Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANRE: Constructorii de locuinţe noi trebuie să arate că au o soluţie eficientă de încălzire înainte să primească autorizaţia de construire

Publicat

centrala termicaAutoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat de presă în care se confirmă că firmele care construiesc locuinţe noi trebuie să vină cu un studiu în care se arată că sunt folosite sisteme eficiente de încălzire, potrivit e-nergia.ro.

Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă „economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.

Potrivit ANRE, Legea nr. 372/2005, republicată în anul 2016, dispune că prin certificatul de urbanism emis de autoritățile locale, în vederea obținerii autorizației de construire, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obținerea autorizației de construire.

Sistemele alternative enumerate în lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de încălzire sau de bloc, pompe de căldură, etc. Această cerință este obligatorie pentru clădirile noi/ansambluri de clădiri de tip locuințe familiale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri de învățământ, spitale, hoteluri, etc.

De asemenea, reprezentanții ANRE au transmis că prevederile proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 325/2006 sunt supuse principiilor constituționale referitoare la neretroactivitate și nediscriminare, urmărind optimizarea funcționării serviciului public prin creșterea eficienței energetice, diminuarea riscurilor privind siguranța și sănătatea consumatorilor și creșterea calității serviciului de alimentare cu energie termică pentru ca acesta să rămână/să devină atractiv pentru consumatori.

sursa: e-nergia.ro, anre.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax