Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANM: Prognoza METEO pe trei luni. Vremea până în ianuarie 2018. Cât de frig va fi la iarnă

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prongoza de vreme pentru perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018. Sunt aşteptate precipitaţii abundente în noiembrie şi temperaturi mai mari în sud şi vest. Se răceşte vremea considerabil însă, în decembrie şi ianuarie, fiind posibile temperaturi minime sub 30 de grade.

Luna noiembrie: temperaturile medii se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. Media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 4 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia unor areale restrânse din vest şi sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

În decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -4 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și 2 grade Celsius, în Dobrogea.

Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM.

În ianuarie 2018, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală pentru această perioadă este de -2,1 grade Celsius. Potrivit prognozei, sunt aşteptate temperature mai scăzute în Maramureş şi Transilvania (-6, respective -4 grade Celsius, în medie) şi mai ridicate în sud, în jurul valorii de 0 grade Celsius.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a declarat că temperaturile ar putea scădea sub minus 30 de grade Celsius în timpul nopţii, în luna ianuarie. De asemenea, valori foarte scăzute ar putea fi şi în decembrie.

surse: hotnews.ro, meteoromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax