Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Anunț important pentru șoferi: Din primăvară cresc amenzile pentru contravențiile rutiere, odată cu majorarea salariului minim

Publicat

politie

politisti masina politie rutiera politiaÎncepând cu 1 mai anul viitor, salariul minim va fi majorat de la 1.050 de lei la 1.250, iar acest lucru va duce şi la creşterea amenzilor pentru contravenţiile rutiere. 

Potrivit Codului rutier, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Astfel, un punct-amendă va fi egal cu 125 lei, faţă de 105 lei, cât este în prezent.

În funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă, sancţiunile rutiere sunt stabilite pe clase, potrivit Codului rutier. Cele din clasele I-IV de sancţiuni sunt pentru persoane fizice, iar cele din clasa a V-a de sancţiuni, pentru persoanele juridice.

Clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; 210 sau 315 lei (în prezent)

Clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; 420 sau 525 de lei (în prezent)

Clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; 630 la 840 de lei (în prezent)

Clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă; de la 945 la 2.100 de lei (în prezent)

Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amend; de la 2.205 la 10.500 de lei (în prezent)

Exemple de sancţiuni:

Şoferii care nu semnalizează la manerele de schimbare a direcţiei de mers sau trec pe culoarea galbenă a semaforului riscă amenzi din clasa I de sancţiuni.

Vor avea în plus două puncte de penalizare dacă folosesc telefonul mobil în timp ce conduc sau nu poartă centura de siguranţă ori depăşesc limita de viteză legală cu 10-20 km/h.

Amenzile din clasa a II-a de sancţiuni sunt date pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator de incendii.

La această categorie de sancţiuni se adaugă trei puncte de penalizare, dacă şoferii depăşesc limita maxim admisă de viteză cu 21-30 km/h, transportă minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de sirguranţă ori circulă prea aproape de vehiculul din faţa lor (dacă astfel se produce un accident cu pagube).

Tot la această clasă de sancţiuni, se ia măsura suplimentară de suspendare a permisului pentru 30 de zile dacă nu acordă prioritate pietonilor care traverseaza regulamentar ori vehiculelor care au acest drept. De asemenea, aceeaşi situaţie este pentru şoferii care trec pe culoarea roşie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a: conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulaţia cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori cand acestea lipsesc.

Plus patru puncte de penalizare pentru: depăşirea limitei legale de viteza cu 31-40 km/h sau refuzul înmânării actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.

Permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea/trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale, dar şi pentru circulaţia pe sensul opus.

Amenzile din clasa a IV-a de sancţiuni: când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat; dacă şoferii nu-şi fac verificarea medicală periodică; dacă nu au anvelope de iarnă când circulă cu maşinile pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.

În plus, riscă şase puncte de penalizare, dacă depăşesc viteza maximă admisă cu 41-50 km/h sau conduc un autoturism cu o singură plăcuţă de înmatriculare.

Şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau care depăşesc cu mai mult de 50 km/h limita legala de viteză, de exemplu, risca atat primirea amenzii, cât şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax