au adus aici, sunt ale lor, li se cuvin. Trebuie retrocedate. Romanii nu au facut nimic decat le-au furat, sa le dea inapoi. Sau daca nu, macar sa le distruga. Auzeam prin anii ’90 pe unul, cetatean australian, ca el ar fi urmasul proprietarilor Industriei Sarmei de la Campia Turzii. Si ca si-a pus avocatii la lucru pentru a obtine retrocedarea. Ei nu i-a reusit. Hotii de romani (care au dezvoltat Industria Sarmei de sute de ori, evident, dupa ce au furat-o), au dat obiectivul rusilor. Care au avut grija sa nu mai aiba ce recupera australianul.
    O noua lege a retrocedarii este pe cale sa fie nasita. Doar avem un guvern nou. Pentru prima data avem un guvern liberalo-socialo-democrat. Si asta trebuie sa dea o lege a retrocedarii. Iar pe langa lege, premierul social -democrat face apel la cei de la care au furat romanii, la pagubiti, sa nu ceara chiar tot. Sa mai lase ceva si hotilor de romani. Altfel, astia, hotii, raman in fundul gol. Si e rusine, domnilor!

  2. ILIESCU VICTOR

    luni, 27.05.2013 at 13:14

    felicitari pentru comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax