Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anul 2014 ne întâmpină cu preţuri mai mari. Plătim mai mult pentru carburanţi, energie, ţigări, taxe şi amenzi

Publicat

Anul 2014 ne întâmpină cu majorări de preţuri, astfel că românii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani, de săptămâna viitoare. Majorările de preţuri vizează carburanţii, energia electrică, gazul, tigările sau berea.

În ceea ce priveşte motorina şi benzina, acciza pe care o plătim pentru fiecare litru de carburant cumpărat se va calcula în baza unui curs valutar dezavantajos pentru români, dar avantajos pentru bugetul statului. Numai din cauza diferenței de curs vom plăti cu 9 bani în plus pentru fiecare litru de carburant.
Taxa de 7 eurocenți pe litru a fost amânată, dar, în cazul în care va fi aplicată, se ajunge la următoarea situaţie: în prezent un litru de benzină costă 5 lei și 60 de bani, dar după aplicarea taxelor se va ajunge la 6 lei.
Motorina va fi și mai scumpă, de la 5 lei și 90 de bani va ajunge la 6 lei și 30 de bani. Cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de un nou prag: 7 lei pe litru.

Citeşte şi ”Compromis politic”: Ponta a amânat introducerea accizei de 7 eurocenți pentru carburanți pentru 31 martie 2014
Gazul se va scumpi cu 1% anul viitor, cel puțin asta anunță Autoritatea de Reglementare în Energie în calendarul de liberalizare a pieței. Așadar, dacă în prezent pentru încălzirea unui apartament cu trei camere plătiți toată iarna o factură la gaz de 1.700 de lei, de anul viitor va fi cu 17 lei mai mare.
Și energia electrică va fi mai scumpă, în condițiile în care Guvernul este hotărât să introducă așa numita taxă de stâlp, pe care furnizorii o vor introduce în facturi. Ar putea fi o scumpire de 1%. Iar în cazul unui apartament de 3 camere, pentru care se plătește o factură de 200 de lei pe lună, scumpirea va fi de 24 de lei pentru tot anul.
Nici berea și nici țigările nu scapă de scumpiri. Un pachet de țigări va costa și cu 50 de bani mai mult, iar berea ar putea să se scumpească, în funcție de inflație, și cu 10 bani pe litru.

Citeşte şi Taxele și impozitele introduse de Guvernul Ponta în 2013. La anul fiecare român va scoate din buzunar câte 50 euro în plus

De asemenea, amenzile rutiere vor fi mai mari: punctul de amendă se va majora de la 80 de lei, la 85 lei. Cea mai mică amendă de două puncte, pentru folosirea telefonului mobil sau lipsa centurii de siguranţă, va costa 170 de lei.
În ceea ce priveşte veniturile din chirii, de la 1 ianuarie 2014, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) va fi limitată la maximum cinci salarii medii brute, iar baza de calcul nu poate fi mai mică de 800 de lei (salariul minim brut în 2013).

După ce se introduce “taxa pe stâlp”, (1,5% din valoarea construcţiei speciale), s-ar putea scumpi serviciile de telefonie.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax